Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, maaliskuuta 04, 2022

Omnian tarina – Matka monialaiseksi ja monimuotoiseksi koulutus- ja palveluorganisaatioksi




 







TIEDOTE OMNIAN sivulta

https://www.omnia.fi/uutiset/tuore-omnian-tarina-piirtaa-kuvan-suomalaisen-koulutuspolitiikan-historiasta

Tuore Omnian tarina piirtää kuvan suomalaisen koulutuspolitiikan historiasta

Perjantaina 4.3. julkaistu Martti Hellströmin Omnian tarina – Matka monialaiseksi ja monimuotoiseksi koulutus- ja palveluorganisaatioksi kuljettaa lukijan läpi Suomen koulutuspoliittisen historian. Matka alkaa toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta, kulkee läpi 1980- ja 90-luvuilla tehtyjen mittavien uudistusten ja päättyy 2020-luvulle, jolloin toinen aste on osa oppivelvollisuutta.

Omnian tarina piirtää kuvan Suomesta, jossa ammatillisella koulutuksella on ollut suuri merkitys hyvinvoinnin ja tasa-arvon rakentamisessa. Omnian tarina osoittaa, että Omnia on ollut ja on yhä edelläkävijä toisen asteen koulutuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisessä.

Historian verhojen raottamisen lisäksi kirja katsoo tulevaan. Tuleeko tulevaisuudessa oppilaitosten ja työelämän suhde kääntymään toisinpäin, kun jo työelämässä olevien osaaminen tulee pitää ajan tasalla?

Vauraasta 80-luvusta tähän päivään

Omnian perusta on vuosina 1982–83 syntyneessä Espoon keskustan ammatillisten oppilaitosten kuntainliitossa. Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen yhteistyönä rakennettiin neljä yksialaista ammattioppilaitosta paikkaamaan kovaa vauhtia kasvavan Espoon seudun osaajapulaa ja täyttämään kuntien velvoitteet

Omnia on syntynyt neljän vuosikymmenen aikana suomalaisen koulutusjärjestelmän käydessä läpi suuria muutoksia. Hellström kuljettaa lukijan läpi suomalaisen koulutuspolitiikan historian. Se antaa yhden näkökulman siihen, kuinka maailmanpolitiikka ja Suomen talouden heilahtelut ovat vaikuttaneet paitsi Omnian syntyyn ja kehittymiseen, myös koko suomalaiseen koulutusjärjestelmään.

Vuoteen 2022 tultaessa Omniasta löytyy saman katon alta ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, urheiluoppilaitos, Espoon työväenopisto ja aikuislukio sekä elinvoima- ja työllisyyspalvelut.

Omnia on muovautunut vuosien saatossa moderniksi koulutuksen tarjoajaksi, jolla on tärkeä rooli elinkeinoelämän yhteistyökumppanina, työllistämisen ja kotoutumisen asiantuntijana ja elinikäisen oppimisen paikkana.

Sulautuminen yhdeksi Omniaksi on pitänyt sisällään lukuisia vaiheita eikä useiden oppilaitosten yhdistäminen ole aina sujunut kivuttomasti. Teoksessa pääsee ääneen joukko henkilöitä, jotka ovat olleet osa Omnian tarinaa aina alkuvuosista tähän päivään.

Omnia näyttää tietä tulevaisuuteen

Omnian tarinan kirjoittanut Martti Hellström on tehnyt pitkän uran koulutuksen parissa. Hän jäi vuonna 2016 eläkkeelle Auroran koulun rehtorin virasta. Kasvatustieteen tohtori ja opetusneuvos Hellström tutki väitöskirjatyössään pedagogisia kehittämisprojekteja.


KUVASSA Martti Hellström ja Omnian pitkäaikainen johtaja Sampo Suihko. Kirjailija Martti Hellström on kasvatustieteen tohtori ja opetusneuvos. Hän on toiminut Auroran koulun rehtorina. Hellströmin aiempia teoksia ovat tietokirjat Sata sanaa opetuksesta (2008) sekä Sata sanaa kasvatuksesta (2010).

Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin Omnian ravintola Henricuksessa. Tilaisuudessa puhunut Hellström näkee Omnian merkittävänä tiennäyttäjänä suomalaisella koulutuskentällä.

“Uskallan sanoa, että Omnia on Suomen toisen asteen kruunu. Tällä hetkellä Omnia hiihtää etulinjassa umpihangessa ja näyttää tietä tulevaisuuteen”, Hellström summasi.

Kirjaa voi lukea maksutta:

Martti Hellström: Omnian tarina – Matka monialaiseksi ja monimuotoiseksi koulutus- ja palveluorganisaatioksi on luettavissa Omnian elehti-palvelussa.

https://elehti.omnia.fi/books/ajwh/#p=1


Lisätiedot:

Kirjailija Martti Hellström, 045 111 8156

Viestintä- ja markkinointijohtaja Päivi Korhonen, 040 126 7599


Ei kommentteja: