Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, helmikuuta 15, 2022

Espoo liikkui jo 50 vuotta sitten! Olitko mukana urheiluseuroissa?






 T ÄNÄÄN oli hienosti aikaa  Espoon perinneseuran kutsut mukaan perinteenkeruutalkoisiin kaupunginosayhdistysten, lisäksi myös espoolaisiin jo ennen vuotta 1972 syntyneisiin ja yhä toimiviin urheiluseuroihin. 

Näitä seuroja on komea määrä. Tässä aakkosjärjestyksessä:

  • Canoa (Helsingissä vuonna 1932 perustettu melontaseura, joka siirtyi 1970-luvulla Espooseen)
  • EBK-vuonna 1940 perustettu keskiespoolainen jalkapallo- ja futsalseura
  • Esbo Idrottsförening(Esbo IF)   vuonna 1916 perustettu espoolainen urheiluseura. Seuran lajeina ovat keilailu, käsipallo, lentopallo, soutu, voimistelu ja yleisurheilu. 
  • Espoon Akilles (EsAk) -  vuonna 1946 perustettu espoolainen urheiluseura. Seuran nimi oli vuoteen 1989 asti Voimistelu- ja Urheiluseura Matinkylän Akilles r.y Alkuaikoina lajeja olivat hiihto ja nyrkkeily olivat merkittävimmät. Nykyään päälajeja ovat koripallo sekä suunnistus, joka tuli lajivalikoimaan 1950-luvulla
  • Espoon Palloseura (jalkapallo)- (lyh. EPS, virallisesti Espoon Palloseuran Jalkapallo ry on vuonna 1970 perustettu espoolainen jalkapalloseura. 
  • Espoon Palloseura (jääkiekko)(virallisesti Espoon Palloseuran Jääkiekko ry) on vuonna 1970 perustettu espoolainen jääkiekkoseura.
  • Espoon Tapiot1965 perustettu espoolainen urheiluseura. Seuran lajeina ovat hiihto, soutu ja yleisurheilu. 
  • Espoon TikkaIivisniemessä, toimiva vuonna 1969 perustettu paikallinen urheiluseura (jalkapallo)
  • Jäähonka1957 toimintansa aloittanut jääkiekkoseura. Seura luopui edustustoiminnasta 1984, kun se yhdessä EPS:n ja EJK:n kanssa yhdistyi Kiekko-Espooksi.
  • Kauklahden PyrintöEspoon vanhin urheiluseura, joka nykyisin on keskittynyt juniorijalkapalloilun edistämiseen alueella. Seura on perustettu vuonna 1914 ja sen historiaan kuuluvat niin paikallinen lasitehdas, yleisurheilu kuin voimailulajit 
  • Leppävaaran Pallo1957 perustettu junioritoimintaan keskittyvä espoolainen jalkapalloseura. 
  • Leppävaaran Pyrintö1931 perustettu urheiluseura. Seura on nykyisin koripallon erikoisseura, jonka toiminta on painottunut erityisesti junioriurheiluun. Leppävaaran Pyrintö on Espoon vanhin koripalloseura. 
  • Leppävaaran Sisu1923 perustettu espoolainen urheiluseura, jonka lajeja ovat yleisurheilu, ryhmäliikunta, suunnistus, hiihto, kuntolentopallo ja shakki. Seura järjestää yhdessä Espoon Akilleksen kanssa Espoorastit-kuntosuunnistusta sekä yhdessä Viipurin Urheilijoiden kanssa vuosittain Länsiväyläjuoksun
  • Tapiolan Voimistelijat- 1964 - nimellä Tapiolan Naisvoimistelijat.Voimisteluseura, joka toimii pääasiassa Suur-Tapiolan alueella sekä Leppävaarassa. 
  • Viherlaakson Veikot. (1946-) voimistelu, jalkapallo


" Haluaisitteko kertoa espoolaisille , millaista toimintaa  omassa seurassanne oli vuonna 1972 tai hieman väljemmin 70-luvun alussa? Olisimme tavattoman iloisia esim.  valokuvista teksteineen, tai vähän pidemmistäkin jutuista."


Espoon perinneseuran roolina projektissa on kerätä ja julkaista muistoja  Muistoja ja kuvauksia onkin jo julkaistu ja julkaistaan vuoden aikana Espoo 1972 -teemasivustolla. 


https://espoonperinneseura.net/espoo1972/2022/01/31/espoo-1972-hanke-on-lahtenyt-hienosti-kayntiin/


(Sivuille pääsee myös googlettamalla Espoo 1972)


Seurat voivat lähettää kirjoituksia ja valokuvia julkaistavaksi sivuilta löytyvän lomakkeen kautta.


Projektin tuotoksia julkaistaan sitä mukaan, kun juttuja tulee. Juhlallisemmassa  julkaisussa on kaksi vaihetta. Ensimmäinen vaihe kestää huhtikuun loppuun asti, ja sen tuloksia esitellään perinneseuran kevätseminaarissa 11.5.2022. 


Onko sinulla urheilumuistoja 1970-luvun alun Espoosta? Jos on tule mukaan projektiimme. Tervetuloa mukaan muistelemaan aikaa, jolloin Espoosta tuli kaupunki!

Ei kommentteja: