Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, lokakuuta 26, 2021

Elämäni ensimmäinen esirukous

ENSI sunnuntaina klo 10  Espoon Tuomiokirkossa on juhlamessu.  Espoon piispa Kaisamari Hintikka asettaa virkaan kirkkoherra, tuomiorovasti Ari Paavilaisen. Messu suoratoistetaan Espoon tuomiokirkon Facebookin kautta.  

Juhlamessuun - kuten messuihin yleensäkin- kuuluu monta osaa. I-osa on johdanto, II-osa on sanaosa. III osa on ehtoollinen. IV osa on lyhytkäsky: lähtekää

II osaan kuuluu Raamatun tekstiä, saarna ja uskontunnustus. Messun sanaosan päättää yhteinen esirukous, jossa seurakunta rukoilee niin kirkon, kansan, ajankohtaisten asioiden kuin yksilöiden, sairaiden ja kuolleidenkin puolesta. Toive on, että esirukous valmistellaan yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

OLEN ollut Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen pian 7 vuotta. Minua kokeneemmat neuvoston jäsenet eivät tällä ottaneet haastetta vastaan. Tässä juhlamessussa on 2 esirukousta. Kansainvälisemmän vetää Veera Ruoho. Minä lupasin vetää kotimaisen. Merkkejä oli max 2000.

TÄNÄÄN oli dl. Lähetin oman luonnokseni piispan ja uuden kirkkoherran hyväksyttäväksi klo 20. Näin aikoisin rukoiluttaa kirkkoväkeä.

"Rakas taivaallinen Isä!

Me rukoilemme. Me rukoilemme Sinun kirkkosi puolesta. Tämän Tuomiokirkkoseurakuntasi puolesta. Sen työntekijöiden, sen vapaaehtoisten ja siihen kuuluvien puolesta. 

Pyhä Jumala

Anna heille kaikille  uskoa, toivoa ja rakkautta, jotta he jaksaisivat edelleen kertoa ilolla ilosanomaasi tänään ja huomenna. Anna heille luovuutta, rohkeutta ja mahdollisuuksia rakentaa uuden vuosituhannen uudenlaista  seurakuntayhteyttä.

Hyvä Jumala.

Me rukoilemme sinua Suomen ja Espoon puolesta. Rukoilemme  maamme ja kansamme puolesta. Rukoilemme Tasavallan presidentin , hallituksen ministerien, eduskunnan ja kaikkien julkisen hallintovallan käyttäjien puolesta. Anna heille kaikille yhteishyvän eteen uurastaville viisautta ja oikeudentajua. Rohkaise heitä  rakentamaan yhteiskuntaa, jossa kaikkia - ihan kaikkia-  kohdellaan inhimillisesti. Jossa on turvallista elää. Jossa niin työttömien kuin työn näännyttämienkin ongelmiin löydetään ratkaisut. 

Vahvista niiden, joilla on valtaa, päätä, sydämiä ja käsiä niin, että he edistäisivät hyvää ja oikeudenmukaista. Ohjaa heitä tekemään päätöksiä erityisesti niiden parhaaksi, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Pienten, joilla on isoja huolia.  Isompien, joiden voimavarat ovat pienet. 

Hyvä Jumala. 

Siunaa luontoa. Auta meitä ihmisiä vaalimaan vastuullisesti koko luomakuntaasi, niin että elämä maapallolla säilyy moni-muotoisena ja että elämä on tulevaisuudessakin mahdollista, turvallista ja terveellistä. 

Rakas Jumala.

Siunaa pienimpiä suomalaisia. Siunaa vanhimpia suomalaisia.  Ohjaa vahvimpia suomalaisia suojelemaan näitä pienimpiä ja vanhimpia.

Tue kaikkia perheitä. Niitä, jotka voivat hyvin malliksi muille.Ja erityisesti niitä, jota eivät voi.Vahvista kaikkia vanhempia kantamaan vastuuta itsestään, toisistaan ja lapsistaan, koko perheestään. Ottamaan vastaan apua, jos sitä tarvitaan. Varmista, että sitä myös saadaan, ei vain matalalla kynnyksellä vaan  kynnyksettömästi.

Me  rukoilemme niiden puolesta, jotka ovat sairaita tai toipilaita. Vahvista heidän uskoaan ja uskoaan elämään. Siunaa erityisesti niitä, jotka asettavat ammattilaisina oman elämänsä alttiiksi suojellakseen  mm. vakavaan korona-virukseen sairastuneiden mahdollisuuksia  selvitä hengissä. Avaa meidän  silmämme huomaamaan, miten juuri me voimme omilla ratkaisuillamme, monin, pienin ja isoin tavoin olla vastuuntuntoisesti avuksi autetettaville ja  heitä auttaville.  

Taivaan Isä. 

Me rukoilemme niiden puolesta, jotka ovat yksin ja pelkäävät. Niiden puolesta, joita kiusataan. Niiden puolesta, joita syrjitään. Niiden puolesta, jotka jätetään yksin, ulkopuolelle.  

Avaa silmämme huomaamaan omaa vastuumme. Opeta meitä kohtaamaan toinen toisemme kunnioittavasti, tahdikkaasti,  erilaisuutta ymmärtäen ja se rikkautena nähden. Anna meille rohkeutta puolustaa erityisesti niitä, joita kukaan muu  ei puolusta.

Taivaallinen Isä.

Kiitos siitä, että saamme rukoilla. Kiitos, että saamme tulla luoksesi 
iloinemme  ja taakkoinemme.  Kiitos, että voimme olla varmoja, että sinä kuulet ja että sinä kuuntelet."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

♥️ Tulemme varmasti sunnuntaina! Kiitos Martti!

Martti Hellström kirjoitti...

Hienoa!