Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, maaliskuuta 07, 2020

Auroran päivä 2020

" Tervetuloa viettämään perinteistä Aurora päivää Auroran koululle tänään lauantaina 7.3. 2020 klo 10-13!!! Kahvilaa, makkaranmyyntiä, onnenpyörää, metrilakua, kuplafudista jne. 

Päivän tuotto kokonaisuudessaan oppilaiden hyväksi KotijaKoulu yhdistyksen kautta. Varaathan siis käteistä mukaan! Sählytarkkuus-pisteellä palkitaan joka sarjasta 3 parasta. Tervetuloa kokeilemaan taitojasi."

NÄIN kutsuttiin facebookin Lippajärveläisen ryhmässä väkeä koolle Aurora Karamzinin nimipäivän kunniaksi järjestettyyn puuhapäivään.

Ja tottahan Auroran wanha rehtori lähti makkaraa syömään, tapaamaan tuttuja ja muistelemaan vanhoja aikoja, niinkuin vanhoilla ihmisillä on tapana.

Aurorapäivän juuret

Aurorapäivä on Auroran koulun henkilökunnan, luokkatoimikuntien ja Auroran Koti ja Koulu ry:n yhdessä järjestämä puuhapäivä koulun oppilaille ja heidän perheilleen. Päivän tapahtumissa on aina monenlaisia toimintapisteitä, joita oppilaat kiertävät päivän aikana omatoimisesti. Osa toimintapisteistä on maksuttomia, osa maksullisia.

Aurora-päivällä on  pitkät juuret. Tempaus  järjestettiin ensimmäisen kerran Lippajärvellä  jo 1980-luvulla, ilmeisesti keväällä 1982.  Sen ideoivat nyt jo poisnukkuneet rehtori  Raita Karvinen ja emäntä Ilse Sundelin.  Kaunis kiitos heille ideasta.

Koulun lehdessä oli juttuja Aurora- päivästä. Auroran
Uutisia ja myöhemmin Aurora-lehteä taittoi upeasti
Anna-Liisa- opettaja.
Sain olla mukana, kun tapahtuman  herätettiin talvella 1990  uudelleen henkiin, ja se on noista ajoista lähtien järjestetty joka vuosi - jopa koulun diasporien aikana.  Vuoteen 2014 saakka toimittiin vanhoissa koulurakennuksissa. Vuosina  2015 ja  2016 tapahtuma järjestettiin  Järvenperän koulun pihalla ja siellä olleissa Auroran parakeissa. Ja uuden koulun valmistuttua upeissa uusissa tiloissa.

Varsin pian jo 90-luvulla alunperin kaikille vapaaehtoinen tempaus muutettiin koulupäiväksi, jolloin paikalle tulivat  kaikki oppilaat ja opettajat.  Oppilaat saivat tuolloin koululounaan.  Parina  vuonna myös vanhemmilla ja sisaruksilla oli mahdollisuus ruokailla koululla. Nykyään keittiöhenkilökuntaa ei saa kutsua auantaisin töihin, ja oppilaat saavat eväät. Tänään eväänä oli mm. riisipiirakkaa.

Perusidea on ollut kestävä: Vanhemmat, luokat ja opettajat järjestävät yhteisvoimin kaikkea mukavaa tähän koko kylän tapahtumaan, johon perheet ja kaverit ovat tervetulleita mukaan! Ja samalla kerätään rahaa.

Vuosien varrella  puuhapäivässä on ollut ohjelmaa jos jonkinaista. Ennen vanhaan, kun oli talvi, ulkona oli mahdollista ajaa  koirareellä.  Mutta monenalaista on voitu  tehdä sisälläkin:

Viidakkokahvila
Auroran Afrikan tähti, Anu- terveydenhoitajan sokeri- ja rasvanäyttely, arpajaisia, arvauskilpailuita,  askartelupisteitä, golfputti, hot dogeja, Ismo-opettajan lukemia  suomalaisia satuja, johtokunnan jäsenten vastaanottoja, kahviloita (mm. avaruus-ja viidakkokahvila), karaokea, kierrätys-opastuspisteeseen vaihtotorille voi tuoda urheiluvälineitä tai leluja vaihtoon, kasvomaalausta, kirpputoria, leikkitatuointeja, löytötavaratori makkaranpaistoa,  neppisrata,  ongintaa,  onnenpyörää, pomppulinnaa, popcorn-kone, peliluolia, rakentelupiste, Sing Star, sutsisatsia,  sählypiste, temppu-rata, vaihtotoria, TN-piste, jossa Hannu-opettaja opasti voiveitsien tekoa, verenpaineen mittausta,  vohveleita, WPK:n paloautoon tutustumista ja mm.  Zumbaa. Kerran Jukka - ja Ripa-opettajat järjestivät heikkohermoisten kauhuksi pulpettirummutuksen mestaruuskisat.

Vuonna 2014 pidettiin vanhassa rakennuksessa
viimeinen iso rock-konsertti. Tässä kuvassa
maikkojen bändi. Kuvan otti Pia- opettaja.
Ja tietysti esityksiä:  Lavalla  on ollut oppilaiden ja opettajien bändejä, vanhempien orkesteri, kannelryhmän esitys, sirkusta sekä  koulun teatteriesityksiä (mm. mykkä näytelmä "Totuuden Helmi",  6b-luokan oppilaitten Pippi Långstrump-esitys). Luokissa on pyörinyt koko koulun elokuvia (Peter Pan ja Prinsessa Ruusunen) ja nonstoppina kuvaesitys Oittaan liikuntatapahtumasta (kuvat Hannu Kivistö)

AURORAN PÄIVISSÄ oli aina hyvä maku. Talo oli täynnä hyväntuulista väkeä.

Päivän tuotolla (usein yli 2000 euroa, joskus lähes 3500 euroa) voitiin maksaa mm. kuudesluokkalaisten ruusut ja stipendit. Rahoilla ostettiin myös luokille palloja ja hyppynaruja ja tuettiin aikana järjestettyä Luunjan koululeiriä. Niillä hoidettiin yhtenä keväänä Oittaan liikun-tapäivän bussikuljetukset. Rahat ovat riittäneet myös loma-aikoina pidettyihin kerhoihin. Rahojen käytöstä päätti  Koti ja Koulu ry.

Yhä Aurorapäivä on Auroran Koti ja Koulu ry:n merkittävin varainhankintamuoto ja tuotto käytetään koko koulun oppilaiden hyväksi ja iloksi vuoden aikana.

Auroran päivä 7. 3. 2020

JA hieno oli Aurora-päivä tänäänkin. Makkara oli maiskis. Tupa oli täynnä.  Tunnelma oli tuttuun tapaan lämmin ja iloinen. Bändi esiintyi. Kuplafudista en ole koskaan ennen nähnytkään.  Hauskaa.

Oli ihana tavata vanhoja tuttuja,  mm. entisiä oppilaita ja vanhempia. Moni vielä tunnisti :-) Ystävällisiä sanoja. Ja tietysti talon vanhaa väkeä oli ikävä ja uusiin oli hienoa tutustua. Poliitikolle annettiin myös arvokkaita neuvoja.

Kiitos Katri-rehtori ja muu väki! Nähdään taas.

Ei kommentteja: