Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, elokuuta 07, 2019

10 pikkuvinkkiä ensimmäiseen koulupäivään

ENSIMMÄINEN koulupäivä on huikean tärkeä. Varsinkin jos luokka on uusi. Kokosin tähän opettajalle omaan kokemukseeni perustuvia vinkkejä. Var så god.

1.  Esittäydy. Kerro itsestäsi ja miksi on upeaa olla juuri tämän luokan opettaja. Ja myös jotain hauskaa. Vaikkapa siitä, millainen koululainen olit itse samanikäisenä.

2.  Käy läpi ensimmäisen päivän ohjelma. Pyri tekemään siitä vaihteva ja iloinen. Isompien oppiladen kanssa kannattaa käydä karkeasti läpi myös koko lukuvuoden kulku.

3. Käykää läpi  pelisäännöt, joilla aloitatte (esim. istumajärjestys,  kännykät, puheenvuoron pyytämistavat, oppilaiden liikkuminen ja keskusteleminen, ruokailujärjestelyt, kuinka pyydetään apua, mitä tehdään, kun oma työ on valmis...). Estä kiusaaminen niin, että  laadit iitse istumajärjestyksen ja ryhmät - sitten kun tunnet oppilaat.  Aloittakaa luokan omien sääntöjen kehittely. Kuinka jokaisella  olisi mahdollisuus oppia ja voida hyvin? Sovitaan heti alkuun, kuinka toimitaan, jos tulee riita.  Ideoikaa, miten riitoja voisi välttää? Sitä mukaa, kun törmäätte ristiriitoihin, laatikaa siitä uusi sääntö.

4.  Aloita oppilaisiin  tutustuminen. Jos saat uuden luokan, anna oppilaiden esitellä toisensa. Anna esim. kolme helppoa - jopa hauskaa kysymystä nimen lisäksi. Opettele oppilaiden nimet - aloita jo etukäteen. Oma nimi on kunkin rakkain sana. Ota selvää, mistä oppilaat ovat kiinnostuneita ja mitä he harrastavat. Mene välitunneille mukaan. Tarkkaile, jääkö joku leikkien ja keskustelujen ulkopuolelle. Kootkaa lista asioista, joita oppilaat oikeasti haluaisivat tämän lukuvuoden aikana oppia.

5.  Opeta jotain uutta josta olet itsekin innostunut. Innostus tarttuu ja leviää. Ota ensimmäinen päivän ohjelmaan heti  oppilaille uusi oppiaine yhteiskuntaoppi, ruotsi, kotitalous…

6. Jos käytätte oppikirjoja, jaa oppilaat ryhmiin selailemaan heille annettu osa kirjasta ja sitten lyhyesti kertomaan, millaisia asioita  kirjan tekijät ovat ajatelleet, että tänä lukuvuonna opitaan. Mikä kiinnostaa erityisesti? Voisiko sillä aloittaa?

7.  Kirjaa päivän aikana ylös positiivisia (ja myös ikäviä) havaintoja. Arvioikaa ensimmäisen päivän päätteeksi, kuinka päivä sujui. Mikä onnistui? Mitä oikeasti tärkeää ehkä opimme? Mitä pitää opetella lisää? Anna   päivän päätteeksi jokaiselle rohkaisevaa palautetta (auttamisesta, huumorista, kohteliaisuudesta, kuuntelemisesta, ohjeiden noudattamisesta, ponnistelusta, rohkeudesta.  työhön ryhtymisestä, työn loppuun saattamisesta, yrittämisestä…)

8. Kehu  myös koko luokkaa.  Kerro, kuinka upea se on.

9. Kysy toiveita seuraavaksi päiväksi? Anna mielenkiintoinen kotitehtävä selvittää jotain seuraavaksi päiväksi.

10. Kirjoita ensimmäisen päivän päätyttyä positiivinen viesti Wilmaan vanhemmille. Kehu siinä heidän lapsiaan.

Ja sitten kokoa myös päivän haasteet...Ei kommentteja: