Kirjoja

Kirjoja

torstaina, joulukuuta 27, 2012

Peruutuspeilissä kouluvuosi 2012


VUODEN 2011 viimeisenä päivänä kurkistin kristallipalloon ja yritin nähdä, miltä vuosi 2012 näyttää erityisesti koulujen kannalta. Nyt lienee sopivaa hieman arvioida omia "näkijänkykyjä" hakusanoittain.

Alueen kasvattajaverkosto
Ryhmä kokoontui vasta syksyllä. Mutta kokoontui kuitenkin.

Erityisopetyksen järjestelyt
Kevään ajan etsimme ratkaisuja käyttäytymisongelmiin talon sisäisin järjestelyin. Syksyksi raha ei  riittävänyt.  Ela-opettajen määrää leikattin rajummin kuin oli oletettu: neljästä 1,2:een.

Ensiapukoulutus
Tämä asia ei edennyt. Olisi pitänyt.

Henkilökunta
Henkilökunnan vaihtuvuus oli odottettua suurempaa. Pois lähti  vuoden aikana eri syistä terveydenhoitaja, kolme psykologia, molemmat laitoshuoltajat, kolme ela-opettajaa, yksi koulunkäyntiavustaja  ja yksi va. luokanopettaja.

HR-ERP (Henkka)
Henkan käyttöönotto peruttiin (nettipohjainen päätösohjelma). Hyvä: liikaa uutta muutenkin yhtä aikaa.

Iltapäivätoiminta
Auroran oppilaat mahtuivat ip-toimintaan ennakoitua paremmin. Tiettävästi asia järjestyi kaikkien osalta.

Itsearviointi
Henkilöstölle tehtiin kysely, ja sen pohjalta lisäselvityksiä. Marraskuussa tehtiin myös oppilaskysely. Saimme palautetta myös kv-tutkimuksista, joihin olimme osallistuneet. Kaikki about ok. Huoltajakyselyn järjestäminen siirtyi kevääseen 2013.

Johtokunta
Johtokunta kokoontui kolme kertaa. Ehdokkaat uuteen johtokuntaan asetettiin marraskuussa. Huoltajien kokouksessa oli yllättävän vähän ihmisiä.

Joulujuhla

Meedio oli nähnyt, että Auroran koulun syyslukukausi päättyy retro-tyylisesti toteutettuun kuusijuhlaan ja että koululla on komea 55-vuotisnäyttely, jonka osana Espoon perinneyhdistys Aurora ry:n kanssa koottua koulukäynnin perinnettä. Tilalla oli koko koulun näytelmä "Lumikki"


Kerhotoiminta
Pystyimme järjestämään ukopuolisella - odotettua suuremmalla - tuella erittäin laajaa kerhotoimintaa. Syksyllä kerhoja oli 22. Saimme, kuten näin, muilta kouluilta käyttämättä jäänyttä lisärahaa syksyn aikana.

Kehittämiskeskustelut
Rehtori aloitti keket suunnitelman mukaan, mutta ihan kaikkien kanssa niitä ei ehditty käydä. Paikot keväällä 2013.

Koko koulun elokva
Vinski kuvattiin mm. jumppasaliin rakennetussa tilapäisstudiossa. Sinisen kankaan käytössä oli mokia. Leffa katsottiin Tapiola-salissa, ja kopiot saatiin pienen möhläyksen jälkeen jakoon.

Koti ja koulu  
Yhdistys toimi  tosi aktiivisesti: Aurora-päivä, kesäleiri, sisäilmaongelmat, kuusen myynti, t-paitojen ja dvd-levyjen myynti jne. Uutta opsia esiteltiin vanhemmile.  Järjestimme myös syksyn alussa erilaisen vanhempainillan viraston tuella Aurora-seminaarin sijaan. Vanhempainillat pidettiin kaikissa luokissa.

Koulunkäyntiavustajaresurssi
Resursimme väheni kuudesta neljään avustajaan. Asiasta nousi kohua mediassa, mutta tilanne ei muuttunut. Palkkasimme sitten omalla rahallamme yhden avustajan ja yhden siviilipalvelumiehen lisää.

Lastensuojeluilmoitukset
Uudet ohjeet eivät aiheuttaneet isoja ongelmia, toisin kuin ehkä pelkäsin.

Lukuvuoden 2012-13 työ- ja loma-ajat
Johtokunnan esitys meni läpi. Lomapäivät osuivat juuri oikeisiin kohtiin.

Nettisivut
Kaupunki uusi nettisivunsa, mutta ne jäivät liian vaikeiksi käyttää.

Opetussuunnitelmauudistus
Ops-uudistus aloitettiin heti kesällä.  Aurora ei ole tässä vaiheessa erityisesti siinä mukana.

Oppilashuoltotyö
Oikein näin: OHR ei päässyt tekemään töitä koko vuonna täysipainoisesti. Terveydenhoitaja vaihtui. Psykologi kolme kertaa.

Oppilasmäärä
Otimme kolme eka luokkaa ja saimme myös täyden startin. Se edellytti tilajärjestelyitä: 2a ja 2b muuttivat samaan luokkahuoneeseen. Jouduimme myös yhdistämään kolme viime kevään kakkosluokkaa isoiksi kahdeksi kolmanneksi luokaksi.

Oppimiskeskus Aurora
Jatkoimme kevään oppimiskeskuksena, mutta oppilashuollon ja avustajapalveluiden taso pakotti meidät irtautumaan koulutustehtävästä, kuten veikkasinkin. Hoidimme keväällä oman osamme ops-koulutuksesta. Olimme vielä mukana toukokuun suunnitteluristeilyllä.

Rehtorien kokonaistyöaikakokeilu
Olin mukana alustavassa työajanseurantalomakkeen pilotoinnissa. Oli yllättävän hankalaa.


Sisäilmaongelmat
Kirjaustöitä tehtiin, ja kuten luulin ongelmat eivät oleellisesti helpottuneet. Siivousta kevennettiin, kuten veikkasin - vaikka päinvastoin olisi pitänyt tehdä. Sitä, että oppilaita ja henkilökuntaa siirtyy sisäilmaogelmien vuoksi toisiin taloihin, en nähnyt.


Tapahtumia
Oittaan talviurheilupäivä oli Succee. Kulttuurisiestat onnistuivat. Bänditapahtumassa soi rock. Via Dolorosa kohotti mielet pääsiäislomatunnelmiin. Timo ja Timon oppilaita esiintyi ITK-messuilla.

Tukiajattelu
Oikein näin; hiki virtaa jo yksin papeitöissä. Wilma toimi kuitenkin yllättävän hyvin.

Tuntikehys
Tuntkehys ei pienentynyt- mutta sen täysimääräiseen käyttämiseen ei ollut rahaa. Tukiopetukseen riitti ennakoitua enemmän resursseja.

Tyhy-risteily
toteutui kuitenkin.

Uinninopetus
Uinnin opetukseen liittyvät valvontajärjestelyt olivat hankalia, kuten kuviteltiinkin. Joka ryhmää pitää valvoa mies- ja naisopettaja.

Uusi Aurora
Tilaohjelma vietiin lautakuntaan jo keväällä.  Hankkeen aikataulua lykättiin kuitenkin jälleen kerran. Se huolestutti vanhempia, jotka kirjelmöivät asiasta todella aktiivisesti aina kaupunginjohtajaa myöten. Opettajista muodostui hanke-ryhmä, joka kävi tutustumassa uusiin kouluihin.

Uusi tuntijako
Uusi tuntijakoasetus annettiin joskin aikataulussa myöhässä. Se ei vielä vaikuta koulujen arkeen.

Virkavaalit
Haimme uusia opettajia. Valinnat tehtiin  virtuaalisen ja oikean haastattelun (johon kuului opetustuokio) pohjalta. Opetusryhmissä olleet oppilaat saivat jätskit. Saimme opettajat, joita virkoihin esitettiin: Anni- Kaisa Erikssonin, Leila Hännisen ja Timo Takon. Kielenopetukseen tarvitaan edelleen vahvistusta.

Vuoden 2011 budjetti
Oikein näin; pysyimme haarukassa.

Vuoden 2012 budjetti
Veikkasin hankaluuksia kokonaisbudjetissa pysymiseen. Niitä oli. Enemmän kuin kuvittelin. Jouduimme tekemään rajuja leikkauksia elokuun alussa.  Vuoden lopussa jäi sitten rahaa käyttämättä, ja sillä palkattiin resurssiopettajia ja tehtiin hankintoja. Huonekaluja ei sittenkaan ostettu taukotupaan. Hankintakieltoa ei asetettu.

Yhteenvetoa

Meedio-Martti voi olla aika tyytyväinen. Paremmin ennusteet osuivat, kuin esim. säätieteilijöillä päättyvänä vuonna. Sisäilmaongelmien sitkeys oli ehkä suurin yllätys sekä henkilökunnan vaihtuvuus erityisesti noiden ongelmien vuoksi.


Ei kommentteja: