Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, joulukuuta 05, 2012

Hyvää itsenäisyyspäivää

Kaliforniassa asuvat suomalaiset juhlivat hekin Suomen 95. itsenäisyyspäivää.
Juhlilla on näin hieno logo.  Se löytyy netistä.
Suomi 95 vuotta

- rehtorin juhlapuhe keskusradion kautta lähetetyssä päivänavauksessa.

95 vuotta sitten Suomi oli  köyhä maatalousmaa. Kuuluimme Venäjään, jossa oli käynnissä verinen vallankumous.  ”Eilen”  95 vuotta sitten 4.12. 1917 Suomen kansan edustajat kokoontuivat istuntoon, jossa Senaatti (hallitus)  teki ehdotuksen, että Suomi julistautuisi itsenäiseksi, vapaaksi valtioksi. Suomen kansa saisi itse päättäisi omista asioistaan.

EDUSKUNTAMME  hyväksyi esityksen ”huomenna” 6.12. 1917. Itsenäisyysjulistus ei kuitenkaan riitä, muiden maiden on hyväksyttävä, että jokin uusi maa julistautuu sellaiseksi.  Vei jonkin verran aikaa ennenkuin saimme hyvälsynnän itsenäisyydelle. Ensimmäisenä se  hyväksyi entinen isäntämaamme, jonka nimi oli tuolloin Neuvosto-Venäjä. Tämä tapahtui  aivan joulukuun lopulla 1917.

SUOMI oli tuolloin tosi köyhä maa. Euroopassa  jatkui edelleen vuonna 1914 syttynyt  maailmansota. Monet olivat ilman työtä. Monella oli kova nälkä. Kaupungeissa oli paljon katulapsia, joista kukaan ei pitänyt huolta.

Ensimmäiset kuukaudet itsenäisenä valtiona olivat tosi riitaisaa.  Heti tammikuussa 1918   maassa syttyi sisällissota suomalaisten kesken;  Vastakkain olivat ns. valkoiset ja ns. punaiset. Sotaa  kesti hieman yli 3 kuukautta, ja sen voittivat valkoiset Saksan avulla.  Monet   kuolivat tässä sodassa ja sen jälkeen vankileireillä.

Sodasta jäi paljon katkeruutta, ja kesti kauan, ennenkuin Suomen kansasta tuli yhtenäinen kansa. Sekin on kerrottava, että ruotsinkielinen Ahvenanmaa halusi  irroittautua Suomesta ja liittyä Ruotsiin, mutta sitä ei Suomi eivätkä muutkaan maat hyväksyneet. Näin Ahvenanmaa jäi osaksi Suomea - ja se on sitä yhä- mutta ahvenanmaalaisille annettiin oikeuksia päättää omista asioistaan.

Seuraavaksi oli päätettävä, miten Suomea hallittaisiin.  Toiset halusivat Suomeen kuninkaan.  Tehtävän löydettiinkin sopiva mies Saksasta, mutta  sitten suomalaisten mieli muuttui.  Suomeen päätettiinkin valita presidentti. Ensimmäinen presidenttimme oli Kaarlo Juho Ståhlberg. Hän otti maan johtaakseen vuonna 1919. Yhteensä Suomessa on ollut 12 presidenttiä. Yksi heistä on ollut nainen: Tarja Halonen. Nyt presidenttinä on Sauli Niinistö.

Tänään, vuonna 2012 maailmassa on noin 195  itsenäistä valtiota. Lisäksi on kymmenkunta maata, jotka haluaisivat olla itsenäisiä, mutta se ei ole vielä heille onnistunut. Itsenäisellä valtiolla on lupa päättää omista asioista ja myös velvollisuus hoitaa omat asiansa.  Itsenäisellä valtiolla on oma  maa-alue, jossa on rajat, oma hallitsija; kuningas tai presidentti, omat lait, oma lippu, kansallislaulu, usein oman raha, oma kansalliskieli, omat urheilujoukkueet kansainvälisissä urheilukisoissa ja myös  oma  armeija.

Armeija on olemassa siltä varalta, että joku toinen maa yrittää tunkeutua maahan määräilemään asioita. Suomikin on tarvinnut armeijaa kaksi kertaa 70 vuotta sitten, kun koko maailmassa käytiin kuusi vuotta ns. toista maailmansotaa. Silloin monet meidän isoisämme ja isoisoisämme joutuivat puolustamaan itsenäisyyttämme. Moni heistä kuoli sodassa ja moni haavoittui. Näistä rohkeista miehistä käytetään nimeä sotaveteraanit. Heitä ei ole enää montaa elossa.  Kun miehet olivat sodassa,  naiset, meidän isoäitimme ja iso-isoäitimme joutuivat tekemään myös miesten työt. Monet heistä auttoivat sotilaita sairaanhoitajina. Heitä kutsuttiin lotiksi.

Armeijaa tarvitaan myös rauhan aikana. Suomi on mm. lähettänyt sotilaitaan toisiin maihiin rauhoittamaan tappelevia osapuolia. Näitä sotilaita kutsutaan rauhanturvaajiksi.

ME kaikki toivomme, ettei sotia koskaan enää tulisi. Mm. siksi Suomi  liittyi vuonna 1995  Euroopan Unioniin. Siihen kuuluvat melkein kaikki Euroopan valtiot itsenäisyytensä säilyttäen.

Koulun kuoro lauloi Uman ja Kaijan johdolla keskusradiolähetyksessä
komeasti malliksi muille "Maamme-laulun". Juhlan kunniaksi kouluravintolassa
tarjolla oli karjalan paistia, muusia  ja myös jälkiruokaa.
95-vuotias Suomi on hyvä maa elää. Meillä pidetään huolta kaikista ihmisistä.  Kaikki lapset saavat käydä koulua. Sairaat pääsevät sairaalaan. Niitä, joilla ei ole työtä, autetaan. Sanotaan että Suomi on hyvinvointivaltio.

HUOMENNA 6.12.  Suomi viettää itsenäisyyspäivää. Melkein kaikilla suomalaisilla on silloin lomaa töistä. Myös koululaisilla on lomapäivä. Itsenäisyyspäivänä lippusalkoihin nostetaan sinisristilippu. Monet vievät  kynttilöitä sodassa kaatuneille sankarivainajille  tai laittavat kynttilät illalla palamaan ikkunalle. Tasavallan presidentti järjestää Helsingissä  isot juhlat, joita me kaikki voimme seurata televisiosta.

Itsenäisyys on tärkeä ja hieno asia. Aurorassa me arvostamme itsenäisyyttä niin paljon, että pidämme lomaa vielä perjantainkin. Näin jokainen meistä saa nyt neljän päivän pienen loman.

Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille!

Ei kommentteja: