Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, tammikuuta 03, 2012

Tuen käsite - tulokulmana koko koulunpitoon?

Jalasjärven kunnan nettisivuilta löytyi vallan vänkä tiivistys
kolmiportaisesta tuesta.
EMME valitettavasti päässeet viime  syksynä kovin syvälle tai  pitkälle uuden tukiajattelun jalkauttamisessa oman koulumme toimintakulttuuriin. Ela-opettajillemme ja koulupsykologillemme  osui pitkiä poissaoloja.

Työ on nyt sitten edessä. Rakennamme tukijärjestelmämme
työnjaon uudelleen tammikuun loppuun mennessä, nyt kun yksi ela-opettajistamme jää perhevapaille.

Uuden tukiajattelun jalkauttaminen edellyttää sekä ajattelutapojen että käytänteiden uusimista. Uuteen malliin kuuluu paljon paperityötä, ja sekin on opeteltava tekemään.

OPPIMISKESKUKSENA Auroralla on heti tammikuun 16. ja 17. päivä koulutusvastuu  yhdessä Aarnivalkean, Kalajärven ja Meriusvan koulujen kanssa Dipolissa ja Meripuistossa espoolaisopettajien virittämisestä pohtimaan sitä, kuinka mm. sellaisia seikkoja kuin kodin ja koulun yhteistyötä,  kerhotoimintaa, koulukirjastoa ja retkiä voidaan käyttää tuen muotoina.

Syksyn aikana kehittelimme Aurorassa käsitettä kokonaisvaltaisen tuen järjestelmä, jolloin koulun toiminnan tarkastelukulmaksi otetaan kaikki se tuki ja apu, jota koulutyöhönsä voivat  saada  koulun eri  toimijat: yksittäisten oppilaiden lisäksi opetusryhmät, luokat, opettajat, muu henkilökunta ja kotiväki. Yhteisönä vahvassa koulussa ketään ei jätetä yksin, ja kaikki tulevat tarvittaessa apuun. Fiksu koulu myös tunnistaa nuo avun muodot ja kehittää niitä.

Laadin tänä aamuna alustavaa kysymyslistaa, jonka pohjalta voisimme vetää kumpanakin päivänä  4 kertaa puolen tunnin sessiomme. Idea koulutuspäivässä on sellainen, että aluksi on puolen tunnun viraston osuus, ja sen jälkeen 60 osallistujaa kulkee 15 hengen ryhmissä neljän pajan läpi. Kussakin ollaan noin  25 minuuttia. Välissä on kahvi ja lopussa seisoon kiitos.

Samanlaista keskustelulistaa käytimme onnistuneesti vuosi sitten, kun paja-aiheenamme oli yleinen tuki. Tuohon listaan upotamme sitten ne vinkit, joita Wanhan Sataman messuilla väkemme nerokkaasti  osastollamme poikenneilta kokosi. Laitan aihion jo huomenna menemään ops-ryhmämme jäsenille, etteivät ihan pelästy loman jälkeen aika nopeasti tulevaa tehtävää.

Ei kommentteja: