Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, tammikuuta 30, 2012

Luokanopettajan päiväkirjaa 2012-13 oikoluetaan

Päiväkirjan kannen lopullinen väri on
vielä vaiheessa. Educassa osastollamme
ei oikein innostuttu sinapista ja kullasta.

PERJANTAINA sähköpostiin kolahti kolmattasataa sivua oikoluettavaa tekstiä. Luokanopettajan Päiväkirja 2012-2013 on taas näin pitkällä. Tämä onkin jo 23. kerta! Tämä on pitkäikäisin projekti ikinä minun kohdallani.

Luokanopettajaliitto teki 80-luvun loppupuolella aloitteen Weilin + Göösille uudenlaisen, opettajalle konkreetteja vinkkejä ja työkaluja antavan päiväkirjan tuottamisesta. Kustantaja tarttui haasteeseen, ja lukuvuodeksi 1990-91 ilmestyi ensimmäinen, uudenlainen päiväkirja. Myynti ei sitten muutaman painoksen jälkeen ollut riittävää, ja hanke ajettiin alas.

Luokanopettajaliitto ei antanut periksi. Yksi painos toteutettiin 90-luvun lopulla yhdessä Visionäärien kanssa (Muistatteko vielä Timo Pässilän ja Leena Niinikurun?). Mutta sen jälkeen liitto teki rohkean ratkaisun  ja alkoi itse kustantaa päiväkirjaa. Pian kustannustoiminta siirrettiin pöytälaatikossa olleelle LO-tarvike oy:lle.

Luokanopettajan päiväkirjan historiaan mahtuu monenlaisia formaattikokeiluja. Eräänä vuonna kokeilimme pehmustettua luxusmalliakin.  Nyt tarjolla on neljä eri versiota, pieni ja iso, kova- ja kierrekantinen. Joka vuosi on yllätys, mikä malleista on suosikki. Yhteensä painosmäärät ovat olleet jatkuvassa nousussa, mikä ei ole pikku juttu liiton taloudenkaan kannalta.

Eli edessä on  nyt oikolukusavottaa. Koko työryhmämme: Martti Hellström, Mirja Holste, Pekka Rokka ja  Inger Sundblad  käy tekstit läpi, ja minä sitten vielä kerran. Teemana on tällä kertaa ammattikirjallisuus. Kirjavinkkaamme  kymmeniä tekijäryhmäämme syvimmin koskettaneita  huipputeoksia. Tilaa esittelylle on napakasti; lyhytkirjoittaminen onkin taitolaji.  Minun vastuullani on myös Luokanopettajan Päiväkirjan erikoisuus:  jokaisen painovuoden alussa  päivitetty ”Pykäläviidakko”  johon on koottu  aakkosellisesti hakusanoittain  luokanopettajalle tärkeitä säädöksiä.

PÄIVÄKIRJAT jaetaan uunituoreina Lo-liiton  vuosikokousedustajille maaliskuun lopulla Seinäjoella.  Heti sen jälkeen alkaa postitus  kirjan tilanneille kouluille.  Ks. tarkemmin www. luokanopettajaliitto.fi

Ei kommentteja: