Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 13, 2012

Pikaäänestyksen tulokset päättökokeista

TÄSSÄ vuoden 2012 ensimmäinen pikaäänestyksen tulokset. Teemana oli valtionhallinnossa suunnitellut päättokokeet. Virkamiehet olivat ehdottaneet, että sekä yhdeksännen että kuudennen luokan oppilaille järjestettäisiin Suomessa- niin kuin niin monessa maassa- päättökokeet kolmessa aineessa: äidinkielessä ja kirjallisuudessa, matematiikassa ja A1-kielessä.

Aikaa ottaa  kantaa, tulisiko kuudesluokkalaisille järjestää valtakunnalliset päättökokeet oli  kuusi päivää. Äänestykseen osallistui ennätysmäärä blogissa vierailleita, peräri 120! Hienoa,


Tulokset olivat seuraavat:
- Kyllä, ehdottoman hyvä idea: 7 ääntä (5%)
- Hmm, saatan kannattaa: 10 ääntä (8%)
- Tuota, tuota. Epäilenpä:  33 ääntä  (27%)
- Ei, ehdottoman huono idea 70 ääntä (58%)

Ehdotus jakoi mielipiteitä. Ehdottoman kielteisiä oli 58 %, ja epäilevän kriittisiä 27 %. Yhteensä kielteisesti siis suhtautui 85 % Myönteisesti ideaan suhtautui 13 %. (Summasta ei jostain syystä tule 100). 

Pikääänestyksen osallistuneet olivat siis hyvin samaa mieltä kuin suomalaiset koulualan asiantuntijat: Päättökoe vaarantaisi koko suomalaisen koulun perusidean: että joka koulun on oltava hyvä. Maissa, joissa testit on otettu käyttöön, on havahduttu testien negatiivisiin seurauksiin, joihin kuuluu koulujen erojen huima kasvu, kun vanhemmat haluavat lapsensa parhaaseen mahdolliseen kouluun. Meillä Suomessa ei ole mitään syytä ajatella, että meillä tuo laadun työkalu toimisi paremmin.

Ei kommentteja: