Kirjoja

Kirjoja

torstaina, tammikuuta 19, 2012

Demokratiakasvatusta

Pitkä, pitkä jono äänestämään. Kaikkiaan 174 oppilasta käytti oikeuttaan
äänestää.
MONESSA suomalaiskoulussa on pidetty näin presidentinvaalien alla omia varjovaaleja. Niin meilläkin Aurorassa. Oma kokemus äänestämisestä ja vaalitoimitsijatyöstä
on osa demokratiakasvatusta, joka kuuluu kouluille.

Pieniä lapsia ei kuitenkaan pantu meillä äänestämään maalle johtajaa, vaan he saivat ottaa kantaa siihen, mihin oppiaineeseen olisi hyvä saada lisää tunteja. Ehdokkaina  olivat kaikki viralliset alakoulun oppiaineet.

Apulaisrehtorimme Ulla oli organisoinut yhdessä talonmies Karin ja oppilasparlamentin 5-6-luokkalaisten oppilaitten kanssa jumppasaliin sekä ennakkoäänestyksen (klo 10.45-11.15) että varsinaisen äänestyksen klo 12. - 12.30. Kaikki sujui hyvin. Klo 14 oli äänet  laskettu ja tarkistettu, ja tulokset voitiin julistaa.

Äänestys tapahtui oikeannäköisillä vaalilipukkeilla oikeissa äänetys-
kopeissa. Vaalitoimitsijoina olivat  Joanna ja Olivia (6b), Henriikka jaMatias
(6a) sekä Henna ja Janita (5a).
Äänestyksen tulokset

Kaikkiaan 174 oppilastamme (53 %) kävi äänestämässä. Hylättyjä ääniä oli 15. Auroran oppilaat toivoivat lisää tunteja eri aineisiin seuraavasti:

(1) Liikunta  (42 %)
(2) Käsityö (25 %)
(3) Kuvataide (11 %)
(4) Musiikki (10 %)
(5) Englanti, äidinkieli ja kirjallisuus, historia ja matematiikka ( 3%)
(9) Ypi, biologia, maantieto, uskonto, ET sekä fysiikka ja kemia (1 %)
(12)  Ruotsi (ei ääniä)

VALTIONEUVOSTO on parhaillaan pohtimassa uutta tuntijakoa perusopetukseen. Päätös tehtäneen helmikuun aikana. Uudet tuntimäärät astuisivat voimaan vuonna 2016.

Auroran oppilaat näyttävät hyvin myötäilevän julkisuudessa olleita trendejä. Taito- ja taideaineita halutaan erityisesti lisää. Liikuntaan  ajetaan  lisää aikaa  jo terveydellisistä syistä. Koulumme jumppasali on harmi kyllä niin pieni ja varattu, että on vaikeaa lisätä sille 15 salivuoroa.

6 kommenttia:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Hauska ja ajankohtainen keksintö. Apulaisreksit on hyviä. Ja vahtimestarit myös ;-)

t. naapurikunnan reksi

enkeliporsas kirjoitti...

Oppilaat ovat viisaita.

Kun peruskoulun tuntijakoa ollaan mahdollisesti muuttamassa, myös minä olen liikunnan lisäämisen kannalla, ehdottomasti.

Liikunnan määrä pitää tuplata neljään viikkotuntiin.

Pointsit Auroran koulun oppilaille!

Oman kouluni oppilaskunnalla on kaupungin osoittama määräraha. He suuntasivat tämän vuoden rahan kouluruokailuun. Viikon ajan saamme tarjolle extra-salaatteja. Viisasta tämäkin.

Demokratiassa on aina voimaa.

enkeliporsas kirjoitti...

Martti: "Koulumme jumppasali on harmi kyllä niin pieni ja varattu, että on vaikeaa lisätä sille 15 salivuoroa."

Esittämäni malli 2+1+1 on oiva.

- 2 tuntia nykyisenkaltaista liikuntaa, jossa ollaan 2 tuntia putkeen liikunnan eri taitoja kehittämässä, esim. salissa tai urheilukentällä

- 1+1 tuntia perusliikuntaa ulkona, kävelyä, juoksua, retkeilyä, suunnistusta, hiihtoa sekä uimista uimahallissa

Perusliikunnassa ei salia tarvita ollenkaan, joten myös Auroran salivuorot riittäisivät. Koulun oppilaat jaksaisivat opiskella vieläkin paremmin, kun peruskunto kohenisi.

Martti kirjoitti...

Mielenkiintoinen ehdotus.

Meillä on kokemuksia tällaisesta perusliikunnasta. Olemme kutsuneet sitä luokanliikunnaksi. Tunnit pidetttiin perioideittain.

Mistä taito- ja taideaineista ehdotat, että nuo kaksi lisäliikuntatuntia viikossa otettaisiin?

enkeliporsas kirjoitti...

Ainakin Vantaalla on käytössä keinotekoinen oppiaine nimeltään VaVa, sen poistaisin ensimmäisenä. Toinen on TT, eli oman opettajan vapaavalintainen taito- tai taideaine tunti.

Lapsilla Suomessa on oppitunteja vähän kansainvälisesti verrattuna. Mikään ei estä lisäämästä luokkien 3-9 viikkotuntimäärää vaikka parilla tunnilla.

Liikunnan viikkotuntimäärät ovat alhaisemmat kuin keskinmäärin muualla.

Martti kirjoitti...

OK, enkeliporsas.

Toive lisätunneista on perusteltu. Luuletko, että olet vastaavasti valmis rahoittamaan lisätunnit suuremmilla opetusryhmille. En oikein usko, että valtio oikeasti niihin lisärahaa antaa?