Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, joulukuuta 18, 2010

Tervetuloa Saiturin Jouluun!

3.-luokan  tyttöjen suunnitelema
toinen juliste.

Tervetuloa  kouluteatteriin!
Rehtorin joulupuhe

Tänään koko Aurora  juhlii joulua, syyslukukauden päättymistä. Oppilaat, opettajat, muu henkilökunta -koko koulu - on yhdessä valmistanut puitteet tärkeälle tarinalle joulun merkityksestä.

Vaikka tarinan on alunperin kirjoittanut englantilainen Charles Dickens kauan sitten, vuonna 1843, sen viesti on edelleen ajankohtainen  meillä Suomessakin, tänään.  Mikä lopulta on elämässä tärkeää? Raha, kustannustehokkuus,  tuottavuus, järki, suorittaminen (oppimistulokset).... Kuulostaako tutulta?

Kitupiikki Ebenezer Scroogelle  opetetaan väkisin yhtenä jouluaattona, että elämässä on muutakin, arvokkaampaa. Ihmisen arvo on enemmän kuin hänen hyötyarvonsa. Elämä tulee käyttää hyvin.

Tasan viikon kuluttua on joulupäivä. Joulu on suuri kristillinen juhla, mutta joulun sanoma: rauha, lepo, omasta antaminen- eivät rajoitu vain yhteen uskontoon.  Saiturin Joulu neuvoo meitä:  Annetaan aikaa toisillemme, läheisillemme. Unohdetaan kiire. Ollaan yhdessä.  Tehdään hyvää jouluna. Itsellemme ja muille. Ja jos mahdollista, muistetaan itsellemme sopivalla   tavalla niitä, joilla ei ole ja niitä joita ei enää ole.  

Oikein Hyvää Joulua kaikille.

Perjantain kenraalit sujuivat hienosti


Tämä kuva on torstain I-miehityksen kenraalista. Kirjurina
Riina Solantaus ja Saiturina Jukka Jokiranta.
EILEN oli siis kaksi kenraali. Sali oli taas täpätäynnä lapsia ja nuoria naapurikouluista. Laskin, että saimme lahjoittaa jouluisen mielen esityksemme avulla yli 600:lle kenraalien katsojalle. Palaute oli oikein ystävällistä. Erityisesti kehuttiin kauniisti laulaa kuoroa.

Pidimme siestalla vielä infon, jossa tsekattiin tärkeät asiat. Koska opettajamme ovat olleet tämän syksyn hyvin terveitä, meillä on lupa - kokonaisbudjetissa kun ollaan- käyttää säästynyt raha. Niinpä osa opettajista lähti vielä tekemään viimeisiä, välttämättömiä ostoksia. Minä mm. kävin hakemassa meille edullisen dataprojektorin, jota käytetään Saiturissa.

Koulun aulaan syntyy 1800-luvun Lontoo. Kuvassa
Sirpa Wass ja Tuomo Kälviä.
Opettajia jäi vielä eilenkin iso joukko viimeistelemään käytäväkoristeita.  Alakertaan syntyy 1800-luvun Lontoo kerjäläislapsijoukkoineen.

OMA työpäiväni venyi illansuuhun. Meillä piipahti Vihdin  Jokikankaan koulun opettajakunta rehtorinsa Esa Kukkasniemen johdolla.

Pohdimme yhdessä työhyvinvoinnin haasteita tämän päivän koulussa. Kuinka löytää tasapaino työn imun ja kuormittavuuden kesken? Yhä uudelleen. Hieno aihe. Monella tavalla.

2 kommenttia:

Harri Suotula kirjoitti...

Saiturin joulu -näytelmä oli mieltä lämmittävä ja liikuttava. Kiitos kaikille näytelmään osallistuneille ja siihen tavalla tai toisella osallistuneille.
Ekaluokkalaisen isänä, ja ensimmäistä kertaa Auroran koulun joulujuhlaan osallistuneena, koin todellisen, aidon positiivisen yllätyksen. Näytelmää katsoessani en voinut, kuin ihmetellä, kuinka taitavia kaikki lapset (ja aikuisetkin) olivat. Koko tapahtuma oli järjestetty hienosti ja Saiturin joulu -tunnelmaan pääsi jo ennen saliin saapumista, kun kerjäläislapsilauma oli vastassa hienosti rakennetussa maailmassa ja rooliasuissaan.
Kahvilan tarjontakin oli jopa kohtuuhintaista ja kahvileivät maittavia.
Näin upea esitys ja tilaisuus on osoitus pitkäjänteisestä ja hyvinjohdetusta, ahkerasta työstä. Tarkoitan tällä ko. tapahtuman järjestämisen lisäksi kulttuuri- ja taideaineiden merkityksen huomioimista opetuksessa. Toivottavasti kiristyvä koulujen budjetointi ei vähennä taideaineiden opetusta kouluissamme. Niiden merkitystä lapsen sosiaalisen kehityksen ja itsetunnon rakentamisen kannalta harvoin ymmärretään.
Kiitos rehtorille, opettajille, koulun muulle henkilökunnalle sekä tietenkin oppilaille tästä upeasta elämyksestä.
Olen kiitollinen, että lapseni saa opiskella juuri Auroran koulussa.

Hyvää joulun odotusta kaikille.
Harri Suotula

Martti kirjoitti...

Hei Harri.

Kiitos kauniista sanoistasi. Välitän ne eteenpäin.

Martti