Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, joulukuuta 07, 2010

Pisa 2010- tulokset tänään klo 13

Päivitetty 11.12.

TUSKIN maltan odottaa. Tänään klo 13 julkaistaan tuoreimman lukutaitoa mittaavan kansainvälisen Pisa-tutkimuksen tulokset. Kuinka suomalaiset 9.-luokkalaiset pärjäävät?

Suomen peruskouluahan pidetään maailman parhaana koulujärjestelmänä juuri näiden kolmen vuoden välein tehtävien tutkimusten vuoksi. Lukutaitoa on mitattu joka kerta. Vuonna 2001 ja 2004 suomalaiset olivat maailman parhaita lukijoita.  Vuonna 2007 Korea ohitti Suomen. Lisäksi Suomi on pärjännyt hienosti myös laskemisessa (sijat 4-1-2) ja luonnontieteissä (sijat 3-3-1)

Nyt  painottuu  erityisesti lukutaito. Moni veikkaa. että tällä kertaa Aasia "jyrää meitin". Niinikään jännitetään, kuinka käy koulujen välisten erojen.

Tulokset vuotivat jo

HS:n mukaan Pisa-tuloksissa Suomi pärjäsi hyvin, mutta Aasia on nousemassa- erityisesti matematiikassa olemme pudonneet monta sijaan, lukutaidossa ja luonnontieteissä yhden sijan. Tarkka vertailu on kuitenkin vaikeaa, koska eri vuosina kokeeseen on osallistunut myös eri määrä maita. Esim. nyt listoilla loistava 19 miljoonan asukkaan kaupunki Shnaghai oli mukana ensimmäistä kertaa.

Lukutaito
1. Kiinan Shanghai
2. Etelä-Korea
3. Suomi
4. Hong Kong

Matematiikka
1. Kiinan Shanghai
2. Singapore
3. Hongkong,
4. Etelä-Korea 
5. Taiwan.
6. Suomi

Luonnontieteet
1. Kiinan Shanghai
2. Suomi

Mielenkiintoista oli, että vaikka Suomessa on selvästi enemmän erinomaisia lukijoita kuin OECD.-maissa keskimäärin, heidän osuutensa on kutistuunut 2000-luvulla 18 :sta 15 %:iin.  Suoritustasoltaan heikkojen lukijoiden osuus taas oli  kasvanut  7 %:sta  prosentista 8:aan. Tytöt lukevat kaikissa maissa paremmin kuin pojat, mutta Suomessa ero on kaikkein suurin. Suomessa heikoimmin lukevat pojat ovat kuulema Pohjanmaan suunnalla.

Koulujen väliset erot lukutaidossa ovat edelleen Suomessa pienimmät, mutta kuten ennustettiin, ne ovat  kasvaneet 2000-luvulla 5 %:sta 8 %:iin. Ruotsinkielisissä kouluissa tulokset ovat huonommat kuin suomenkielisissä. Syitä aiotaan nyt penkoa. Päivitys: Hesarin tietojen mukaan tulokset olivat huonoimpia pienissä kunnissa.

Ei kommentteja: