Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, joulukuuta 17, 2010

Seuraava ops-uudistus siirtyy?

Opetussuunnitelma on keskeisin kouluopetusta
ohjaava asiakirja.  
SUOMALAISKOULUISSA noudatetaan tällä hetkellä vuonna 2004 Opetushallituksen laatimien perusopetuksen  opetussuunnitelman perusteiden pohjalta laadittuja paikallisia opetussuunnitelmia.

Auroran ops on vuodelta 2005. Se on siis viisi vuotta vanha. Ensimmäiset oppilaat, jotka ovat käyneet koko peruskoulun nykyopsin pohjalta (kokeilukoulut), saavat päättötodistuksen yläkouluista keväällä 2013.

Hallitus halusi kuitenkin jo nyt muuttaa perusopetusta niin, että seuraavat  perusteet olisi saatu voimaan jo vuonna 2014.

Jotta perusteet olisi voitu uusia, olisi  hallituksen ensin  pitänyt  kyetä päättämään, mitä aineita ja kuinka monta tuntia viikossa oppilaille opetetaan.

Hallitus asettikin toissa vuonna työryhmän, joka kokoontui vuoden verran. Timo Lankisen johtama työryhmä julkaisi viime kesäkuussa oman ehdotuksensa. Siinä olisi hieman lisätty opetusta maaseutukunnissa. Kouluun olisi tullut kaksi uutta ainetta: draama ja etiikkaa. Erityisesti liikunnan tuntimäärää olisi nostettu. Oppilaiden mahdollisuuksia tehdä valintoja eri aiheiden välillä olisi lisätty. 

Esitys herätti vimmattua keskustelua. Erityisesti esitystä vastustivat vasemmistopuolueet, jotka kokivat sen uhkaavan koulutuspoliittista tasa-arvoa.

HALLITUS seisoi pitkään työryhmän esityksen takana. Sitten Keskusta irtautui esityksestä. Se näyttää yhtyneen vasemmisto-opposition kritiikkiin. Puolue vastusti esitystä myös taloudellisista syistä. Uudistus olisi vaatinut lisää rahaa kunnille, ja sitä rahaa ei nyt ollut. Mediassa nyt sitten  eri puolueet syyttelevät tapahtuneesta toisiaan.

Erityisesti demari-leirissä varmaankin juodaan nyt kuplajuomaa. Hallituksen rivit hajosivat rytinällä, ja vahva puolue Kokoomus joutui vuorostaan nöyrtymään. Keskinäinen kränä  saattaa valuttaa ääniä hallituspuolueilta oppositioon.

Lehtitietojen mukaan tämä Kiviniemen hallitus ei enää palaa tuntijakoasiaan. Varmaan niin. Oletan, että asia nousee kuitenkin uuden hallituksen työlistalle varsin pian. Ehkä tuntijaosta tulee   yksi vaaliteema. On toki mahdollista, että  aikataulukin  kurotaan kiinni. Jos päätös syntyy syksyyn mennessä.

OPETUKSEN uudistaminen ei kuitenkaan tähän pysäkkiin lopu. Ensi keväänä - joka tapauksessa- tartutaan "vanhan" opetussuunnitelman noin 50 sivuun, ja ne kirjoitetaan kunnissa uusiksi. Työ liittyy siihen, että erityisopetusta ruvetaan järjestämään toisin kuin tähän saakka. Tuki on jatkossa kolmiportaista yleistä, tehostettua ja erityistä.

Ei kommentteja: