Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, tammikuuta 20, 2010

Ei niin kiva päivä

Jos on musta päivä, klikkaa tähän, niin ehkä Rollarien biisi lohduttaa.

EI ollut tänään kiva päivä. YT-istunto kyllä sujui mukavasti. Sain kirjoitettua ja vietyä virastoon lausuntomme, jota Hallinto-oikeus oli pyytänyt. Ehdin esitellä Salosta tulleille vieraille tapaamme järjestää kerhotoimintaa. Kuulin valoisia uutisia TIPIn mahdollisesta jatkosta.

TAKAISKUJA alkoi sitten tulla. Ensimmäinen tuli uimahallissa. Joku onneton oli ulostanut lastenaltaaseen, ja uinnit loppuivat parilta luokalta siihen. Ihan pienten vauvojen uittamisessa on omat riskinsä.

Vielä ikävämpia takaiskuja on sitten jo muutaman päivän ajan tullut oppilaitten keskinäisistä riidoista, jopa väkivallasta. Eilen selvittelin kahden eri luokan tyttöryhmien pitkään jatkunutta haukkumiskierrettä, joka lopulta purkautui kiinnikäymiseen, uhkailuun ja kyyneliin. Kasvokkainen keskustellen asiat sovittiin ja seuranta kytkettiin päälle.

Tänään parikin poikaparia hakkasi toisiaan uimapusseilla bussia odottaessaan. Toisessa tapauksista juomapullo osui nenään, ja verta alkoi vuotaa. Pisteenä i:n päälle iso oppilas löi nyrkillä pienempää päähän kouluun tultaessa ja asiaa selviteltäessä vielä uhkaili uhria. Kuulin päähän lyötyä oppilasta ja silminnäkijöitä, ja toimenpiteisiin ryhdyttiin heti. Mutta silti lasta oli lyöty.

Ymmärrän hyvin, millaiset tunteet äidin tai isän mielen täyttävät, kun omaa lasta sattuu. Silloin on täysin mahdotonta ymmärtää koulun rajallisia mahdollisuuksia estää tällaiset tapahtumat ennakolta. Koululla on vain koulun keinot ja koululle annetut resurssit. Ymmärrän tuon tunteen, vaikka aina lapsensa parasta ajattelevan vanhemman vihanpuuskan kohdatessaan ei osaakaan ehkä reagoida niinkuin parasta olisi.

VÄKIVALTA, töniminen, härnääminen ja uhkaaminen tuomitaan koulussa jyrkästi. Jokaiseen tapaukseen puututaan, ja käytänteitä muutetaan, niin että sellainen loppuu.

Olen tänään keskustellut väkivaltaisten oppilaitten varalta tehtävistä laajemmista linjauksista oman esimieheni kanssa. Espoon koulutoimi on paneutunut asiaan, mutta isossa organisaatiossa asiat vievät oman aikansa.

6 kommenttia:

helena kirjoitti...

Ja näitähän tulee, koska emme ole robotteja...Hyvää tkee kuulla, että teillä välitetään, tartutaan asiaan.Mukavampia päiviä kumminkin toivottaen Helena T

Anonyymi kirjoitti...

jotenkin helpottavaa (vaikka ikävää) kuulla, että muissakin kouluissa on samanlaista. Ettei ollakaan ainoita, jotka taistelevat väkivallan kanssa.

kollega

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Olet nostanut tärkeän asian rohkeasti esille, Martti. Siitäkin huolimatta, että koulu saattaa saada kielteistäkin julkisuutta. Huomaat kuitenkin, että palaute on ollut positiivista. Kaikkea ei voi koulussa estää -edes hyvässä koulussa kuten teillä Aurorassa. Sen sijaan siihen voi vaikuttaa, miten asioihin sitten puututaan. Miehen työ!

t. naapurikunnan reksi

enkeliporsas kirjoitti...

Minäkin olen murheellinen, omalla ekalla luokallani oli tänään kahden tytön välinen tappelu.

Kaiken huipuksi tämä tappelu tapahtui kahden KiVa-kouluoppitunnin välisellä välkällä. Käsittelimme KiVa-tunneilla tänään empaattisuutta. Aina ei oppi mene perille.

Sinänsä myönteistä on, että se tappelu oli luokkani eka. En ole koko kolmikymmenvuotisen opettajanurani aikana kokenut vastaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

mutta miten on oikeasti mahdollista, etta tälläinen hiljaisesti hyväksytään ja pidetään vaan ikävänä totuutena yhteisössämme. Kiusatun viha ja katkeruus poikii niin paljon lisää pahaa kaikille, se on nyt jo nähty. Mielestäni olisi kaikesta väkivallasta tehtävä rikosilmoitus ja ed. tieto sos.viranomaisille. Opettajat ja rehtori eivät voi kantaa kaikkea harteillaan, mitä koulussa tapahtuu. Oikeusteitse on mahdollista saada toivottu korjaus koulurauhaan. Kiusaaja vaikka lähestymiskieltoon, siis toiseen kouluun. Sehän ei hänen ongelmaa ratkaise, mutta kiusatun kyllä ja tilanne EI OLE HÄNEN SYY.

Martti kirjoitti...

Ei väivaltaa hyväksytä. Sen äärellä vain ollaan varsin voimattomia.

Koulujen toiminnalle on lainsäädännössä luotu yhtä aikaa kaksi reunaehtoa, jotka eivät voi kuitenkaan toteutua yhtäaikaa. (1) Jokaiselle lapselle on järjestettävä opetus joka päivä olipa tämä väkivaltainen tai ei. (2) Jokaiselle oppilaalle on taattava turvallinen oppimisympäristö.

Väkivaltainen lapsi on sairas. Hänet pitäisi hoitaa ensin kuntoon. Valitettavasti ei ilmeisesti ole vielä lääkettä väkivaltaan. Ja kun ei ole, lasta ei oteta hoitoon vaan lähtetetään takaisin kouluun- toki erityisluokalle, mutta tavalliseen kouluun.

Olen samaa mieltä. Kaikesta väkivallasta on aihetta tehdä rikosilmoitus.

Martti