Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, joulukuuta 29, 2009

Viisi välityöpäivää vielä

MAANANTAIPÄIVÄ ei mennyt ihan harakoille. Aamupäivän tein töitä kotona. Puoliltapäivin ajelin koululle. Iloinen yllätys: lisäsiipeen asennetaan tv-antenneja. Nyt siiven luokissa voi katsella taas pitkästä aikaa televisioita.

PITKÄN TOVIN viihdyin päätteen äärellä ja hoitelin konttorihommia. Tarkistin asian: kokonaisbudjettiin siirtyvä koulu voi nyt täyttää ryhmävakanssilla avoimeksi tulevia koulunkäyntiavustajan toimia. Hieno juttu. Laitoin myös oman kommenttini KoKoEspoo ry:n kodin ja koulun yhteistyön pelisääntöjä koskevaan luonnokseen. Olivat kommentteja kouluilta nimittäin pyytäneet.

Luonnos oli napakka, kaksisivuinen. Varsin keskeinen kysymys näytti olevan vanhempien mahdollisuus tavoittaa lapsensa opettaja. Hankaluuksia tuottaa se, että opettajilla ei ole virkakännykkää eikä selkeitä soittoaikoja. Vanhemmat toivovat lisää yhteistyötä. Hienoa. Rationalisointia tarvitaan, koska opettajille on Espoossa varattu työaikaa 1 tunti viikossa kodin ja koulun yhteistyöhön (siis 30 oppilaan luokassa 2 minuuttia/oppilas/viikko tai noin 65 minuuttia/oppilas/vuosi).

Vanhemmat toivovat ymmärrettävästi, että jokaista lasta kohdeltaisiin yksilönä. Tämä on tosi mutkikas juttu. Opettaja opettaa lähes aina ryhmää, usein varsin isoa. Koulutyön päämääränä on kaikkien oppilaitten hyvä: oppiminen, kasvu ja hyvinvointi. Jokainen lapsi on erilainen. Opetus on kuitenkin ryhmätoimintaa. Opettaja järjestää oppimisen mahdollisuuksia yhtä aikaa usealle. Yhden oppilaan erityistarpeet voivat vaatia opetuksen järjestämistä nimenomaan tietyllä tavalla. Toisille olisi tarpeen toisenlainen opetus. On tehtävä kompromisseja. Vaikea yhtälö. Jokaisen kohtaaminen aidosti yksilönä edellyttää mahdollisuutta kohdata hänet kahdenkesken. Niinkuin hammaslääkärissä.

Tärkein päivän tehtävä oli laatia avoimeksi tulevan luokanopettajan tehtävän kuvaus eRekryyn. Auroran koululla aukeaa siis haettavaksi:

Vakinaisen luokanopettajan paikka

Tehtävä täytetään 1.8.2010 alkaen. Paikkaan toivotaan luokanopettajaa, joka pystyy opettamaan A1-englantia, A2-ruotsia ja taide- ja taitoaineita. Arvostamme mm. opetuskokemusta, yhteistyökykyä, joustavuutta ja halua tehdä töitä myös erityistä tukea tarvitsevien oppilaitten kanssa. Espoon toistaiseksi täytettävät (selkokielelle vakinaiset) luokanopettajan virat kuulutetaan hakuun Opettaja-lehdessä 8.1. ja Helsingin Sanomissa 10.1. 2010. Hakuaika päättyy perjantaina 29.1.2010. Hakulomake täytetään www.espoo.fi -sivuilta löytyvän Avoimet työpaikat- linkin kautta (vaatii sen vaivan, että rekisteröityy). Kullakin viralla on oma avain-numeronsa.

TÄMÄN TIISTAIN avaintehtävänä on raataa riskianalyysiin ja turvallisuussuunnitelman kimpussa . Tavoite on saada ne niin valmiiksi, että kaikki tiimit voivat käydä ne ja niihin sisältyvät toimintaohjeet läpi heti tammikuun alussa. Lisäksi laitan menemään melkoisen määrän sähköpostikysymyksiä valmiiksi nyt lomilla oleville ihmisille odottamaan sopivaa hetkeä.

PS. HARRASTUSPUOLEN askareissa on onneksi niissäkin hieman kasautumaa vuoden vaihteeseen. Tammikuun Luokanopettaja-lehti tulee oikolukea viikonlopuksi, ja loppiaisena on Luokanopettajan Päiväkirjan 2010-2011 tekstien deadline. Olen siis tarpeellinen :-)

Ei kommentteja: