Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, elokuuta 24, 2009

Flunssa kaataa henkilökuntaa- miten Aurorassa toimitaan?HUOMENTA. Flunssa näyttää kaatavan jo toisen kouluviikon alussa henkilökuntaa. Rehtori on tänään toipilaana, kaksi luokanopettajaa on juuri sairastunut, ja kaksi koulunkäyntiavustajaa samoin. Oppilaiden poissaolomääriä en näin kotoa käsin osaa kertoa.

Monet huoltajat toivoisivat saavansa aina tiedon, kun opettaja on kipeä, mutta sellaiseen palveluun voimavaramme eivät oikein riitä. Huoltajien on kuitenkin hyvä tietää, kuinka koulussa tällöin toimitaan.

Kun opettaja on kipeä

Kuten lehdistä on voinut lukea, espoolaiskouluissa ei saada palkata sijaisia opettajille lyhyissä virkavapauksissa kahdeksi ensimmäiseksi päiväksi. Opetustoimenjohtaja on siirtänyt harkintavaltaa rehtoreille eräissä tapauksissa.

Aurorassa toimitaan seuraavasti:
(1) oppilaat opiskelevat opetussuunnitelman mukaisia asioita, vaikka opettaja on pois. Oma opettaja tai rinnakkaisluokan opettaja antaa tehtävät.
(2) oppilaita ohjaa sijaisopettaja, jos kyseessä on alkuopetus- tai sopeluokka. Sijaisopettajana voi olla myös koulunkäyntiavustaja.
(3) jollei sijaista saada (aina sellaisia ei löydy), luokkaa voi opettaa vapaana oleva opettaja, oppilaat voidaan hajauttaa ns. sijoitusluokkiin, luokkia voidaan yhdistää samaan luokkahuoneeseen tai mikäli muuta ei pystytä tekemään, joku naapuriluokkien opettajista opettaa vuorotellen kahta luokkaa.


Opettajatiimeila on parhaillaan tehtävänä pohtia, kuinka opetus on viisainta järjestää, jos ja kun opettajia alkaa olla yhä useampia pois. Vaihtoehtoja on useita. Kaikki ne edellyttävät oppilaita kasvavaa vastuunottoa omasta opiskelusta.

Kun koulunkäyntiavustaja on kipeä

Monet oppilaat tarvitsevat avustuspalveluita.Valitettavasti avustajille ei ole (toistaiseksi?) saa ottaa sijaisia, Avustus pyritään järjestämään sisäisin järjestelyin. Odotamme kovasti, että saamme luvan. Luokissa, joissa on väkivallan uhka, avustajalle otetaan sijainen rehtorin päätöksellä.

KORJAUS klo 17: Sain juuri tietää, että opetustoimenjohtaja on antanut eteenpäin ohjeet avustajien sijaisten ottamisesta. Mm. Sope-luokille saa nyt ottaa sijaisen. Tanks

Kodit voivat nyt auttaa lastaan

Aivan keskeinen oppimisen ehto on, että oppilas tekee hänelle annetut oppimistehtävät - silloinkin kun luokassa ei ole koko ajan tekemiseen hoputtavaa opettajaa. Tässä tilanteessa lasten oppimiselle olisi iso tuki, jos vanhemmat puhuisivat lapsille siitä, kuinka tärkeää on käyttää jokainen koulupäivä opiskeluun. "MInkä taakseen jättää, sen edestään löytää".

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Luokissa, joissa on väkivallan uhka, avustajalle otetaan sijainen rehtorin päätöksellä."

Onko siis joissakin luokissa ennalta tiedetty väkivallan uhka?

Ovatko ne jollakin tavalla erityisiä luokkia, vai ihan sellaisiakin, jossa opiskelee myös niitä ikään kuin sivullisia, jotka eivät itse osallistu uhan ylläpitämiseen?

stina kirjoitti...

Moi Martti ja kaikki Auroran väki. Kiitos adressista ja osaanotoista Joonatanin perheelle. Kiitos myös yhteisistä kouluvuosista. Umalle erityisesti rakkaat terveiset. Upeaa, että juuri sinä olit Jontun opettaja.
Joonatanista kasvoi ihana ja fiksu nuori mies, jolla oli monta ystävää. Ollaan ylpeitä pojasta, jolle musiikki, ja erityisesti kitaransoitto, oli rakas harrastus. Joonatan oli musikaalisesti lahjakas ja taitava myös IT -alalla. Hän oli juuri saanut vakituisen paikan IT -spesialistina, ja lähtenyt maailmalle omaan kotiin Vantaalle. Meillä on täällä kotona paljon muistoja Jontun kouluajoilta; piirustuksia, sarjakuvia, ja tarinoita, ihan ekaluokalta lähtien. Säilytämme ne muistona Jontun koulumatkalta, joka persoonallisella pojalla oli välillä karikkoinenkin. Olemme iloisia siitä, että hän sai sieltä Auroran koululta tukea, tietoa ja elämyksiä matkalla aikuisuuteen.
Terveisiä myös Jontun siskoilta, Mintulta ja Rosalta. Minttu opiskelee Taikissa tila- ja kalustesuunnittelua, ja on puolitoistavuotiaan Oton äiti. Mintun innovaatio on esillä Habitaren ProtoShopissa nyt syksyllä. Menkääpäs katsomaan!
Rosa opiskelee sähköelektroniikkaa ja on meidän perheen mikromekaanikko. Teillä opettajilla siellä Auroran koulussa on varmasti erityisiä taikavoimia, kun saattelette maailmalle niin upeita nuoria.
Tsemppiä tulevalle lukuvuodelle ja aurinkoisia syyspäiviä!
Stina ja Riku

Martti kirjoitti...

Kiitos Stiina ja Riku kirjeestä. Voimia teille!

Martti kirjoitti...

Väkivallan uhka on tässä ilmaistu periaatteellisena perusteluna sijaisen palkkaamiselle avustajalle erityisluokille.