Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, tammikuuta 05, 2008

Eläkepalkka alkaa kiinnostaa


KUVAMANIPULAATIO: Minä pian

VIIME VIIKKOINA julkisuudessa on keskusteltu paljon nyt töissä olevien eläkkeistä. Iltapäivälehdissä oli häkellyttäviä esimerkkejä siitä, kuinka nyt työelämään tulevien eläkeprosentti voi jäädä jopa alle 40! Meillä vanhemmilla prosentit ovat huomattavasti suurempia, mutta monet meistäkin voi käteen jäävän palkan osuus yllättää. Tällä hetkellä kuulema keskimääräinen (brutto)eläke on 1179 €.

NIINPÄ piipahdin Sampon eläkelaskurissa osoitteessa http://217.77.200.3/sampo/numeroni/flash/index.html
Sivulla voi helposti laskea oman todennäköisen nettoeläkkeensä. Laskuri päättelee sen annetuista brutto-, nettopalkoista, työvuosista, iästä ja sukupuolesta.

Jos siis minunkaltaiseni mies kuvittelee tienaavansa 3000 euroa, joista saa käteen 2000 euroa, niin 65-vuotiaana sitä on selvittävä 1296:lla eurolla. Jos tienaan 4000 euroa, ja saan käteen 2400, niin nettoeläke on 1644 euroa. Jos tienaan 5000 euroa, niin summa on 1978 euroa. Koneen mukaan eläkeprosenttini oli 68.

Näyttää siedettävältä , mutta opettajat eivät ole töissä 65-vuotiaiksi. Vanhana opettajana minä saan jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana. Taso pudonnee 1.9 % /vuosi. Viidestä vuodesta menee kai 9,5 %. Ja todellinen eläkeprosentti olisi näin 58,5.

KUNTIEN eläkevakuutuksen sivuilla on virallinen laskuri, joka vaatii oikein kirjautumista esim. pankkitunnuksella. Kone hakee oikeat palvelusuhdetiedot ja laskee vanhuuseläkkeen. Minulla se on kuulema 65-vuotiaana 13 €! Työeläkettä kone ei laske.

Niipä laitoin osoitteeseen www.tyoelama.fi kysymyksen, jossa pyysin arvioita työeläkkestäni, koska jostain syystä heidän sivuillaan se ei onnistunut. Palaan asiaan viisaampana.

PS. Oma murheensa on, kuinka eläkkeen ostovoima säilyy. Eläkkeisiin ei kuulema tehdä oikeudenmukaisia indeksikorotuksia.

Ei kommentteja: