Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, huhtikuuta 03, 2023

Maisteriluokanopettajien opetusharjoittelu


Suomi on ainulaatuinen maa mm. siksi, että täällä on vuodesta 1979 alkaen koulutettu alaluokkien (1-6) opettajista maistereita. Tavoite on tuottaa opettajille sellainen pätevyys, että he pystyvät itsenäisesti tekemään opetusta koskevia päätöksiä. Se vaatii sekä teorian että käytännön osaamista.

OPETUSHARJOITTELU on se  osa  opettajankoulutusta, jossa harjoitellaan praktista työtä oikealla työpaikalla oikeiden ammattilaisten johdolla- kuten mm.  ammatillisessa koulutuksessa ja  ammattikorkeakoulussakin. Yliopiston opettaja vain piipahtelee paikalla sparraamassa.  Opetusharjoittelua järjestetään sekä  yliopiston normaalikouluilla että kaupungin omistamilla kenttäkouluilla.

Minulla  on nyt pesti ohjata didaktikkona kuutta opintojensa loppuvaiheessa olevaa luokanopettajaopiskelijaa kahdella koululla: Kahta paria Itäkeskuksen peruskoulussa ja yhtä paria Viikissä. Pääsin tänään ensimmäisen kerran seuraamaan tämän periodin harjoittelijoiden opetusta.

Molemmissa  kouluissa tehdään hienoa työtä. Itäkeskuksen koulu on huikea harjoittelupaikka jo siksi, että sinne on saatu riittävät resurssit, joilla voi luoda hyvin monikulttuurisista perheistä tuleville oppilaille hyvät elämänedellytykset. Ja mikä mahdollisuus tämä on opiskelijoille ottaa mallista oppia !  Viikissä taas on ainutlaatuinen tilaisuus kokea kokonaiskoulu, esikoulusta lukioon. Luokissa oli taitavia,  jännittäviä omia  pedagogisia ja  tilankäytön ratkaisuja sekä konkreettisesti opettajien jaksamista edistävää yhteistyötä.

Näin kolme mainiota opetustuokioita ja saimme käydä mukavaa ammatillista keskustelua  ohjaajien ja opiskelijoiden kanssa  opiskelijoiden oman  kehittymissuunnitelman pohjalta. Tuskin maltan odottaa ensi viikkoa.

Ei kommentteja: