Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, huhtikuuta 15, 2023

Demokraatissa 7/23: "Reksi julistaa kapinan"

HELKIKUUSSA  toimittaja Janne Ora ja  kuvaaja Jani Laukkanen kävivat kylässä tekemässä Demokraattiin juttua vuoden 2022 koulutusvaikuttajasta. Kai kyläilyyn vaikutti sekin, että olen demaripaikallispoliitikko.

Nyt kolmen aukeaman mittainen artikkeli on sitten julkaistu. Työotsikkona oli  "Kateederin lempeä kapinallinen", mutta lopullinen kuuluu "Reksi julkistaa kapinan".

Juttu rakentuu "gonzomaisesti" niin, että aluksi  on tuokiokuva tyypistä. Sitten käydään läpi biografiaa. Ja sitten puhutaan kolmisen sivua koulutus- politiikkaa ja tekstiä rikastetaan kuvilla ja tietolaatikoilla.

Ensin saan purnata koulun johdon ja opettajakunnan byrokratiataakasta, hankehumpan milloinkaan katkeamattomasta puuduttavasta kompista, raportointirumbasta ja Wilma-viidakosta. Happi loppuu. Opettajat uupuvat.

Sitten sukelletaan päätösten juuriin aina 90-luvun lamaan saakka. Heiluri tasa-arvon ja yksilöllisyyden välillä on heilunut hallitusten kokoonpanon mukaan. Yhteistä on, että leikkauksia ei ole vieläkään kokonaan purettu. 25 % uupuu yhä. Kysyn:




 


On iso vaara, että eettinen stressi  ihanteen ja  todellisuuden välillä  sammuttaa  opettajien liekin. Kouluun kaivataan kapinahenkeä- ei oppilaita vastaan- vaan sen puolesta että kouluun saadaan jokin tolkku siitä, mitä koulun odotetaan hoitavan.


Koulusta on tehty kaikkeuden keskus (kuten Hanniu Simola on asiaa sanoittanut). Ei onnistu.

Kolmanneksi jutussa käsitellään  median esiin nostamia suomalaisen peruskoulun ongelmia. Myönnän niitä kaikkia on, mutteivat Suomen Pisa-tulokset ole romahtaneet. Syitä pisteiden laskuun on monia. Yksi on sekä oppilaiden että koulujen asenne itse testiin. Meillä niihin ei valmistauduta kuin olympialaisiin, kuten eräissä aasian maissa.

Yksi omista  huolistani on:  Huomioita pitäisi kiinnittää  teini-iän pedagogiikkaan. Erityisesti pojille puberteetti on kova juttu, ja se osuu hankalaan kohtaan.

Lopuksi  sain kertoa ajatuksiani opettajan pedagogisesta roolista.





Opettajalla on toki monia tärkeitä tehtäviä, mutta yksi tosi tärkeä on innostaminen oppimaan (ei vain tekemään tehtäviä).  Tai ehkä niitä on ainakin kaksi. Koulun tulisi olla innostamis- ja onnistumiskeskus.

KIITOS Janne Ora  innostavasta keskustelusta ja hauskasta tekstistä sekä Jani Laukkanen taitavista kuvista (innovatiivisimmat eivät tainneet mennä checkingissä läpi :-)) Oli hienoa ja hauskaa tutustua teihin.


Ei kommentteja: