Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, maaliskuuta 15, 2023

Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokous 15.3.

Kasvun ja oppimisen lautakunta ei innostunut viime viikon kokouksessa virkamiesten tekemästä ehdotuksesta jakaa esiopetuspisteitä OVTES-esiopettajien ja KVTES-esiopettajien kesken siirtämällä Rastaalan hyvin yhteisöllisesti toiminut esiopetus varhaiskasvatuksen ja sen alaisteno alaiseksi.

Taustalla on vuonna 2009)  Kaupunginhallituksen tekemä  päätös, että Espoo luopuu asteittain opetustoimen järjestämästä esiopetuksesta, Kaupunki ei  enää palkkaa uusia - paremmilla työehdoilla työtä tekeviä  OVTES-esiopettajia. Kun joku heistä jää eläkkeelle, tilalle ei palkata uusia, vaan muita OVTES-esiopettajia joudutaan siirtelemään pisteisiin, joissa koko porukka on OVTES-väkeä. Merkittävä taustasyy oli, että  samassa yksikössä ei voi olla yhtäaikaa eri palkkaa saavia esiopettajia. (Tästä syystähän myös Sotessa palkat oli harmonisoitava.)

Viime viikon kokouksessa otettiin asiassa aikalisä eikä suostuttu hajottamaan Rastaalan hyvin yhdessä toiminutta esiopettajatiimiä. 

Vaihtoehdoksi tarjottiin nyt  mallia, jossa varhaiskasvatuksen järjestämisvastuulle siirtyisivät 1.8. 2023 kolmen koulun: Kilonpuiston,  Kirkkojärven ja Kirstin koulujen esiopetusyksiköt. Näistä kaikista joku työntekijöistä oli jäämässä eläkkeelle. Tieto tuli yllätyksenä kirstiläisille.

Asiaa ja prosessia puitiin, mutta näin sitten päätettiin.

Jatkossa esiopettajiin kohdistuvat sijoituskoulumuutokset pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä -ja tieto siirtisuunnitelmista  annetaan ajoissa. 

Tilannekuva väkivallasta

Kokouksen alussa kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho kertoi lautakunnalle tilannekuvan väkivaltatilanteista espoolaiskouluissa. Aluepäälliköiden mukaan väkivaltatapauksia on enemmän kuin aikaisemmin. Uusi piirre on mys se, että tytöt osallistuvat niihin aikaisempaa enemmän. Henkilökunta teki lukuvuonna 2021-22 ilmoituksen 2100 vökivaltatapauksesta. 1800 niistä koski erityisoppilaita, 300 yleisopetuksen oppilaita ja 16 huoltajia. Suurin osa niistä sattui 1-4 -luokilla..

Toimiin on ryhdytty. Uusi lääkkeitä ovat mm.: yhteisöohjaajat, Someturva,  Aseman lapset-yhdistyksen  asiantuntemus ja turvakorttien ohjeistuksen päivitys.

Rinta-ahon mukaan Espoolaiskoulut ovat edelleen turvallisia.


Ei kommentteja: