Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntai, lokakuuta 30, 2022

Rohkea tulevaisuus! Kehitysvammaliitto 70 v








Kehitysvammaliitto täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Liitto järjestää 10.-11.11. opintopäivät, joissa luodaan näkymää seuraaville vuosikymmenille. 

Minulla on ilo olla mukana torstain 10.11. ohjelmassa. Pidempien alustusten jälkeen kuullaan klo 15 alkaen ns.Pecha Kucha -puheenvuoroja. Ideana on, että kukin alustaja juoksuttaa 20 diaa. Kuhunkin diaan saa käyttää aikaa 2o sekunttia. Näin aikaa on 20 * 20 sekunttia = 400 sekunttia = 7 minuuttia.  Vow. 

Jaan tuon 7 minuuttia seuraavien teemojen kesken:

  1.  Eristysopetuksesta erityisopetukseen. Ulossulkemisesta  osallisuuteen.
  2.  Ryhmäintegraatiokokeilu Aurororan koululla 2005- 2o13. Odotuksia ja tuloksia.
  3.  Kuinkas tämän Tuhkimo-tarinan kävikään?
  4.  Valoaukkoja tulevaisuuteen?

Tavoitteeni on kertoa pyrkimyksestä kohti kaikkien koulua. Ihan kaikkien. Konkreetisti esittelen vuosina 2005-2013 Aurorassa toteutettua ryhmäintegraatio-kokeilua. Samassa kokeilussa olivat mukana myös Mikkelän ja Toppelundin koulut. Yläkoululuokilla toiminta jatkui Martinkallion koulussa syksystä 2011 alkaen, ja toimintamuoto siirtyi sinne asteittain myös alaluokkien osalta.  Seuraavissa ikäluokissa kiinnostusta toimintaan ei ollut (?) ja toiminta ajettiin alas.

Olen koonnut viisaita ajatuksia hankkeen käynnistämisen voimahahmoilta: Äiti Susanna Lehdelta ja vastuualuepäällikkö Minna Sauliolta, sekä Aurorassa hankkeen läpivieneiltä luokanopettajilta: Ulla Hämäläiseltä, Katri Schiraylta ja Kaija Kuivaselta sekä koulunkäynnin ohjaaja Leena Fyrqvistiltä.

Hieno kokeilu. Upea etuoikeus oli saada olla siinä mukana. 

Viikkoraportti 43

 J aa-ha. Se onkin jo lokakuun viimeinen kokonainen viikko. Kouluväki on taas työn-touhussa. Julma sota jatkuu. 



 Maanantai 24.10.

Uusi viikko. Kaksi kuukautta jouluaattoon. Aamupäivällä valmennuksen suunnittelua Askon kanssa. Huomenna viimeistellään. Työlistalla myös perinneasioita.



Hain pikkuäijät yökylään koululta klo 13.30.
Samalla  reissulla kirjastosta kolme kirjaa ammattikorkeakoulupedagogiikasta ja palautin jo luetun.

Mimmilässä rakettispaghettia. Pannukakkua hillolla ja kermavaahdolla. Askartelua. Pelejä. 
Ja tosi jännä  Elisa-viide leffa.  Voi miten taitavasti  
niitä nykyään tehdään. 

Sitten vielä karjalanpiirakkaa ja jugurttia. Ja iltasatu.

Illalla kokoontui Espoon valtuusto. Demarituoleilla varsinaiset jäsenet. Sain klo 18 kutsun paikkaamaan poistumaan joutunutta. Mutta nyt priorisoin pojat. 

Iltasatu klo 20 jälkeen.




 Tiistai 25.10. 

Aamupalat. Ja sitten pikkuäijät kouluun ja eskariin klo 9:ksi. Harmaa päivä tulossa sään osalta.

Keskiviikon luennon juoksutuksen ja diojen viho-viimeistelyä. 



Ja Etelä- Espoon demarien jäsenkirjeen 2022:3 viimeistelyä. Porukkaa kutsutaan syyskokoukseen. Valmistatuli.






Perinneseuran etäkokous klo 15.  Syyskokous (8.11) & seminaari tärkeimmät listan kohdat. Hyvin eteni.


 Keskiviikko 26.10. 

 


Koulutussessio Helsingissä Askon kanssa klo 14.15- 15.45 ja heti perään. 

Ahkeraa duunia PIGSFACEN avulla(kin).

Kestävä Espoo- ohjelmaryhmän-kokous klo 16-18.30.

Illan suussa vielä OpeUra-aineistoa. 


 Torstai 27.10. 

 Kirjamessuilla tunnin verran. Paljon oli kirjoja, koululaisia ja  meitä varttuneempia. 

Haettiin evästä ruoka- ja viinipuolelta, ja pihalta  Lohikeisarin vaunusta.

Työlistalla OpeUra-hommaa Rokan Pekan kanssa. Jäi vielä kesken.



 Perjantai 28.10. 

 ukava päivä taas. Pilvinen, mutta ei satanut. Keikan jälkeen kouluvaari  söi vielä savonlinnalaista  lörtsyä ja otti päikkärit.

Sitten taas kirjoitushommiin.



 Lauantai 29.10. 


 Vapaa aamupäivä. Naputtelin valmiiksi ensimmäisen version artikkelipohjaksi ensimmäisten maisteriluokanopettajien (1979- )  kokemuksista ensimmäisestä työvuodestaan. Lähetin sen Rokalle. Sitten pikasiivouksia ja hakemaan muonaa ruokakaupasta


Pikkuäijät tulivat yökylään; vanhemmat valmistelevat muuttoa. Aika kurja keli.

Mr. Miltonin kanssa WeeGeelle. Lounaaksi  pekonipastaa ja kinkkukiusausta. Illalliseksi tortilloja.

Illalla lasten leffaa.


 Sunnuntai 30.10. 


 Kellot talviaikaan. Yksi tunti lisää aikaan nukkua. 

Aamiainen ja sitten Heurekaan. Siellä olikin tehty isoja muut0ksia. Tietoälyosasto ylitti tietoni ja älyni. Askartelua.

Lounaaksi PizzaHatin pepperonia.

Pikkuäijien palautus Kurttilaan klo 14.

lauantaina, lokakuuta 29, 2022

Hyi HSL!












MEDIATIETOJEN mukaan (HSL) Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä havittelee talousongelmiensa vuoksi mm. lakkauttavansa nyt usean  vuoden ajan koululaisryhmille myönnetyn luvan matkustaa maksuttomasti retkille, uimahalliin, kirjastoihin, ulkoilualueille  jne.  

Korvaavaksi tatkaisuksi HSL on  tarjonnut könttä-maksua, joka olisi esim. Espoon osalta 1,1 miljoonaa euroa.

Onneksi pääkaupunkiseudun opettajayhdistykset ovat reagoineet asiaan ja lähettäneet asiasta yhteisen kirjelmän kuntayhtymän hallitukselle. He muistuttavat, että  koululaismatkoista ei aiheudu HSL:lle merkittäviä kuluja, koska koululaisryhmät matkustavat matalan käyttöasteen tunteina joka tapauksessa liikennöitäviä vuoroja hyödyntäen. Eikä niistä luopuminen tuo näin myöskään merkittäviä säästöjä.  

Maksuttomista koululaismatkoista luopuminen vaikuttaisi vakaavasti koulujen mahdollisuuksiin käyttää kaupunkien kulttuuri- ja liikuntapalveluja. Koulut sijaitsevat eri puolilla pääkaupunkiseudun karttaa.  Niiden mahdollisuudet hyödyntää kaupunkien eri palveluja osana opetusta ovat hyvin erilaisia. Keskustan varakkaiden alueiden kouluissa myös matkat ovat lyhyitä. Reunualueilla taas pitkiä. Maksuttomuuden poistaminen pahentaisi alueellista eriarvoisuutta. Mahdollisuus tutustua kotikaupunkien eri alueisiin ja palveluihin on merkittävä segregaatiota vähentävä tekijä.

Könttämaksua on minustakin mahdotonta hyväksyä.1,1 miljoonan summa jouduttaisiin leikkaamaan henkilöstömenoista. Se vastaa karkeasti  yli 20  espoolaisiopettajan vuosipalkkaa. Kouluista ei ole varaa vähentää yhtään käsiparia.

 

Kasvun ja oppiminen lautakunnan kokous 2.11.


 
















KASVUN ja oppimisen lautakunnan (os. opetuslautakunnan) seuraava kokous on ensi viikon keskiviikkona. Lista ei ole liian pitkä, eikä sillä ole dramaattisia päätösasioita. Ehkä kiinnostavimpia  asiakohtia  ovat lukuvuoden 2023–2024 työ- ja loma-ajat.

Lkv 2023–2024 työ- ja loma-ajat 

Virkamiehet esittävät, että ltk päättää, että suomenkielisen perusopetuksen ja lukiokoulutuksen sekä peruskoulujen järjestämän esiopetuksen työ- ja loma-ajat ovat lukuvuonna 2023–2024 seuraavat:

  • Syyslukukausi to 10.8.2023 - pe 22.12.2023
  • Syysloma ma 16.10.2023 - pe 20.10.2022 (viikko 42)
  • Joululoma la 23.12.2023 - su 7.1.2024
  • Kevätlukukausi ma 8.1.2024 - la 1.6.2024. 
  • Talviloma ma 19.2.2024 - pe 24.2.2024 (viikko 8) Lukion ylimmän luokan koulutyö päättyy to 8.2.2024.

Koulut alkaisivat siis päivää aikaisemmin kuin  kuluvana lukuvuonna. Syyslukuvuosi päättyisi samaan aikaan  kuin nytkin.  Syyslomaa olisi täysi viikko - ja sitä todella tarvitaan.

Kevätlukukausi alkaisi päivää aikaisemmin- ja joululoma olisi näin yhden päivä lyhyempi. Kevätlukukausi päättyisi kaksi päivää aikaisemmin kuin tänä lukuvuonna.

Seuraavan lukuvuoden kalenterissa  itsenäisyyspäivä  ja vappupäivä osuuvat keskiviikolle ja ovat näin vapaapäiviä.

Muita asioita

Virkamiehet esittävät, ettälautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksija nostetaan:  osa- aikatoiminnan osalta 80 eurosta 90 euroon ja kokoaikaisen toiminnan osalta 140 eurosta 150 euroon 1.8.2023 alkaen.

Lautakunta päättää  Kuitinmäen koulun musiikkipainotetun opetuksen päättymisestä (oppilaskadon vuoksi),  mitkä  A1-kieliryhmät alkavat 7-luokilla ja missä kouluissa annetaan painotettua opetusta- ja kuinka suurelle ryhmälle.

Lisäksi listalla on ikäviä henkilöstöasioita (valituksia/oikaisupyyntöjä irtisanomisesta,  virantäytöistä ).


perjantaina, lokakuuta 28, 2022

Kouluvaarin uutislehti 3/2022


Edellisestä kouluvaaripäivästä olikin jo kaksi viikkoa. Ja kun alunperin sovittu retki peruuntui, niin  keikka osui perjantaille. Eikä mille perjantaille tahansa vaan Auroran koulun Halloween-perjantaille.


T
erveisiä Auroran koululta. Eletään syysloman jälkeistä aikaa. Jouluun hiljennytään 8 viikon kuluttua.

Tänään ei hiljenytty sillä lailla. 2N-luokassa pelottavat zombiet ja  kauhuolennot sekä söpöt jänikset ja pantterit tekivät ohjelmointitehtäviä, askartelivat kauhutaloja, tanssivat luurankoina - ja Halleween käytävä-discossa sekä  kuulivat somevaaroista. 

Lounaaksi Kaitsun porukka oli lämmittänyt kanasta tehtyä uuni-makkaraa. Jännää. 

Ja päivä päättyi katsomustunteihin. Evluteilla teema oli rukous, jota käsiteltiin nykyohjeiden mukaan sanotaanko "akateemisen neutraalisti."

Kouluvaari sai auttaa  matikan tehtävissä, pelästyä kun nälkäinen vampyyri  haukkasi palan kädestä, terottaa kyniä, valvoa leikkejä ja kannella vähän  tavaroitakin. Ja säestää kitaralla kun laulettiin lastenlauluklassikko "Hämä-Hämähäkki" niin pelottavasti kuin osattiin metallilautasten kilistessä.

Ihan kaikki eivät ehkä ole kauhean innoissaan tästä amerikkalaisesta  Karkki tai kepponen -juhlasta. Mutta onneksi se ei aina osu meillä vanhempaan Pyhäinpäivään.  Nimi on Wikipedian mukaan lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli kaikkien pyhien aatto. Se on kuulema Yhdysvalloissa joulun jälkeen suosituin juhla.  Minusta tällainen juhla voi jopa auttaa pelottavien asioiden kohtaamista.

Tunnelma koulussa  oli aikuisten kesken tosi leppoisa ja sopuisa. Ikäänkuin kiirettä ei olisikaan. 

Moni kyseli, milloin kasvun ja oppimisen lautakunta ottaa käsittelyyn koulun johtokunnan esityksen  A1-kiinan palauttamisesta Auroran kieliohjelmaan. Se kun poistettiin viime keväänä hieman yllättäen. Lupasin kysellä perään. Ainakaan ensi viikon lautakunnan listalla asia ei ole. Toinen kumma juttu oli, ettei  ukrainalaisoppilaiden  luokkakäyttöön otettuun tilapöistilaan saada aikaiseksi ääntä eristävää seinää. Voi byrokratiaa!!!

Yksi koulumummi lisää Auroraan

Päivän mukavia uutisia oli, että alkuopetukseen saadaan yksi koulumummi lisää. Pian meitä kouluvaareja ja -mummeja on täällä neljä. Joka kättä tarvitaan. Nyt saadaan oikein Mannerheimin Lastensuojeluliiton mummi.  


MLL on tehnyt vuosia hienoa työtä.  Sen piirit perehdyttävät kylä/koulu/jne. mummit ja -vaarit vapaaehtoistehtäväänsä. Heidän mummeista ja vaareistaan  
puolet  käy tapaamassa lapsia kerran viikossa, muut useammin tai harvemmin. MLL järjestää heille vertaistapaamisia. 

Mukava tavata tämä uusi mummi ja kuulla tarkemmin mm. tuosta perehdytyksestä.








sunnuntai, lokakuuta 23, 2022

Viikkoraportti 42/2022

Sota Ukrainassa jatkuu. Pk-seudulla kouluissa koko viikon syysloma. Tuli siis kouluvaari-hommiin jo toisen viikon tauko.

Maanantai 17.10. 
Uusi viikko alkoi hurjalla pikayömyrskyllä. Aamusta taas uimaan Leppävaaraan. 500 m ja kunnon saunat. Sitten ostamaan jääkaappiin eväitä. Lounaaksi minipizzoja.

Illalla valtuustoryhmän kokous etänä. Joudun tp. sihteeriksi. Naputin pöytäkirjan heti.

T
änään oli Teon syntymäpäivä. Kemut aikuisille ovat viikonloppuna.






 



Tiistai 18.10. 
Se on kuulema Tietotulvapäivä. 

Pitkästä aikaa OpeUralla työkokous Siltavuorenpenkereellä klo 13 - 15.
Käytiin hakemassa Teolle synttärilahja.



Illalla Kunnallisjärjestön hallituksen kokous klo 17.30. Pitkä lista. Paljon mielipiteitä.

Perinneseuran hallituksen ensi viikon esityslistan aihio lähti kommenteille. Teini TSL-opintopiirille vuosikelloaihiota.

 Keskiviikko 19.10.

V
iileä mutta aurinkoinen syyspäivä. Auton ikkunat jäässä. Viikko aikaa Hiidenkiven keikkaan. Kokosin materiaalia Leinosen Pekalle. 


Klo 12.15 talvirenkaat alle.Ystävällisesti. 




 Torstai 20.10.
Eläkkeenmaksupäivä. Tuli. Pohjatöitä huomiseen OpeUra-työsessioon. Ulkoikkuna meni rikki. Ei kiva.

Se on konfliktinratkaisu-teemapäivä. 
Iltapäivällä heitin Rikun Helsinkiin.

Illalla TSL-opintojärjestön hallituksen kokous etänä. Kohti syyskokousta.



 Perjantai 21.10. 

OpeUraan uusia tuloksia hakemassa Rokan Pekan kanssa Siltavuorenpenkereellä. 3 tuntia vierähti yhdellä kahvilla.

Särkynyt ikkuna käytiin korjaamassa. Sitten myöhäislounalle  Jumboon.


Illan päätteeksi hieno shakki-elokuva vuodelta 2019.  Bill Pulmanilta hieno veto. Oli se Neuvostoliitto jo tuolloin   (1960-luvun alku) hirviövaltio.












 Lauantai 21.10 

S
e oli  pilvinen päivä. Pikkuisen hommeleita jonossa. 

Jatkoin OpeUra-analyysia. Sitten lähdettiin Marjun kanssa patsas-bongaukselle Ullanmäelle. Parikymmentä osumaa. Ehkä paras oli tämä Pyhän Henrikin katedraalin Neitsyt Maria- veistos suojakatoksessa.


Sunnuntai 22.10. 

A
amujumpaksi tein mainoksen tutulle Anitalle srk-vaaleja varten. Sitten askarreltiin patsaskuvia muistikirjaan.  Ja sitten laadin tuokiosuunnitelmaa keskiviikon valmennukseen.
Lounaaksi maistui  siskonmakkarakeitto.
Klo 15;ksi kakulle  Teon synttäreille Saunalahteen.

torstaina, lokakuuta 20, 2022

Akateeminen luokanopettaja? Juupas. Eipäs

Tällä viikolla on facebookin keskustelu-ryhmissä käyty kiivastakin kiistaa siitä, mihin luokanopettaja tarvitsee kasvatustieteen opintoja ja onko niistä hänelle koulun arjessa hyötyä. 

Luokanopettajan koulutuksen akatemisoitumista koskeva kiistely ei ole uusi. Sitä on itse asiassa käyty ainakin 50 vuotta.

Kaivoin esiin teoksen, jonka monissa artikkeleissa kuvaillaan sitä pitkää prosessia, jolla alaluokkien opettajankoulutus siirrettiin kansakoulunopettajaseminaareista yliopistoon ja jossa se kehittyi nykytilaansa: täyden profession  pätevyyden antavaksi akateemiseksi koulutukseksi. Kirja on...

Kallioniemi, Arto, Toom,Auli,  Ubani, Martin ja Linnansaari, Heljä. (2010). Akateeminen luokanopettajakoulutus. 30 vuotta teoriaa, käytäntöä ja maistereita. Helsinki: Suomen kasvatustieteellinen seura.

Vuoteen 2010 mennessä alunperin "kansankynttiläksi"-nimetty luokanopettajuuden ideaali oli kehittynyt johdonmukaisesti omaa työtään tutkivaksi ja kehittäväksi moniosaajuudeksi. Kehitys oli alkanut ennen toista maailmansotaa. Juuria löytyy jo vuonna 1934 perustetusta Jyväskylän kasvatusopillisesta korkeakoulusta.

1950-luvun liberaalista koulutuspolitiikasta ja 1960-luvun peruskoulupedagogisesta puheesta kasvoi paineet luoda uudenlainen, korkeatasoisempi opettajankoulutus. Ensin  tavoite oli kouluttaa didaktisesti ajattelevia opettajia ja lopulta  tutkimuspainotteisessa opettajankoulutuksessa pedagogisesti ajattelevia, omaa työtään tutkivia ja kehittäviä opettajia.

1970-luku

Vuonna 1971 annettiin opettajankoulutuslaki; koko yleissivistävän koulun opettajankoulutus siirrettiin  yliopistoihin. Suomalainen opettajankoulutus asetti tavoitteeksi, että opettajilla on tiedepohjainen koulutus. Prosessi oli osa laajempaa korkeakoulujen tutkinnonuudistusta. 

Vuosina 1973 -75  yliopistoihin perustettiin kasvatustieteelliset tiedekunnat ja opettajankoulutusyksiköt.  Luokanopettajakoulutus oli aluksi kolmivuotinen, alempi tutkinto.

Vuoden 1973 opettajankoulutustoimikunta, jonka puheenjohtajana oli professori Erkki A. Niskanen, julkaisi vuonna 1975 mietintönsä. Siinä luotiin pohja akateemiselle  opettajankoulutukselle ja opettajankoulutuksen sekä vuosien 1978 että  1979 asetuksille aineen- että luokanopettajan koulutukselle.  Sekä  luokanopettajan että aineenopettajan työ katsottiin molemmat vaativiksi tehtäviksi. Koulutuksen profiili sai olla niissä erilainen, mutta muodollisesti  tutkinnon tason tuli olla  samanarvoinen Luokanopettajankoulutuksessa pääaine oli kasvatustiede, aineenopettajilla opetettava oppiaine. 

Maisteritasoinen luokanopettajakoulutus käynnistyi vuonna 1979. Tavoitteena oli kasvatustieteen kandidaatin tutkinto (160 opintoviikkoa). Maisterin titteli oli tuolloin vielä arvonimi.

Opettajankoulutusta tieteellistettiin. Luotiin pohja ajatukselle, että opettaja toimii työssään tutkijan tavoin, mikä edellytti myös pro-gradu-tutkielman tekoa. 

1980-luku

Muutostyö ei sujunut kitkoitta. Vastustajien mielestä opetus oli  taidetta ei tiedettä, eikä opettaja tarvitsisi tutkijan taitoja. 1980-luvulla akateemista luokanopettajakoulutusta kohtaan esitettiin voimakasta kritiikkiä, joka purkautui 1990-luvun alussa esitykseksi siirtää luokanopettajakoulutus vasta perustettuihin ammattikorkeakouluihin. 

Vuonna 2010 keskeisesti prosessissa mukana ollut professori  Juhani Hytönen kuvasi tutkimusperustaisen opettajankoulutuksen toteutumista "30-vuotiseksi taisteluksi"  .  Aluksi myös opiskelijat vierastivat pro gradun tekoa.

Vuonna 1982 Hytöseltä ilmestyi julkaisu: ”Opettajankoulutuksen teoria-aineksia”. Siinä luotiin uudenlaista koulutusotetta. Jo pitkään oli karsittu ohjelmasta  oppiaineiden lukiokurssien kertaamista. Nyt oli löydettävä lisää tilaa tutkimuksellisen ajattelun kehittymiselle.

Vuoden  1989  opettajankoulutuksen kehittämistoimikunnan mietinnön jälkeen yliopistojen opettajankoulutuslaitokset saivat varsin väljät normit niissä toteutettavaa opettajankoulutusta varten. Helsinki päätti tuolloin vahvistaa tieteellisyyttään. Tutkiva opettajuus nousi keskiöön. Opettajalla oli oltava tutkimuksellinen työote, johon sisältyi evidenssin etsimisen ja arvioinnin taito sekä valmius tehdä pienimuotoisia tutkielmia. Omaksuttua teoreettista kasvatustieteellistä tietoa pyrittiin ymmärtämään soveltamalla sitä käytäntöön. Puhtaasti praktisia valmiuksia antavia opetusharjoittelujaksoja lyhennettiin, ja niihin kytkettiin  teoria-aineksia. 

Harmittavasti myös harjoittelun ohjausta jouduttiin leikkamaan. 1980-luvulla luokanopettajilla oli opetusharjoittelua yhteensä 20 opintoviikkoa. Vuonna 2010 enää 13 opintoviikkoa.  Lukuvuonna 1986-87 jokainen luokanopettajaksi opiskeleva sai päättöharjoittelussa ohjausta luokanopettajan lisäksi vähintään 3 t yleisdidaktikolta ja  4t ainedidaktikon ohjausta kussakin neljässä  opetettavassa aineessa.  Opiskelijoiden omatoimisen työn määrä kasvoi tutkintovaatimuksissa- myös taloudellisista syistä.

Tavoitteena oli, että jokaisella opettajalla oli mahdollisimman korkeatasoiset tiedot, jotka pohjautuvat  viimeisimpään tutkimukseen. Mutta se ei riittä koko uran ajaksi.  Akateemisten asiantuntijoiden piti pystyä hankkimaan ja soveltamaan uutta tietoa ja kehittyä jatkuvasti. Jokaisella opettajalla tuli olla  valmius seurata ja hyödyntää uutta tutkimusta omassa työssään. Tutkimuksellinen tieto on itseään korjaavaa. Se uudistuu ja sitä pitää pystyä arvioimaan kriittisesti.

2000-luku

2000-luvulla OPM julkisti opettajankoulutuksen kehittämisohjelman. Käynnistyi ns. Bolognan prosessiin liitynyt VOKKE-koordinaatioprojekti.  Tavoittena oli yhtenäistää euroopalaista  tutkintojärjestelmää.  Siinä säilytettiin suomalaisen opettajan-koulutuksen keskeiset piirteet, vaikka reunaehtoina oli eurooppalainen yliopistollinen tutkintorakenne  

2010-luku

2010-luvun alussa  suomalainen akateeminen opettajankoulutus oli kansainvälisesti arvioiden ainutlaatuinen. Koulutukseen saatiin vuodesta toiseen valita monilahjakkaista nuorista parhaimmisto. Opintojen keskeyttäminen oli vähäistä. Suomalaiset opettajat olivat erittäin motivoituneita ja päteviä. Opettajankoulutuslaitosten henkilökunta oli akatemisoitunut 30 vuodessa. Akateeminen opettajankoulutus oli itsestään selvyys. Luokanopettajan ammatti edusti  vahvaa asiantuntijuutta. Asiantuntijuuteen kuului syvällinen tiedeperusta.

Opettajankoulutuksen haasteita

Keskeinen haaste on ollut vuosikymmenien ajan jännite käytännön ja  teorian välillä. Aika ajoin kysytään, unohtuuko käytännön työ. Pärjäävätkö maisterit arjen ongelmien kanssa a? Kuinka löytää optimaalinen tasapaino praktisten  valmiuksien luomisen ja tutkiva otteen omaksumisen välille.

Tutkivaa otetta haluttiin kehittää 2000-luvulla myös kasvatuspsykologiaa pääaineenaan lukevalla opintolinjalla. Tavoitteena oli uutta luovat  opettajayhteisöt, koulut, joiden toimintakulttuurissa  opitaan yhdessä. Tutkivaan otteeseen  kuului ilmiöoppiminen, jolla luotiin  monitieteistä maailmankuvaa.

2010-luvun alussa tunnistettiin myös uusia koulutushaasteita. Kuinka antaa valmiuksia digitaaliseen  ja mobiiliteknologiaan? Miten kehittää toimintamuotoja, joissa nivotaan uusi teknologia luontevaksi osaksi oppimistilanteita. Entä kuinka mediakasvatukseen?  

Kuinka  kehittää opiskelutapoja, jotka tuottavat myös pedagogista hyvinvointia? Vuorovaikutustaitoja? Motivaatiota ja stressin sietokykyä?

Globalisaatio, kansainvälinen muuttoliike monimuotoistivat yhteiskuntaa. Suomalaisen yhteiskunta eli  syvää murrosta. Koulu joka on "aina" ollut kansallinen instituutio, ei voi enää olla ainoastaan perinteisen suomalaisen kasvatustradition siirtäjä. Opettajat tarvitsivat interkulttuurin osaamista. Yhtenä ratkaisuna kokeiltiinkin Helsingissä maahanmuuttajataustaisten luokanopettajien koulutusta, mutta kielivaikeudet osoittautuivat suuriksi.

Oli tunnistettu myös opettajien piiloinen vallankäyttö. Maailman nopea muutos vaati, että koulut antavat oppilaille eväitä kasvaa omaehtoisiksi  ja aktiivisiksi oppijoiksi. Tämä edellytti, että opettajankoulutusta järjestetään niin, että opiskelijoista kasvaa aktiivisia, aloitteellisia ja vastuullisia (myös omaa osaamistaan jakavia) - mutta myös vastustavia  toimijoita.

Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja


M
ainio teos akateemisen luokanopettajankoulutuksen 30 vuodesta. Vaikka sen julkaisemisesta on kulunyt jo 12 vuotta,  tilanne ei ole ymmärtääkseni oleellisesti haasteiden suhteen muuttunut. 

Useiden tutkimusten mukaan nuoret opettajat kokevat, etteivät ole saaneet koulutuksessa riittäviä eväitä kohdata kaikkia koulun arjen ongelmia. Aloittelevan opettajan töiden alku on usein yhtä selviytymiskamppailua.  Koulutuksen jälkeen  uusi opettaja joutuu hyvin vaativaan tilanteeseen. Voidaan puhua jopa ”todellisuusshokista”.

Ongelma ei ole vain suomalainen. Mm. OECD:n TALIS-tutkimuksen mukaan uudet opettajat kohtaavat monia haasteita, erityisesti:

  • Oppilaiden motivointi opetukseen
  • Luokan hallinta  
  • Oppilaiden yksilöllisten erojen huomioonotto
  • Oppilaiden arviointi ja
  • Kommunikointi vanhempien kanssa 

Hannele Niemen tutkimuksessa (2011) jo  työssä olevat, uudet opettajat kertoivat, että  yhteistyö ja  hallinnolliset tehtävät olivat uusia, samoin oppilaiden erilaisuuden kohtaaminen (erityisoppilaat, vaikeat oppilaat) ja tukeminen.Miten toimia kriisitilanteissa esim.  kiusaamistapauksissa. Miten eriyttää opetusta? 

Ratkaisujakin on. Kaikkea välttämätöntä  ei voi survoa  peruskoulutusvaiheeseen. Kasvatustieteen maisterin tutkintoon kuuluu 160-120 opintopistettä.  Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia työtä. Jos viikossa tehdään 40 tuntia, niin opinnoille on aikaa 189 viikkoa eli 9 kuukauden lukuvuodessa noin 4,7 vuotta.

Opettajille tulisi luoda koko työuran kestävä täydennyskoulutusjärjestelmä.Tausta-ajatteluna tulisi olla opettajan elinikäinen ammatillinen kehittyminen. Sitä tukeva koulutus tulisi jakaa  kolmeen vaiheeseen:

  • Peruskoulutuksen vaihe: varmistetaan perustiedot ja -taidot.  
  • Työhöntulovaihe, induktiovaihe. Opettaja ottaa ensimmäiset askeleet työssään ja kohtaa opettajan työn todellisuuden. Tähän tueksi perehdytystä ja vertaismentoreita
  • Systemaattinen täydennyskoulutus opettajille, jotka ovat jo ylittäneet alkuvaiheen keskeiset haasteet. Tähän tueksi tutoreita, työnohjaajia jne.


maanantaina, lokakuuta 17, 2022

Upeaa syyslomaa...









...kaikille, joilla sellainen on. Nauttikaa.

Ja sellainen alkaa maanantaina ainakin pk-seudun oppilaille ja kouluväelle.

Ennen vanhaan reksinä syysloma oli iso happihaukku hallintovekkuleille laaditun ylitiukan paperityön jälkeen. 

Ja syysloman jälkeen alkoi nousu jouluun ja koko koulun joulunäytelmään. Voi niitä aikoja.

 

sunnuntai, lokakuuta 16, 2022

Viikkoraportti 41/2022

Sota Ukrainassa jatkuu, julmenee... Lokakuun etenee. Kokouksiakin. Ensi viikolla on etelässä jo syysloma.

Maanantai 10.10. 

Kouluvaaripäivä peruuntui, kun tramboliinipuiston vetäjä olikin kipeä. Vielä syvemmälle  YTON-salaisuuksiin. Diapaketti lähti Asko Leppilammelle kommentoivaksi.

Klo 17.30. Espoon demarien eduskunta-vaalikampanjan suunnittelukokous teamsissa.
Illemmalla Stephen Kingin erilainen elokuva. Hienoa näyttelijätyötä mm. 
Donald Sutherland ja  Jaeden Martell.


 Tiistai 11.10. 

V
apari. Aamulla sankkaa sadetta. Aloitettiin päivä uimahallireissulla. 500m. Saunaan. 





Sitten auton katsastus. 191 000 km mittarissa. Hylkäys. Klappia alatukivarsien pallonivelissä edessä. Nyyh. Veholle varaamaan aikaa. Löytyi 2.11. 

Lounas Entressen intialaisessa. Maukas.

Diapaketti kommentoitavaksi helsinkiläiskoulun  johdolle.

 Keskiviikko 12.10.

Aamulla aikaisin TV:n ääreen. Puhetta inkluusiosta. Mukana Luokanopettajien puheenjohtaja.

Käytiin WeeGeellä näyttelyt läpi. Virtuaalilasien läpi pysäyttävän kaunis taideteos. Mauri Kunnaksen näyttely lapsille... 

I
llalla kasvun ja 0ppimisen lautakunnan kokous.  Teamsissa. Yksimielisesti lyhyt lista läpi.




 Torstai 13.10.

D
emareita on seurakunta-vaaleissa ehdokkaina. Kahvi-hetki Leppävaraassa klo  16-19.  Itse olin vajaan tunnin.





 Perjantai 14.10. 

O
pe oli pipi, joten kouluvaaripäivä peruutettiin.  Koulupäivän jälkeen alkoikin oppilailla syysloma.
  
Jukka Jokirannan kouluteatteri-yhdistyksen virallinen perustamiskokous klo 14 Matinkylän rannalla. Olin tehnyt paperit valmiiksi.



 Lauantai 15.10 



Mr. Teo tuli yökylään suoraan kaverisynttäreiltään. Pikkumies rakensi huikeasti legoja.

Päivälliseksi tilauksen mukaan rakettispaghettia. 3 lautasellista.

Ennen iltapalaa mainio leffa Elisa-Viihteestä 3 €:lla.
  


Sunnuntai 16.10. 

A
amupalan  jälkeen autoajelulle museoihin. Ensin Ilmailumuseoon ja sitten WeeGeelle. Ja sitten Kauniaisten Maccin nuggeteille. Santtu haki Teon puoli kahden aikaa .