Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, heinäkuuta 19, 2020

Tänään. 12 vuotta sitten.



LAUANTAI  19.7. 2008 oli  yhtä kuuma hellepäivä kuin tänään. Auroran koulun luokanopettaja, HuK Juha Hyvärinen siunattiin Kiteen siunauskappelissa. "Juhan ilmalla", niinkuin hänen pikkusiskonsa sanoi. Juhaa oli viimeisellä matkalla saattamassa nelisenkymmentä hänen lähisukulaistaan, ystävää ja työtoveria. Auroran koululta kanssani olivat Katri Schiray, Uma Jutila, Anna-Liisa Kurki, Liisa Mattila, Jukka Sarpila ja Julia Uotila. 

MUISTOTILAISUUS pidettiin Kiteen isossa pappilassa, komeassa puurakennuksessa. Vieraanvaraisesti saattoväelle tarjottiin karjalainen pitopöytä. Tilaisuudessa luettiin omaisille lähetetyt addressit ja Juhan oppilaiden suloiset jäähyväiskirjeet. 

Juhan kuolinilmoitukset olivat seuraavan  sunnuntain Helsingin Sanomissa. Ilmoituksia oli  kaksi, joista toisen olivat lehteen laittaneet Juhan 3b-luokan oppilaat. Siinä Juhaa kuvattiin lempeäksi, rohkeaksi ja taitavaksi opettajaksi. Juuri niin.

Juha Hyvärinen oli menehtynyt torstaina 27.6 äkillisen sairauskohtauksen seurauksena vain 52 vuoden iässä. Muttä hän ehti paljon.  Elämäntyönsä hän teki Auroran koululla;  hän opetti lippajärveläislapsia syksystä 1980 alkaen yli 27 vuoden ajan. Opettajan työn ohella hän toimi kymmenkunta vuotta koulun vararehtorina. 




















Juha oli tietotekniikan opetuskäytön pioneereja Suomessa. Hän  oli jo 1980-luvulla oman työnsä ohella Espoon ensimmäisiä ATK-kouluttajia. Hänen asiantuntemustaan tarvittiin useissa Auroran kehittämishankkeissa. Hänen osaamistaan käytettiin laajemminkin. Juha  oli mukana luomassa Sanomalehtien liiton Juniorijournalisti-sivustoa ja pienten lasten tietotekniikkataitoja MLL:n palkitussa Hiiripiiri-projektissa. Viimeisen lukuvuoden ajan hän oli myös kansallisen ITK-koulutuspäivien ohjausryhmän jäsen. 

Juha oli poikamaisen innostunut kaikista teknisistä vempaimista, ja niitä hänellä riitti. Opettajana lähellä hänen sydäntään olivat tekniikan lisäksi myös mm. elokuvakasvatus ja biologia. Hän toimi koulun kiitettyjen www-sivujen webmasterina. Hän oli kiinnostunut kaikesta uudesta.   

Juha oli Auroran koulun tukipilareita. Hän oli pidetty opettaja ja arvostettu kollega sekä lämmin, positiivinen, avulias, huumorintajuinen ja aina hienotunteinen ystävä. Ei ollut niin tyhmää kysymystä, ettei Juha olisi jaksanut neuvoaan antaa. Hänellä  oli hieno taito kuunnella ja luoda ympärilleen myönteinen ilmapiiri. 

Juha osasi myös yhdistää työn ja oman elämän kadehdittavalla tavalla; Hänellä oli taito nauttia sekä työstä että vapaa-ajasta. Hän oli verraton matkakumppani. Hän matkusti mieluusti ympäri maailmaa hyvien ystävien seurassa, viimeksi muutama päivä ennen poislähtöään Italiassa. Hän osasi elää tässä hetkessä. 

Juhan ystävät ja työtoverit avasivat hänen nimeään kantavan tilin, jolle lähetetyistä varoista myönnettiin vuoteen 2015 saakka stipendejä mm. tieto- ja viestintätekniikassa kunnostautuneille Auroran oppilaille.  
 

Ei kommentteja: