Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, maaliskuuta 26, 2016

MuksuOppi - ilmainen pedagoginen appsi. Suosittelen

MEILLE kaikille tuttu psykiatri Ben Furman on tehnyt digiloikan. MuksuOppi löytyy nyt ilmaiseksi kännyköihin ladattavana appsina.

Muksuoppi on myönteinen, ratkaisukeskeinen menetelmä, jolla voidaan tukea lasta hankkimaan itselleen taito, jota hänellä ei vielä ole. Appsi-sovellus noudattaa "paperisen" Muksuopin periaatteita. Ongelma käännetään mielessä opeteltavaksi taidoksi. Lapsi otetaan itse mukaan suunnittelemaan opetteluprosessia. Aikuinen tankkaa lapseen uskoa ja motivaatota mm. pohtimalla taidon osaamisesta koituvaa hyötyä itselle ja muille. Päätökset voidaan kirjata ylös esim. vihkoon tai valmiiseen työkirjaan.

Lapsen tueksi kootaan kannustusryhmä, ja mukaan otetaan vielä mielikuvitushahmokin voimaeläimeksi. Takaiskuihinkin varaudutaan.

Lähestymistapa on raikas. Siinä ei mietitä, mitä vikaa lapsessa tai hänen vanhemmmissaan on.

APPSin aukeaa automaattisesti sisällysluetteloon, jossa on kuusi linkkiä:  Ongelmat, opas, esimerkkejä, palaute ja verkkosivu.

Ongelmia on 14, yksi niistä on kiusaaminen. Jos sitä klikkaa saa ohjeita lapsen vahvistamiseen, kiusaamisen estämiseen ja kiusaamiseen puuttumiseen. Kun klikkaa kiusaamiseen puuttuminen,  keinoksi tarjotaa kannustusryhmämenetelmää, joka kuvataan napakasti.

Jos klikkaa opasta, näyttöön tulee neljä uutta linkkiä: Miten pääsen alkuun, Miten tehdään oppimisesta hauskaa, Miten taitoa harjoitellaan ja  Miten vahvistetaan taidon osaamista. Linkkien takana on harkittua Furman-tekstiä.

Jos klikkaa sisällysluettelosta esimerkkejä, näkyviin tulee 10 tarinaa. Yksi niistä kertoo Sara- tytöstä, joka keskeyttää toisten puhetta.

MUKSUOPPI- kirjoja on ilmestynyt jo 20 kielellä,  ja menetelmä on käytössä monissa maissa eri puolilla maailmaa- myös Kiinassa.

Mobiilisovellus on toistaiseksi saatavana vain suomenkielellä, mutta se tulee ilmestymään tämän vuoden aikana myös muilla kielillä. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sekä Apple- että Android-puhelimille ja -tableteille.

Tanks, BF!

Lisää muksuopista löydät tästäkin blogista allaolevista linkeistä:
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2010/10/apua-muksuopista-osa-i.html
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2010/10/paluu-muksuoppiin-osa-2.html
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2010/11/tarjoumista-opetuksessa.html
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2010/10/furmania-haastattelemassa.html
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2012/08/uusi-tehokas-ja-nopea-tapa-puuttuua.html 
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2013/01/muksuoppi-still-going-strong.html
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2014/06/ratkaisu-suomalaisen-koulun-ongelmaan.html 

Ei kommentteja: