Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, maaliskuuta 20, 2010

Vuoden luokanopettaja 2010


KUVA: Elina Romppainen

YKSI merkittävistä tekijöistä Pisa-ihmeen takana on suomalainen akateemisesti ja tutkimuspohjaisesti koulutettu luokanopettaja, joka luo ensimmäisten kuuden kouluvuoden aikana vahvan perustan suomalaislasten osaamiselle. Luokanopettajien oman pedagogisen järjestön Luokanopettajaliiton puheenjohtaja Matti Sippola julkisti tänään Tampereella, kuka on vuoden luokanopettaja 2010.

Vuoden luokanopettaja 2010 Elina Romppainen

Luokanopettajaliiton hallitus on valinnut 12. kerran vuoden luokanopettajan. Valinta osui tällä kertaa raahelaiseen luokanopettajaan Elina Romppaiseen.

Elina Romppainen on valmistunut luokanopettajaksi Oulun yliopistosta vuonna 1981. Hän on toiminut yli 20 vuotta luokanopettajana Pattijoella ja vuodesta 2003 alkaen Raahen Harakkamäen koululla.

Elina Romppaisen valintaa ehdottaneet ovat kuvanneet häntä sinnikääksi ekstrovertiksi, jonka sydäntä lähellä ovat taide- ja taitoaineet, ja josta oman työn ja työyhteisön kehittäminen on tärkeää.

Elina Romppainen verkostoitui työssään jo ennen kuin sana oli juurtunut kielenkäyttöömme. Hänen näkemyksensä mukaan koulu ei voi olla erillinen tietojen ja taitojen jakopiste, vaan sen on syytä toimia aktiivisessa ja avoimessa vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Elina on valmistumisestaan lähtien ammentanut opetustyöhönsä myös harrastuksistaan. Kasvinvärjäys, huonekalujen entisöinti, kangaspuilla kutominen tai puukkojen valmistus on heijastunut myös luokkatyöhön ja laajemminkin.

Romppainen on kehittäjä, jonka työ on säteillyt oman luokkahuoneen ulkopuolelle omaan työyhteisöön ja koko kaupungin opetustoimeen. Romppainen on kuulunut jo vuosien ajan Raahen kaupungin opetussuunnitelmia uudistavaan toimikuntaan. Hänen vastuullaan ovat olleet taide- ja taitoaineet.

Elina Romppainen ei ole pelännyt tarttua suuriinkaan haasteisiin. Viimeisin niistä oli taito- ja taideaineiden ja yrittäjyyden yhdistävä hanke. Siinä hänen johdollaan luotiin uudenlaisia toimintatapoja ja kontakteja perusopetuksen 2. asteen oppilaitosten ja käsityöalan yrittäjien välille. Samalla kehitettiin opetussuunnitelmaa koko kaupungille. Merkittävä voimannäyttö oli kaupungissa järjestetyt taito- ja taidemessut, joita Romppainen oli koordinoimassa.

Vuoden luokanopettajan on täytettävä kovat vaatimukset. Hänen on oltava osaava, pedagogi, empaattinen, taitavasti toimiva, ajan tasalla ja aktiivinen.

Ensimmäinen vuoden luokanopettaja valittiin vuonna 1999. Hän oli opetusneuvos Pekka Leinonen Kauniaisista. Hänen jälkeensä kunnia on osunut 10:lle luokanopettajalle: Vesa Purokurulle Jyväskylästä (2000), Seppo Heinoselle (2001) Nurmosta, Riitta Cederqvistille Lahdesta (2002), Anna-Maija Riskulle Jyväskylästä(2003), Sirpa Wassille Espoosta (2004), Riitta Moilaselle Oulusta (2005), Reima Viitalalle Multialta (2006), Elina Hiidenpalolle Helsingistä (2007), Jaana Lemminkäinen Lahdesta (2008) ja Aila Keturille Vantaalta (2009).
LISÄÄ UUTISESTA

Ei kommentteja: