Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, lokakuuta 10, 2009

Terveisiä Hampurista osa 4


KUVA: Horn-koulun pikkuoppilaitten syyslomajuhla oli rento.


TURVALLISESTI taas kotona. Aamulla maittava aamiainen. Huoneen luovutus ja bussiin klo 10.30. Lentokentälle. Kone oli puolisen tuntia myöhässä. Muonatarjoilu oli tällä kertaa juustosämpylä ja cocis. Perillä Vantaalla noin klo 16. Yhteistaksilla Järvenperään ja sitten kamat kotiin. Ja heti autolla kauppaan perheen ruokaostoksille. Videovuokraamon kautta himaan.

TAKANA taas yksi reissu. Edessä vielä lyhyen raporttiosuuden kirjoittaminen ja lähettäminen Juhanille, joka kokoaa tiimillemme tulleen osuuden (toinen matkapäivä). Minä avaan sitten (aluksi suljetun) blogin, jossa kokonaisraporttia työstetään.

Oma osuuteni voisi olla vaikka seuraava:
Miten saksalaismediassa on reagoitu Suomen Pisa-menestykseen


Saksassa on yhä rinnakkaiskoulutusjärjestelmä, jonka tulokset Pisassa 2000, 2003 ja 2006 eivät juuri häikäisseet. 15-vuotiaan saksalaiset ovat olleet näillä mittareilla OECD:n keskitasoa (tai itseasissa he ovat pärjänneet vielä huonommin. Vuonna 2000 he olivat sijalla 20/21 kun mukana oli 28 maata).

Saksalainen media tulkitsee tuloksia mielenkiintoisen kaksijakoisesti: Toisaalta Suomen asema esimerkkimaana tunnustetaan, mutta samalla ollaan varmoja, että Suomen järjestelmää ei voida siirtää Saksan olosuhteisiin.

Hampurin osalvaltiossa on kuitenkin päätetty siirtyä kuuden ensimmäisen kouluvuoden osalta kaikille yhtenäiseen kouluun. Kuudennen luokan jälkeen oppilaat jakautuvat kahteen linjaan, toinen johtaa lukioon toinen ammattikouluihin (Aikaisemmin linjoja on ollut kolme, ja valinta on tehty aikaisemmin). Valinnan linjasta tullevat tekemään opettajat eivät vanhemmat. Tämä ratkaisu puhutti melkoisesti espoolaisrehtoreita.

Ei kommentteja: