Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 06, 2008

Kesäkokouksia jne.

KUVA: Kesäinen Espoonjoki Kirkon kohdalla

- Koulun kesäkeskeytyspäivä 5/73-

ISTUIN kesän kauneimman päivän sisätiloissa. Mitä nyt kuljin auton ja talojen väliä. Torstaiaamulla mentori-Martti tapasi aktorinsa, ja pidimme noin tunnin istunnon. On melkoinen etuoikeus saada käydä ammatillisia keskusteluja nuoren kollegan kanssa. Ja Espoo vielä maksaa siitä. Emäntämme oli järjestänyt koulunpihalle grillin, ja makkaraahan Atksinson-laihduttaja-Martti saa ahtaa. Opettajistamme Sari K. ja Ulla ehtivät myös paikalle.

PUOLEN päivän aikaan istuimme minä ja Pohjois-Espoon koulun rexi toimittajan haastateltavana ns Halmeen kahvilassa. Omistaja on vaihtunut jo monta kertaa. Asiantuntija-Martin olo oli vähän tärkeä, kun toimittaja halusi napsia valokuvia Valtuustotalon edellä ja muut rexit kulkivat ohi:-)

REHTORIT oli kutsuttu koolle infoon. Sen alussa porukka kukitti senioritehtäviin pian siirtyvän hallintopäällikkömme. Minulta meni nyt loistava esimies. Opetustoimenjohtaja on nimittänyt sijaiseksi Olarin koulun ja lukion rehtorin Tapio Erman. Toinen uutinen oli, että Viherkallion koulun rehtori jää virkavapaalle, Hänen sijaisensa tulee talon sisältä.

YLLÄTTÄVIÄ KOKOUSASIOITA ei juuri ollut. Mediasta olimme jo saaneet lukea, että Espoon talousarvio on ylittymässä noin 15,6 miljoonalla eurolla. Suomenkielisen opetustoimen osalta menot näyttäisivät menevän 3,3 miljoona yli. Syynä on ennen muuta odotettua suuremmat palkankorotukset. Kaupunginhallitus on patistellut toimialoja pysymään talousarvioissa. Opetustoimenjohtaja maalaili jopa mahdollisuutta kehysleikkauksiin. Enpä taida vielä uskoa, että niihin ajaudutaan.

Ulkomailla käyneet rexiryhmät esittelivät kokemuksiaan. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, kuinka arvokkaita yhteiset matkat ovat. Rehtorin työ oli Espoota opintomatkojen mahdollistamisesta kiittäneiden mielestä hyvin yksinäistä ja kiireistä, ja siksi matkoilla on meille hyvin tärkeä merkitys.

Kuulimme myös lukioiden rehtorien laatiman suunnitelman Espoon lukioiden kehittämisestä lukioverkoksi. Napakka suunnitelma. Toivottavasti sen päätavoite onnistuu: Espoolaislukion tulisi olla espoolaisille paras lukio. Nyt keskiarvoiltaan parhaita oppilaitamme karkaa Hesingin erityistehtäviä saaneisiin lukioihin, ja tehdyn sopimuksen mukaan se tarkoittaa rahavirtaa koulutoimelta pois. Lopuksi muistettiin pitkään Espoota palvelleita rehtoreita ruusilla ja hopeisilla kynttilänjaloilla.

Taputimme eläkkeelle myös Mainingin koulun rehtorin. Kiitospuheenvuorossaan Erkki sanoi:" Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne. Rehtorin paras ystävä on toinen rehtori. Se on montaa kertaa todistettu."

Porukan pukukoodi oli kovin kirjava. Osa meistä oli kesäisellä päällä, ihan shortseissa, osalla oli pitkät leningit. Ala- ja erityiskoulujen rexeillä oli nimittäin kesäinen juhlailta. Sinne mentiin oikein tilausbussilla. Tunnollinen työntekijä-Martti suuntasi kuitenkin koululle. Viileässä konttorissa kuittailin laskuja ja virkavapauksia. Opettajatilanne alkaa näyttää hyvältä. Kaikille luokille on nyt oma luokanopettajansa. Teen päätökset tänään perjantaina. Mistä löytäisi puhtia huoneen siivoukseen.

KOHTUUAJOISSA kotiin. Kouluteatterimies-Martti väänsi yhden luvun Viisikkoa näyttämön kielelle.

ILLALLA tietokirjailja-Martti upposi käsitteiden maailmaan. Naputin parinkin käsitteen ensimmäiset aihiot. Tasaisella tahdilla aikataulu pitää.

KUVA: Kolumnisti-Martin kuva Essen sivulta. Toinen kolumnini "Koulujen pitkät kesälomat" on netissä osoitteessa http://www.esse.fi/content/view/849/35/

Ei kommentteja: