Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 07, 2024

Sivistyksen (aamu)päivää Juvanpuistossa

Espoolaiset opettajajärjestöt (EKPY ja mm. EKOAY) jatkoivat tänään valtakunnallisena sivistyksen päivänä  viikonloppuna Haikossa alkanutta opettajien, hallinnon ja poliitikkojen vuoropuhelua. Useat päiväkodit, peruskoulut ja mm. Omnia avasivat ovet vieraille. 

Minulle tarjoutui mahdollisuus vierailla Niipperissä Juvanpuiston koulussa heti aamutuimaan. Siitä onkin jo aikaa, kun siellä viimeksi kävin. Silloin rexinä oli Vesa Äyräs. 

JUVANPUISTON koulu on yhtenäinen peruskoulu, jossa on luokat 1-9.  Upea koulurakennus valmistui parikymmentä vuotta sitten. Tilat ovat avarat ja hyvässä kunnossa. Mutta ahdasta on. Oppilaita on jo lähes 600. Koulu on täynnä. Vapaata tilaa olisi Kalajärvellä, mutta sinne on aika matka.  Juviksessa  on monia oppilaita, jotka tarvitsevat tukea ja siihen tarvittaisiin mm. pienryhmätiloja. Mutta  niitä nyt  ei ole. 

OLI hienoa saada tavata koulun rehtori Pia Lahtinen,  kymmenkunta opettajaa - osa oikein tuttuja- ja mm. vahtimestari. Kaunis kiitos keskusteluista, kahvista ja pullasta.

Huolenaiheita on kaikissa kouluissa, niin täälläkin. Mutta Juvis on monessa suhteessa luova koulu, jossa asenne tukea tarvitseviin on rakentava. Täällä myös osataan ja uskalletaan kokeilla uusia ja joustavia ratkaisuja vastata mm. kasvavan tuen tarvitsejoiden joukon jatkuvasti muuttuviin haasteisiin. Yhteisöllisyyttä vahvistetaan niin oppilaiden kuin aikuistenkin kesken. Erityisopettajien yhteistyöhön satsataan, ja he voivat näin olla  mukana myös  opettajatiimeissä.

Kun ei ole tarpeeksi luokkatiloja, yläluokillakin aineenopettajilla on isot opetusryhmät. Mutta täällä säästyvä resurssi osataan käyttää erityisopettajien määrään (ja laatuun: kaikki erityisoopettajat ovat muodollisesti päteviä), koulunkäynnin ohjaajien  sekä  kehuttujen yhteisöpedagogien palkkaamiseen.

Poliitikkovieraana vien monia terveisiä hallintoon. Ja erityisesti sen, että  espoolaiskoulujen haastemäärät vaihtelevat  hyvin paljon toisistaan. Koulujen resurssoinnissa olisi vielä vahvemmin otettava tämä huomioon, jotta taitavat opettajamme eivät uupuisi ja karkaisi  monella tavalla levollisempiin "maalaiskouluihin".


Ei kommentteja: