Kirjoja

Kirjoja

torstaina, elokuuta 24, 2023

Terveisiä Kasvun ja oppimisen lautakunnan 23.8. kokouksesta

Kasvun ja oppimisen lautakunnalla oli syksyn toinen (lähi)kokous eilen 7.8. 2023. Demareista oli paikalla Martti ja KH:n edustajana Juri Aaltonen. Toiselle tuolillemme ei päässyt tällä kertaa ei varsinainen eikä varajäsen.

Kokousasiat juoksutettiin läpi 2,5 tunnissa.  Henki oli jälleen tosi hyvä. Yhdessä myös harmaannuttiin raha-tilanteesta.

Lautakunta hyväksyi virkahenkilöiden laatiman lausunnon Vallipuiston päiväkodin korvaavan kaksikerroksisen uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta. 

Uuteen rakennuksen mahtuu noin 126 lasta. Vallipuistosta joudutaan lähtemään väistöön sisäilmaongelmien vuoksi neljäksi vuodeksi Leppävaaraan, uimahallin viereen. Varhaiskasvatuksen paikoista on huutava pula. Hyvä, että hanke on mahtunut investointohjelmaan. Lautakunta edellytti, että Espoon päiväkotien suunnitteluohjeet ja 6-ryhmäisen päiväkodin mallitilaohjelma ohjaavat suunnittelua. Uudisrakennus on valmis elokuussa 2027. 

Kokouksen hurjia asioita olivat  tämän vuoden talousarvion ja strategian osavuosikatsaukset.

Kaikkien kolmen tulosyksikön: suomenkielisen varhaiskasvatuksen, suomenkielisen perusopetuksenn sekä suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen tulosyksikön budjetit ovat ylittymässä rajusti. Syyt ovat suurimmalta osin loogisia; lasten määrä on suurempi kuin, mitä oli odotettu. Valmistavaa opetusta on enemmän kuin mihin oli varauduttu. Palkankorotuksiin ei oltu varattu riittävästi rahaa, eikä  lisärahaa ole myönnetty. Tilavuokrat ovat kasvaneet. Ns. Hankerahaa, jota valtio on myöntänyt Espoolle, ei ole siirretty toimialan tileille. Käsittämätöntä. Seuraavassa valtuuston istunnossa on löydettävä ratkaisu rahatilanteeseen. Muutoin edessä on järjettomiä ratkaisuja mm. lomautuksia.

Henkilöstöpula kuormittaa erityisesti varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatukseen ollaan hyvin tyytyväisiä ongelmista huolimatta. Psykologipalveluita ei ole kaikissa kouluissa, ei isoissakaan. Vastuu niistä on hyvinvointialueella.  Osavuosikatausten tuloksissa oli silti myös paljon myönteistä. Oppimistulokset ovat edelleen hyviä,  ihan kansallista kärkeä. Koulujen väliset erot eivät ole juurikaan kasvaneet. 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei kiitos tiedonannostanne! Terveisin Anneli