Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, elokuuta 28, 2023

Kouluvaarin uutisia 28.8.

 
















Tänään oli uuden lukuvuoden kolmas kouluvaaripäivä! Ja mikä parasta se osui maanantaille, joka on ohjelmaltaan innostava päivä. 

 V iikonvaihteen niin kurja uutinen Kaija-opettajan poismenosta pysäytti tauoilla koulun aikuisia pohtimaan elämän arvaamattomuutta ja nosti pintaan hiljaisissa keskusteluissa kauniita muistoja ja silmiin kyyneliäkin. Itse kuuntelin illemmalla Johnny Cashin biisin We´ll meet again

Elämä jatkuu...





  • 3N-luokan a-ryhmä oli tullut opiskelemaan matematiikkaa  jo klo 8.15. Klo 9  Noora avasi päivän ja viikon. Luvassa oli tosi monipuolinen päivä. Musiikillinen päivänavaus. Suomea. Välkkä sateessa. Musiikkia pikkuryhmissä.. Ai miten maustettu lounas (nautaa ja perunoita hyvässä kastikeessa. Vapaata  toimintaa. Lisää musiikkia. Siesta. Liikunnan mahtavaa riemua, kun saatiin salissa jatkaa oppilaiden itse toivomien liikuntaleikkien listaa. Ja päivän päätteeksi vielä b-ryhmällä kertausta yhteenlaskuista, joissa ylitettiin kymmenet.
  • Kouluvaari sai tänään auttaa  ruokailuvalvonnoissa. Vaarilla oli myös kaksi korvaa, joilla kuunnella lapsille tärkeitä juttuja. Niitä oli. Tärkeä oli saada auttaa ja  kannustaa ja innostaa ja myös lohduttaa  lapsia. Hieno päivä.
Musiikkia hieman eri tavalla


Kokeilimme Noora-opettajan kanssa pitää tänään musiikintuntia vähän toisenlaisella tavalla.Pätkissä ja pienissä ryhmissä.

Pohjana oli itselaatimamme 3N:n  opsi, jossa oli hyödynnetty kaikkien peruskoulun ajan opsien kolmasluokkalaisille ideoimia helmiä.  

Pidimme ensin vartin musatuntia päivänavauksena. Aloitamme maanantait kuuntekemalla tärkeitä sävellyksiä. Klassikoita, mutta myös oppilaille itselleen törkeitä matkimalla "Elämän biisi"-tv-ohjelmaa.  Lukuvuoden aikana jokainen oppilas saa ehdottaa  kuunneltavaksi muutaman minuutin biisin, joka on koskettanut häntä. Muut yrittävät sitten arvata, kenen biisi se on. Ja sitten kuulemme totuuden, miksi tämä biisi. Musiikilla on merkitystä. 

Demona  kuuntelimme Noora-opettajan (yhden) elämänbiisin Utubesta. Vuonna 1983 tehty Biisi synnytti vilkkaan ja  iloisen keskustelun. Ja opettaja kertoi valintansa perusteet. Tuo biisi on tuonut iloa ja voimaa myös silloin, kun on muutoin väsyttänyt. Musiikki on tärkeää. Sillä on kyky  voimaannuttaa.

Loppuosa  musatunnille varatusta ajasta käytettiin kahdessa osassa niin, että  menimme pienissä ryhmissä musaluokkaan vartiksi, kun muu luokka teki muita hommia. Opettelimme puhumaan ja lukemaan musiikin kieltä (sävelten nimet) ja  soittamaan sävelten nimien (ei vielä nuottien) mukaan. Usea  oppilas oppi muutamassa minuutissa soittamaan "Jaakko Kullan" ihan oikein kellopelillä. Yksi jopa pianolla.
 
Kiitoksia Auroran väelle ja 3N-luokalle kivasta päivästä ja mukavista jutusteluista. Ensi maanantaina  tavataan.
 

 


Ei kommentteja: