Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, joulukuuta 14, 2021

Sinun vuotesi- kirjasarja

LÖYSINPÄ netistä vängän kirjasen:

Töytäri Juhani ja  Rasiainen Reino. (2011) Sinun vuotesi 1972. Positiivarit oy.

Kaksi tietokirjailijaa on koonnut 80-sivuiseen kirjaseen tuokiokuvia vuodelta 1972. Kun kaivelin nettiä enemmän, huomasin, että nimikkeellä Sinun vuotesi on tehty vastaavia kirjoja vuodesta 1940 vuoteen 1981. Mainio pikku teos esim. vähän vanhemmille ihmiselle synttärilahjaksi. Millaista oli, kun sinä synnyit. Kirjoja  on edelleen myytävänä ainakin Suomalaisen kirjakaupan nettikaupassa a´about 25 €. . Tämän itse lukemani tilaisin Helmetistä, Pasilan varastosta.

Tuokiokuvia vuodesta 1972

En ole syntynyt vuonna 1972, mutta Espoo syntyi sellaiseksi tuolloin. Espoon Perinneseura kokoaa aineistoa tuosta syntymävuodesta. Töytärin ja Rasilaisen kirjasen mukaan se oli vauhdikas vuosi. Vietnamin sotaa käytiin kuumana.  Ugandaa hirmuhallitsi Idi Amin. Pohjois-Irlannissa IRA teki terrori-iskujaan. Munchenin verilöylyssä tapettiin juutalaisia urheilijoita.  Lentokonekaappauksia tehtiin tuon tuosta.

Suomen talous kävi kovilla kierroksilla. Tehtiin monia hienoja uudistuksia: Ääni-ikärajaa alennettiin 18 vuoteen. Terveyskeskukset alkoivat toimia.  Vuosiloma piteni neljään viikkoon.

Porukkaa muutti pk-seudulle, lähiöihin.  Puolueita hajosi ja toisia liittyi yhteen. Lakkoja riitti. Mm. Alkossa.

Tekniikka kehittyi.  Metron koerata otettiin käyttöön Helsingin Herttoniemessä. Koko Suomessa näkyi vaib TV1. Suurimmalla osalla vielä mustavalkoinen tv, mutta väritv:t yleistyivät. Suosikkisarjoja olivat mm. Naapurilähiö, Peyton Place ja Columbo. PopCorn- ensimmäinen syntetisaattori-biisi nousi maailman menestykseen. Ensimmäinen funktiolaskin tuli kauppoihin. Hinta oli  3000 mk (virkamiehen 2 kk:n  palkka).

Mieleen palasi monia hauskoja muistoja. Kuinka mm.

  • Kuinka Kekkonen junaili itsensä presidentiksi ilman vaaleja.
  • Juha Mieto hävisi XI talviolympialaisissa  Japanin Sapporossa  mitallin 0, 04 sekunnilla. Ja Eero Mäntyranta jäi kiinni dopingista.
  • Suomessa valmisteltiin ETY-kokousta (ETYK toteutui 1975)
  • Lasse Virén voitti 5000:m ja 10 000 m:n juoksut Münchenin XX kesäolympialaisissa.
  • Nuoret kuuntelivat purkkaa ja jytää. Vähän vanhemmat mm. Sami Babitzin biisiä Daa-Daa-Daa.
  • Paul McCartney saapui Wings-yhtyeensä kanssa kahden päivän konserttimatkalle Suomeen.
  • Kalle Holmbergin Aleksis Kiven kuoleman 100-vuotisjuhlanäytelmä:  "Seitsemän veljestä" oli megasuosittu
Sinin vuotesi 1972 oli helppoa hyvänmielen luettavaa. Se on  eräänlainen selkokielilyhennelmä toisesta suomalaisten suosikista "Mitä-Missä-Milloin.  Taidanpa tilata Helmetistä version vuodesta 1954. Itse asiassa tilasinkin :-)

Ei kommentteja: