Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, lokakuuta 24, 2020

Viikon 43 saldoa

 

HIENO työviikko alkaa olla taputettu. 

Periaatteessa viikko 43 oli yliopistolla lepoviikko 1. ja 2. periodin  välillä. Mutta  äkkiähän kalenteri täyttyy. 

TÄNÄÄN on tosi tyytyväinen fiilis. On tehty ja on ajateltu. Ks. Bruce Leen aforismi lastun lopussa. 

On tehty paljon, ja jotain jopa hyvin. On käynnistetty innostavia juttuja ja sattunut mukavia asioita. 

Totta kai on tullut myös kritiikkiä. Eikä kaikki ole mennyt nappiin. 

Mutta aika ajoin on hyvä listata mukavia asioita. Se tekee kuulema mielelle hyvää.

VIIKON 43 mukavuuksia

DEMARIEN NETTILEHTI VALDEMARI

OLEN ollut kahdeksan vuotta demariryhmän tiedottaja  ja ilmeisesti vieläkin ainoan espoolaisryhmän nettilehden päätoimittaja. Valdemari on vuoden lokakuuhun  2020 mennessä ilmestynyt 52  kertaa, ja siinä on julkaistu  753 juttua.

NETTILEHDEN idea on otettu hyvin vastaan. Yhteensä  kaikkia ilmestyneitä numeroita on luettu tähän mennessä 32.413 kertaa! 

Joka numerossa esitellään valtuustoryhmän ja valtuuston kokouksen demareille tärkeitä asioita. Kun  uusi numero ilmestyy, vanhemmat jutut siirtyvät arkistoon.  

TUOREIN numero on yksi tuhdeimmista. Jos kiinnostaa, sen löytää osoitteesta: 

http://espoonvaldemari.blogspot.com



DEMARIEN VALTUUSTORYHMÄN ISO MAINOS

Tänä aamuna Länsiväylässä sivulla 7 on demarien valtuustoryhmän tosi iso mainos "hyviä uutisia". Taittaja on oikea ammattilainen, ja oli tosi iso ilo saada tehdä ryhmän tiedottajana hänen kanssaan duunia. 

Tekstin pistekoko on 6,5 ja siis pieni. Mutta automainoksissa näytti olevan vielä pienempi :-) Seuraavalla kerralla pikkuisen isompana. 

Niin moni ryhmän jäsen saatiin kirjoittamaan. Hienoa!

ELÄKE!

Tiistaina tuli tilille eläke. Nyt kun korona on lähes täysin syönyt keikat, niin on se tosi hyvä, että on Suomessa on eläke.  Muuten sitä varmaan pitäisi mennä taas keräämään pulloja, niinkuin nuorena perheenisänä tuli tehtyä. Luokanopettajan palkka oli aika pieni.

HYVÄ TEKO

Viikkoon osui vielä hieno pikku juttu, kun sain olla mukana auttamassa vanhempaa ystävää, joka oli huolissaan erään sairaalan jääkylmässä  potilashuoneessa paelevasta puolisostaan. Kun tarpeksi vahvat nimet puuttuivat asiaa, niin nyt ovat patterit lämpimät.  Kiitos heille.


KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS

Maanantain valtuustonkokouksessa riitti draamaa, kun käsiteltiin talouden sopeuttamisohjelmaa. Sopimuksen ulkopuolelle jättäyneillä adrenaalini virtasi ja sumeni hyvän käytöksen rajat.  Oikein trumppilaista sanailua. Valefaktoja :-) 

Mutta teknikka toimi. 


KOULUKIRJA


Otavalta tuli jännä kirje. Saamme Saku Tuomisen kanssa ostaa kirjan tekijöinä tosi edullisesti vuonna 2017 ilmestynyttä "Koulukirjaamme". No totta kai ostetaan.

OMNIAN KRONIKKA

Olen saanut tilaustyön kirjoittaa Omniasta kronikka. Hieno juttu. Ja hieno aihe. Noin vuoden mittaisen  työn tarkoitus on tehdä haastatteluihin ja erilaisiin julkaisuihin perustuva tutkimusmielinen aikamatka aboutn 20 vuotta kestäneeseen  Omnian muutos- ja kasvumatkaan.  Lopputuloksena tulee olemaan  kertomus siitä, kuinka  erikseen toimineista ammatillisten oppilaitosten rykelmästä kasvoi kolmen kunnan koulutuskuntayhtymä, yhtenäinen oppilaitos ja lopulta kansainvälisesti ainutlaatuinen, elinikäisen ja elämälaajuisen oppimisen keskus. 

Olen nyt tätät työtä varten oikein rekisteröitynyt Tmi- yrittäjä. Firman nimi on ProRector. Jännää, mitä kaikkea pitää oppia.

OPETUS-JA VARHAISKASVATUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta kokoontui syksyn neljänteen- nyt ylimääräiseen-  kokoukseensa jälleen teamsillä.  Kokouksen aluksi lautakunnalle esiteltiin Persujen pyytämä selvitys Kilonpuiston koulun väkivaltatapahtumasta.

Listan ainoa varsinainen päätösasia oli yksityisille varhais-kasvatuspalveluiden tuottajille tarkoitetun ns. palvelusetelin enimmäisarvo, kertoimet ja hintakatto.  Palvelusetelillä tarkoitetaan kunnan sitoumusta suorittaa tietty ennalta määrätty rahamäärä palveluntuottajalle korvaamaan kuluja. Palvelusetelin käyttäjällä- siis perheellä-  on oikeus valita haluamansa kunnan hyväksymä palvelusetelipalveluntuottaja.  

Enemmistö lautakunnan jäsenistä vastusti  lisärahan lappaamista tässä  taloustilantessa ja piti virkamiesten valmistelemaa esitystä jopa poikkeuksellisen hyvänä.  Lisäksi lautakunta päätti esittää, että varhaiskasvatuksen palvelusetelissä otetaan käyttöön hintakatto. Tämä on tärkeää, jotta tavallisetkin perheet voivat saada lapsensa näihin pieniin yksikköihin.

PAPERINEN MAISTERIHARJOITTELU

ENSI viikolla alkaa syksyn toinen maisteriharjoittelujakso. Pääosa luokanopettajaopiskelijoista suorittaa sen lähiopetuksena helsinkiläiskouluissa, ja me yleisdidaktikot ohjaamme sitä etänä- paitsi ulkotunneilla.

YKSI pari on kuitenkin saanut luvan suorittaa harjoittelun kokonaan fiktiivisesti, ja tällä kertaa minä saan ohjata heitä. Sain muutama viikko siten fb:n parviälyltä hienoja ideoita. Pidimme tällä viikolla opiskelijoiden kanssa  pari zoom-suunnittelukokousta, ja puhkumme kaikki kolme  intoa. 

Ensi viikolla syntyy sitten mielikuvituskoulu toimintakulttuureinen, fiktiivinen luokka oppilaineen, tutkimusperustaisesti laadittuine lukkareineen ja luokan käytänteineen. Viikoilla 2-5 suunnitellaan koko päivien opetus ja yksi tunti hyvin tarkasti videoineen, tehtävineen jne. Opettelen vielä käyttämään ns. eläytymismeneelmää.  Nastaa.

TSL:N ESPOON JA KAUNIAISTEN OPINTOPIIRIN HALLITUKSEN KOKOUS


OLEN ollut vuoden 2019 kesästä alkaen opintopiirin puheenjohtaja. Koronan vuoksi kevätkokous pidettiin pari viikoa sitten, ja nyt saimme  syyskokouksen asiakirjat kuntoon. Se pitää pitää joulukuun loppun mennessä.

Olemme käynnistämässä vielä tänä sykysynä uutta toimintamuotoa: Espoon työväenteatteria. Sen ensimmäinen tuotos tulee olemaan yhteistyössä Espoon perinneseuran kanssa tehtävä kummitusjuttu- mikroleffa. Näyttelijänä on Jukka Jokiranta ja kuvaajana Jukka Lahti. 

Filmi perustuu Kari Forströmin pian julkistettavaan kirjaan espoolaisista kummitustarinoista

TÄNÄÄN ja huomenna huilausta.





Ei kommentteja: