Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, lokakuuta 30, 2020

Halloween

 

HRRRR!  Halloween on huomenna!

OMASSA lapsuudessani kalenterissa oli  toki "kuolleiden päivä" virallisemmin "pyhäinpäivä". Mutta ei meidän perheessä siihen liittynyt mitään rituaaleja.

AIKUISIÄSSÄ olemme perheenä ottaneet tavaksi viedä sukuhaudoille kynttilät, ja niin teemme huomennakin ukki- ja mimmihoitoon tulevan  Mr. Miltonin kanssa.

En myöskään muista, että Auroran koulussa olisi järjestetty "kauhujuhlia". Mutta kun katsoo  facebookin sivuja tänään, niin nyt ne ovat osa uutta normaalia. Eikä minulla ole mitään sitä vastaan.  Pelkoa on ihan hyvä käsitellä näinkin.

KAIVOIN  sitten esiin Wikipedian ymmärtääkseni juhlan taustaa. Tottakai pääsyy on kaupallinen :-)Sitä ystävämme Wiki ei nosta esiin.

WIKIPEDIAN mukaan halloweenin juuret ovat muinaisten kelttien talven alkamisen päivässä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. 

Itse lyhenne liittyy kuitenkin kristinuskoon,  se tulee englannin kielen sanoista ”All Hallows' Eve” eli kaikkien pyhien aatto.

KYLLÄ  Suomessakin on uskottu, että  Pyhäinpäivän (aikaisemmin Pyhäinmiesten päivä) aattona  pyhät miehet, autuaat marttyyrivainajat, lähtevät  joukolla liikkeellä.   

TÄNÄÄN Halloween on Yhdysvalloissa toiseksi suosituin uskontoon liittyvä juhla heti joulun jälkeen. Kurpitsalyhty on  sen tärkein tunnus. Kuvastoon kuuluvat myös vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat  ja mustat kissat. 

Jenkeissä lapset kierävät illalla naamioituneina keräämässä karkkeja, samaan tapaan kuin viime vuosina meillä tehdään pääsiäisen aikaan.  Karkki tai kepponen.

Ei kommentteja: