Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, kesäkuuta 01, 2020

15 vuotta siten

JATKOIN ilman insinöörikoulutusta aarteenetsintää vanhoista vuosia kuolleena olleisa maceistani.

Tällä kertaa vuorossa oli malli: iBook. Olin takonut sen näppäimiä niin innokkaasti, että pääosa kirjaimista oli kadonnut. Eikun tussilla kirjoittamaan ne.

TÄMÄN iBookin kovalevyllä oli paljon aineistoa vuosilta 2004 ja 2005. Hajosivatko koneet oikeasti tuohon aikaan parin vuoden välein?

VARSINEN aarre oli 15 vuotta sitten tehty video keikkamatkasta Istanbuliin. Leffa löytyi iMovie- ohjelman sen aikaiselta versiolta keskeneräisenä.

Projektia ei voinut siirtää nykykoneille, joten ei auttanut muu kuin kuvata iPhoto-kännykällä se iBookin ruudulta pätkä kerrallaan. Tiivistin alunperin 30 minuutin tuotoksena vähän yli 8 minuuttiin.

Tottakai kuvan laatu heikkeni. Yritin parannella kuvaa iMovien nykyversion herkuilla. Niinikään parantelin äänenlaatua poistamalla tausamökää. Tulostin leffan iTunesiin, ja näin pääsin mm. nostamaan puheääntä kuuluvammaksi.

Hommaan meni about  kuusi tuntia. Valitettavasti muutaman  minuutin leffa painaa yli 400 M:ää, joten sitä ei voi jakaa kuin linkkinä.
https://drive.google.com/file/d/1XAl4-v2X7ymxUqSUaGfQgjBAH6rIY0wJ/view

Mutta kerron siitä vähän.

Istanbul 2005

Pasi Sahlberg oli vastaväittäjäni vuoden 2004 väitöstilaisuudessa.  Väitöskirjani aineistona oli 1990-luvun ops-uudistus, tarkemmin akvaarioprojekti.  Sahlberg oli tuohon aikaan työssä Maailma  Pankissa ja kiersi vetämässä globaalisti ops-uudistukseen innostavia seminaareja.

Yksi niistä pidettiin kesäkuussa 2005 Istanbulissa. Seminaari oli kolmipäiväinen. Pasilla oli siinä merkittävä  rooli, mutta  kouluttaja oli tosi monta ympäri maailmaa.  Suomestakin kolme - neljä jos Pasi lasketaan mukaan. Minä olin yksi.

Message oli tulevaisuutta ennakoiva. Tietokäsitys oli muuttumassa. Konstruktivismi ja myös sosiokonstruktivismi olivat avainsanoja. Omia aikaisempia ajatuksia haastettiin. Myös koko seminaarin rakenne oli huikean  konstruktivistinen.

MINUN about tunnin sessioni käsitteli nimenomaan  suomalaista ops-uudistusta. Löysi kovalevyltä myös omat diani. Etukäteen olin lähettänyt myös ojenteen.

Jännää: Itse asiassa minulla ei ole tarkkaa mielikuvaa, kuinka sessio sujui.

VIDEOTA editoidessa oli huikeaa  huomata, kuinka isoissa asioissa sitä on saanut olla mukana. Juuri päivä sitten tuli pyyntö jelpata tuttua istanbulilaista koulua siellä nyt käynnissä olevassa ops- muutoksessa.

Laitoin menemään 15 vuotta sitten pitämäni pajan diat. Ihan kuranttia vieläkin. Harmi, että blogger  ei anna jakaa pdf- dokumentteja. Jos haluat diat, laita viestiä.

Ei kommentteja: