Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, marraskuuta 28, 2018

OPS-TOUR-Martti tulee maaliin

HUOMENNA tärkeä päivä. Vuoden 2018 viimeinen luentokeikka. Kello 14.45 Luvian yhtenäiskoululla tarjoillaan noin 150:lle maikalle kahvit, ja  niiden jälkeen sukellamme porukalla koulun toimintakulttuurin ja sen kehittämisen teemaan. Aikaa about 2,5 tuntia.

HIENO teema, rakaskin. Mutta on ilmassa vähän haikeuttakin. Veikkaanpa, että  tämä on viimeinen ops2014- luentoni. Ops-ikkuna alkaa mennä kiinni, ja huomio siirtyy muihin teemoihin – kuten ops-remonttiin, varhennettuun kielenopetukseen....

Mutta on tämän opsin kanssa saanut juosta. Itse asiassa prosessi alkoi jo 2010-luvun alussa, kun kaikki kynnelle kykenevät tappelivat tuntijaosta. Itse ajoin vimmatusti sinne tilaa draamalle, etiikalle ja oppiainerajat ylittävälle opetukselle. Kesäkuussa 2012 valtioneuvosto antoi sitten asetuksen:  Perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta. Iso pettymys.

SEURAAVA poiju oli yritys vaikuttaa opsin perusteisiin. Samana vuonna saikin kommentoida ops-luonnoksia.  Itse työryhmiin minua ei tarvittu, mutta muutaman kerran pääsin juttelemaan asioista mm. työtä johtaneen Irmeli Halisen kanssa.

Vuosi 2013

VAIKKA perusteet hyväksyttiin vasta 2014, näin jälkeenpäin huomaa, että jalkautus alkoi jo aikaisemmin. Oulun yliopisto esim. tuotti jo edellisenä vuonna videoluentoja. Minä sain puhua teemasta "Opetussuunnitelmatyö koulun tasolla." Muita luennoitsijoita olivat: Irmeli Halinen, Pasi Hieta, Arja-Sisko Holappa ja  Eija Kauppinen. Oulun yliopisto avasi OPS-koulutuspakettinsa videoclipsit ilmaiseksi kaikkien käyttöön. Hienoa, Oulu! No  nyt ne linkit on suljettu.

Syksyllä 2013 taisin pitää ensimmäisen kerran Helsingin opettajaopiskelijoille luennon otsikolla "Puhalletaan OPS henkiin. "

Vuodet 2014 ja 2015

Jäin eläkkeelle Auroran koulun rexin pestistä elokuussa 2014. Paikallistaso sai tuolloin aikaa laatia omat opsit kaksi vuotta.

Espoon prosessissa olin mukana kaksi kertaa: koulutin syksyllä 2015 koulujen ops-opettajia toimintakulttuurin muutoksen, ja vedin saman session myös espoolaisrexeille. Cluena oli "katsastuskortti".
Vuosi 2016

(Ala-)Koulujen tuli saada omat opsinsa valmiiksi syksyksi 2016. Niinpä ops-keikkoja alkoi sataa. Otsikkolla "Ops 2016 tulee. Mikä koulussasi oikeasti muuttuu? " sai reissata kunnolla.  Itse asiassa ensimmäinen keikka oli jo marraskuussa KEOS 2015.

Vuonna 2016 pikkumersu vei kuskiaan mm. Espooseen, Forssaan, Helsinkiin, Hämeenlinnaan, Jyväskylään, Kankaanpäähän, Mäntsälään, Nokialle, Nurmijärvelle, Paimioon, Renkoon,  Sauvoon, Savonlinnaa, ja Vantaalle. Ja opsista puhuttin myös ruotsiksi  i rektorsdagarrna 2016 ja Martelan tiloissa englanniksi  pietarilaisille opettajulle.  Otsikko hieman vaihteli. Hämeenlinnassa se kuului:  ”Paras mahdollinen irti uudesta OPSista”. Seinäjoella kiinnosti arviointi. Kauhavalla ops ja oppiminen. Englanniksi aihetta avattiin EU-vieraille Euneoksen kursseilla Vantalla.

OPS-uudistus oli mukana myös keväällä 2016 alkaneissa Tutor-opettajakoulutuksissa. Teemaa pureskelttin mm. seuraavissa paikoissa:  Helsinki. Kotka. Kuopio. Lahti. Liminka. Oulu. Paimio. Tampere. Uusikaupunki. Virrat.

NIINIKÄÄN opsia oli pakko käsitellä NPDL - koulutuksissa  Turussa,  Hämeenlinnassa, Lahdessa ja . Vantaalla.

Vuosi 2017

OPS-keikkoja riitti myös vuodelle 2017. Avauksena educa: "100 tips för läroplaner. Educa 2017." Arvioinnista sai käydä puhumaassa Espoossa, Forssassa, Helsingissä, Kaarinassa ja Paimio-Sauvossa.

Opsia tutkittiin eri näkökulmista. Lahdessa  kiinnosti uusi ops ja uusi johtajuus.  Kempeleellä työtavat. Sain avata opsin henkeä vanhemmille Espoossa (KoKo), ay-ihmisille Savonlinnassa ja Espoossa.  Ja muille opettajille mm. Helsingssä, Kaarinassa, Kajaanissa, Nurmijärvellä ja Pielavedellä. Sekä opiskelijoille Helsingissä. Euneoksen kursseilla valoa vietiin Eurooppaan.

Ja sivuteemana ops kulki yhä myös Tutor-koulutuksessa. Tässä listaa kaupungeista:  Helsinki. Järvenpää. Kankaanpää. Kokkola. Kotka. Kuopio. Mäntsälä. Nurmijärvi. Paimio Sauvo. Uusikaupunki. Vaasa. Virrat.

SEKÄ NPDL-koulutuksessa Keravalla ja Tampereella.

Vuosi 2018

TÄNÄ vuonna uusi ops on  ulottunut jo 8. luokille. Koulutustarve  on selvästi laskenut. Itse opsista ei enää kaivattu yleisluentoja. Kauhajoki ja  Kouvola olivat kiinnostuneita oppivan yhteisön rakentamisesta. Hyvinvoinnin teema kiinnosti Pietarsaaressa ja Haapavedella. Toimintakulttuurin muutos Hämeenlinnassa ja Eurajoella. Oppiminen Heinolassa. Arviointi Salossa.

Tutor-opettaja- koulutuksessa ops kulki koko ajan mukana. Sitä tutkailtiin mm.  Helsingissä, Hollolassa, Hämeenlinnassa (ITK), Kotkassa, Lohjalla ja Vantaalla,

Teema sivuttiin myös  NPDL-koulutuksessa Keravalla ja Kokkolassa.  Opsiin sain perehdyttää myös poliitikkoja Keravalla ja  Keuruulla.

Lisää kuvateksti
Vuosi 2019

OPS-uudistus ottaa viimeisen ikäluokan kynsiinsä ensi syksynä.

Oletan, että kevään aikana ops-koulutuksen tarve hiipuu. Opetushallitus on toisaalta tekemässä syksyksi 2019 kahta varsin isoa muutosta perusteisiin. Toinen liittyy kieltenopetuksen varhentamiseen ja toinen arviointi-osuudessa (6. luku) havaittuihin puutteisiin. Niinpä on mahdollista, että syksyllä taas tarvitaan ops-kouluttajia.

MUTTA siihen asti. Takkaus ja pokkaus.
Ei kommentteja: