Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 08, 2018

Suomalaisen opetuksen hienojen tulosten 13 taustasalaisuutta

MINULLA oli taas kerran - ikäänkuin jälkiruaaksi päättäjäristeilylle -  etuoikeus paljastaa kaukaa maailmalta tulleille pedagogeille, mitkä 13 tekijää ovat suomalaisen perusopetuksen edelleen hienojen PISA-tulosten taustalla olevat salaisuudet.

Onneksi Pelkosen Markku viestitteli että mukavaa, että koulutan (eilen) samaa ryhmää kuin hän (tänään). Kalenterissa oli pelkkä ukkipäivä Mr. Miltonin kanssa, mutta homma selvisi, pikavauhtia diat kuntoon ja menoksi.

KYSEESSÄ oli kansainvälisen juutalaiskoulujen verkoston vierailu Suomessa. Saapumispäivänä heille oli järjestetty kaksi luentoa. Ensin opetusneuvos Leena Nissilä avasi vieraille yleisesti suomalaista koulutusjärjestelmää, ja sitten minä esittelin suomalaisen rehtorin ainutlaatuista roolia ainutlaatuisessa suomalaisessa pedagogisessa kontekstissa. Nuo 13 salaisuutta ovat:
1. Emme oikeasti tiedä
2. Vähemmän on enemmän
3. Suomalaiset luokanopettajaksi haluavat (first choise)
4. Heidän akateeminen koulutuksensa,
5. Professionaalinen asemansa ja heidän
6. Didaktinen vapautensa.
7. Koulun tason opetussuunnitelmallinen vapaus,
8. Hallituksen vaihdot ylittävä t kansallinen, kestävä koulutuspolitiikka
9. Luottamuksen kulttuuri (kaikilla tasoilla)
10. Opettajuus elämäntapana
11. Rehtorien opettajatausta sekä  rehtorien ja opettajien joukkuetyö
12. Opettajien  ja rehtorien yhteinen ammattijärjestö
13. Suomalainen hyvinvointivaltio jaettuine arvoineen.

Salaisuudet ovat siis  asioita, jotka teemme suomalaiskouluissa erilailla kuin lähes kaikki muut. Valitettavasti en ole keksinyt niitä kokonaan omasta päästästäni, vaan olen koonnut ja mixannut  itseäni viisaampien. Näitä viisaita ovat olleet mm. Eduardo Andere, Pertti Kansanen ja  Pasi Sahlberg.

Lopuksi ehdin vielä lyhyesti kuvailla niitä pedagogisia  tavoitteita, joita kohti julkinen valta haluaa koulutyötä kehittää.

SEMINAARI pidettiin Helsingin juutalaisessa yhteiskoulussa, jonka kanssa ja jonka johdosta olen saanut tehdä  monenlaista yhteistyötä syksystä 2014 alkaen. Hauska sattuma on, että parikymmenpäinen vierailijajoukko käy tänään tutustumassa juuri espoolaiseen Auroran kouluun!


Ei kommentteja: