Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, syyskuuta 14, 2018

EGD osa 6. Viides työsuhdeviikko takana

VOW. Työsuhteeni (50 % lehtoraatti) Helsingin yliopistoon alkoi 15.8, ja nyt takana on jo  4,5 viikkoa.

Ja mikä on ollessa. On työhuone, avaimet, työkavereita ja esimies.  Palkkakin on maksetu. Ja ensimmäinen lasku lääkäriltäkin on lähtenyt yliopistolle (saa nähdä meneekö läpi?) Kännykkä ja tietokone ovat omia.

YLIOPISTOLEHTORIN opetustyökuorma on yhä herrasmiesluokkaa, vaikka moni palkkatasoa nyyhkikin. Ja toki aikaa on jäätäväkin tutkimukselle, koska yliopisto-opetuksen oikeutus  perustuu sille.

VIIKKO meni nopeasti.  Mutta siihen mahtui mikrolomakin vaimon kanssa.  Ilman virkavapausanomuksia. Aivan uusi kokemus.

Millainen siis oli tämän viikon Saldo?  Kiitos kysymästä: positiivinen. Oikein positiivinen.

Maisteriharjoittelu

Maisteriharjoittelujen toinen viikko on nyt hoidettu kanta. Pian valmistuvat luokanopettajat ovat kuunnelleet ohjaajiensa opetusta yhden viikon, ja nyt tämän toisen harjoitteluviikon he ovat opettaneet yhdessä. Ja hyvin ovatkin opettaneet. Ovat ilmiselvästi saaneet hyvää opetusta. Mutta kuinka ihanan yksilöllisiä he ovatkaan.

Kaikki omat harjoittelijani ovat ekaluokissa, ja hieman sitä jää pohtimaan, kannattaisiko ykkösperiodissa valita harjoitteluluokissa hieman vanhemmat oppilaat. Kaikki toki sujuu, mutta syntyy tunnelma, että vielä muutaman viikon oppilaille tekisi eetvarttia saada olla oman opensa kanssa.

Uudet opiskelijat

Ihan tuoreiden opiskelijoiden E-ryhmän kanssa on käynnistynyt jo kaksi kurssia, joiden ryhmäistuntoja saan vetää. Toinen on otsikoltaan pedagoginen vuorovaikutus ja toinen opetuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi. Kahden viikon päästä alkaa vielä kolmas kurssi Opetussunnitelma ja koulun kehittäminen. Kaikissa niissä kuljetan läpäisyperiaattena opettajaturorointia.

Oma duuni

TÄNÄÄN minulla oli ilo olla kehittämiskeskustelussa esimieheni, dosentti  Riitta Jyrhämän kanssa. Yliopistolla keskusteluun valmistaudutaan täyttämällä kehittämiskeskustelulomake. Siinä on 4 pääkohtaa: edellisen työvuoden töiden arviointi, tulevan vuoden haasteet ja tavoitteet, henkilökohtainen kehittämissuunnitelma ja kohta: sovittujen asioiden seuranta. Täytin lomakkeen  omalta osaltani eilen illalla.

Riitalla  oli aikaa jutella ja opastaa minua  yli tunti. Kävimme läpi, mitä kaikkea uuden työntekijän tulee tehdä. Mm. laatia työsuunnitelma, siis minun tapauksessani siitä, mitä aion tehdä about 710 työtunnin aikana (kaava 1624:2:12 *10,5). Lisäksi haasteenani on opetella yliopiston työkaluohjelmien käyttö ( Moodle, Webbooli, Optime Porta ja Flamma). Ja heti tänään kilttinä poikana opettelin lataamaan Moodleen liitteitä. Ja latasinkin.

Päätän tämän työviikon tämän viikon mieliaforismiini. Aforismien
arvo  oivalletaan  usein (vain) niissä tilanteissa, joissa elämä
hetkeksi avaa konkreetisti niiden merkityksen ja aforismi koskettaa
syvältä.
KUN työsuhteeni on 50 %:nen, viikkoon  mahtuu muutakin.

Tämä viikko onkin ollut oikein MonitoimiMartin viikko. Paitsi että on hoidettu omaa terveyttä on parannettu maailmaa  sekä politiikan että seurakuntatyön saroilla.

Maanantaina oli Espoon valtuuston kokous, ja turpaan tuli. Veroäyriä ei korotettu, mikä tarkoittaa vuodelle 2019 syksystä alkaen jopa 12 %:n leikkauksia opetukseen. Argh.

Akuutteja tulehduksia on edelleen Saunalahden koulun rehtorin erottamisasia, joka näyttää sirrtyvän suoraan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.  Uusia tulehduksia liittyy kahden lukion siirtoon Otaniemeen ja niiden yhdistämiseen.

Seurakuntavaalit lähestyvät, ja nimiä tarvitaan. Deadline on maanantaina. Onneksi on puhelin. Torstaina oli  lisäksi  varsiun värikäs viestintätoimikunnan kokous, jossa kokeneet viestinnän osaajat kantoivat vastuuta edessä olevan viestintäorganisaation kehittämisestä.

MUTTA nyt alkaa viikonloppu. Nautitaan siitä.

Ei kommentteja: