Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2016

Unohdettuja pedagogeja: Adolphe Ferrieŕe

KOVIN nopesti katoavaa on mainen maine. Juuri kukaan ei taida enää muistaa sveitsiläistä pedagogia Adolphe Ferrieŕeä? Noin sata vuotta sitten hän oli tasan yhtä kuuluisa kuin esim. Maria Montessori.

Ferriére   (1879 - 1960 jaa.)  oli lapsikeskeisen reformiliikkeen ns.  Uuden koulun liikkeen (NEF- New Education Fellowship)  perustaja, liikkeen sielu ja voimahahmo. Liikeen konferensseihin osallistuivat "kaikki", mm.  Beatrice Ensor, Ovide Decroly, Celestin Freinet, Maria Montessori ja Cecile Reddie.Väitetään, että juuri Ferrieŕe keksi  termit aktiivinen koulu ja aktiivisuuspedagogiikka.

Kansainvälinen kasvatusalan organisaatio IBE ( the International Bureau of Education) on listannut hänet 100 kuuluisimman kasvattajan joukkoon

Fierrieŕe oli terävä  ja karismaattisena propagandisti. Tästä näytteenä hänen kuvauksena Wanhasta koulusta:
paholaisen keksintönä:
Ja niin koulu luotiin Paholaisen ohjeiden mukaisesti. 
Lapset rakastavat luontoa, heidät suljetaan luokkahuoneisiin. 
Lapsista leikkiminen on hauskaa, heidät pantiin tekemään työtä. 
He tahtovat nähdä tuloksia työstään; huolehditaan siitä, ettei heidän työstään ole näkyviä tuloksia. 
Lapset haluavat liikkua, heidät pakotettiin istumaan hiljaa. 
He tahtovat olla tekemisissä esineiden kanssa, heidät asetettiin kosketuksiin aatteiden kanssa. 
He  tahtovat käyttää käsiään, heidän annetaan työskennellä vain aivoillaan. 
He rakastavat puhumista, heidän käskettiin olla hiljaa. 
Heillä on halu keskustella, heidät pakotettiin ulkolukuun.
He tahtovat itse etsiä tietoja, heille tarjoiltiin tiedot valmiiksi pureskeltuina. He haluavat seurata mielikuvituksen lentoa, heidät pakotettiin aikuisten ikeen alle. 
He tahtovat tehdä palveluksia vapaasti, omasta aloitteestaan, heidät opetettiin tottelemaan passiivisesti. Kuin kuollut ruumis. 
Ja Paholainen nauroi partaansa.”

2 kommenttia:

Antti Värtö kirjoitti...

Tämä sarja on mahtava. Onko sinulla käsitystä, miksi Fierriére painui unohduksiin? Muistammeko Montessorin vain päiväkotien takia?

Martti Hellström kirjoitti...

Ferrieŕe kuuroutui Jo 20-vuotiaana, eikä voinut itse toimia opettajana. Hän siirtyi "taustajoukkoihin". Ferriére oli sosiologin tohtori, ja hän toimi noin 10 vuotta professorina Genevessä J.-J. Rousseau-instituutissa 1920-luvulla.

Uuden koulu liike hajosi viimeistään 1930-luvulla keskinäisiin riitoihin, ja jos oikein ymmärsin Ferrieŕen oma mielenkiinto suuntautui myös muihin asioihin, pasifismiin ja mm. astrologiaan.