Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, helmikuuta 08, 2016

Terveisiä Lahdesta

Kuinka Kauppakadun lapsuudenkodin piha olikaan pienentynyt about 60
vuodessa. Porttikonkiinkin oli asennettu lukittu ovi. Onneksi kuvan sai
otettua naapuritontin takareunasta panoramalla.
KAKSI hienoa työpäivää takana Lahdessa, syntymä- kaupungissa.

Kun synnyin, Kauko ja Rauni asuivat Kivimaalla. Kun olin about kaksi,  silloin jo nelihenkinen perhe muutti keskustaan Kauppakadulle, josta vanhemmilla oli lyhyempi matka työpaikalleen.

Näyttelijän työ on iltatyötä, joten meillä oli usein nuoria tyttöjä hoitajina. Hyvin meni. Muistan, että vain kerran lähdimme Jonte-broidin kanssa huhuilemaan vanhempia kadulle. Hoitaja oli varmaan lähtenyt, kun olimme nukahtaneet.

Kauppakadun pihalla oli turvallista opetella pyörällä ajoa, ja muutenkin. Paitsi. Muistan hyvin, kuinka opin itse pukemaan. Irtisanottu työläinen nimittäin suuttui talossa asuvalle johtajalleen ja  halusi tappaa hänet. Johtaja ei tullutkaan pihalle, ja niinpä petetty mies räjäytti itsensä tuossa porttikongissa dynamiitilla. Pikku-Martti heräsi ja riensi paikalle. Sen verran hitaasti omatoiminen pukeutuminen kuitenkin sujui, että vain dynamiitin haju oli jäljellä. Ruumiin jäännökset oli ehditty siivota.

KUN olin 4-5 vuotta, vanhempani vaihtoivat työpaikkaa, ja muutimme Tampereelle. Ja sieltä kahden vuoden kuluttua Helsinkiin. Noin pienen pojan mieleen ei kauheasti muistoja Lahdesta jäänyt. Toki tunnistan yhä albumista kuvia. Mutta ei Lahti jäänyt elämästämme poismuutettuamme kokonaan pois. Meillä oli mökki Sysmässä, ja Lahden kautta sinne  ajettiin aina 1970-luvun puoliväliin saakka.

Lahti oli myös ensimmäisiä paikkoja, joissa keikkailin  opettajaksi valmistuttani luennoitsijana.  1980-luvun alussa hoidin pätkäpestejä Helsingin OKL:lla, ja koska tuolloin suunnittelin gradua sijaisopettajista, minut lähetettiin yliopiston edustajana neuvottelemaan  Lahden tutkimus- ja koulutuskeskukseen sijaisopettajakursseista.  Mukana projektissa oli mm. kurssitoverini Jorma J. Ahonen ja hänen Helena-vaimonsa. Nuo kurssit olivatkin upeita kokemuksia. Mutta se on toinen juttu. Pitkään koulutin  kaupunginteatterin tontilla mm. esteettisestä eheyttämisestä.

MYÖHEMMINKIN olen päässyt Lahteen puhumaan opettajille. Teemoina ovat olleet mm. opettajuuden muutos, tulevaisuuden koulu - ja nyt sitten tämä NPDL.

LAHTI vaikuttaa vireältä koulukaupungilta. Homekouluihin satsataan seuraavina vuosina massiivisesti. Mikäs ihme tuo  vireys on, kun koulutusta johtaa Lassi Kilponen ja  kahdessa koulussa on entisiä Auroran koulun maikkoja johtotehtävissä: Mirja-Riikka Kilponen vararexinä Kariston koululla   ja  Lotta Hagström rexinä Harjun koululla.

Ei kommentteja: