Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, syyskuuta 30, 2013

Tanks, Kauko Hämäläinen!

OLIN saanut kutsun kahville Fabianinkatu 32:een. Palmenian johtaja, professori Kauko Hämäläinen jäi eläkkeelle.

Hän on  toiminut pitkään aikuiskoulutuksen johtamis- ja asiantuntija- tehtävissä, kouluttajana kansainvälisissä seminaareissa ja mm. evaluoijana useissa arviointi-hankkeissa. Hän  on ollut mm. Koulutuksen arviointineuvoston puheenjohtaja. Palmeniassa  Hämäläinen on työskennellyt  johtajana vuodesta 2004 lähtien.

KAHVI ja kakku sulivat suussa. Seura oli mitä upeinta. Kahvipöytään osui mm. OAJ:n koulutusjohtaja  Heljä Misukka,  (8.10 alkaen) OPKM:n ylijohtaja Tapio Kosunen sekä Suomen rehtorikoulutuksen Grand Old Man: Atso Taipale.

Oli hienoa päästä paikalle. Hämäläinen on ollut minulle monessa esikuva. Olen ollut kouluttajana hänen rakentamissaan oppilaitosjohdon koulutuspaketeissa. Kauko oli myös oman väitöskirjani esitarkastaja. Karonkassa hän teki ystävällisyydellään lähtemättömän vaikutuksen myös äitiini. Kauko järjesti myös minulla akateemisen opettajaurani huippukohdan: Sain toimia erään lisensiaatin työn toisena esitarkastajana. Kauko on myös on yksi niistä miehistä, joka toi Michael Fullanin Suomeen 1990-luvulla.

SUOMESSA on monia viisaita miehiä. Mutta Hämäläisessä on lisäksi  poikamaista villiä, sarkastistakin  huumoria. Viimeksi Lahdessa käytin  häpeilemättä hänen älykkäitä lohkaisujaan. Hänen suustaan ovat päässeet mm. seuraavat legendaariset jutu:
- Suomen koululaitoksen tulevaisuus on 40 -vuotiaitten naisopettajien varassa. He kehittävät koulua. Lapset eivät enää tarvitse eikä puolisokaan.
- Menestys lepää naisten varassa.
- Keskustelkaa hetki ääneen vierustoverinne kanssa tai itseksenne. Kumpi vaan on teille luonteenomaisempaa.
- Suomi on merkillinen yhteiskunta: luotamme toisiimme. Hollannissa on  kaksikertainen kontrolli.
Englantilaisia oppilaita testataan neljä kertaa. Me huolehdimme kaikki - paitsi kerjäläiset.

VIISAUS ja leikkaava huumori ovat harvinainen yhdistelmä.

HEH! Upeita vuosia. Seuraan Hämäläisen uraa. Ei se tähän lopu. Kaukon työn jatkajaksi tulee FT Pirjo Hiidenmaa, joka on aikaisemmin toiminut johtajana mm. Kotuksessa, Suomen Akatemiassa ja Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa.

Ei kommentteja: