Kirjoja

Kirjoja

torstaina, helmikuuta 24, 2011

Ookkona Oulussa?

VIHAAN tällä hetkellä pakkasta. Jostain syystä oli paljon helpompi sietää lämpötilan muutos -25 °:sta + 17 °:een kuin päinvastoin.

Aamulla aikaisin ylös, ulos ja lentokentälle. Kone Ouluun lähti klo 9.50. Potkurikoneelta meni aikaa lähes 1t 40 minuuttia. Elämäni ensimmäisen kerran minua oltiin oikein nimilapun kanssa vastassa. Kyytiin otettiin myös joillekin tuttu kansanedustaja Marjo Matikainen.

Yliopistolla minut tankattiin opiskelijaruualla. Ajatella 2,5 eurolla saa hyvää ruokaa. Minä söin kalliimpaa. Sitten kuvattiin videolle 17 minuutin 36 sekunnin luento aiheesta "Rehtorin näkökulma laatukriteereihin". Klo 14.15 vedin samasta teemasta 75 minuuttiin pidennettyn version (directors´s cut).

Perusviestini oli: OKM:n laatukriteerit ovat ok, mutta niistä on kaivettava esiin koulun perustehtävän: opetuksen ja oppimisen laatu. Keskeisimpiä tekijöitä on opettajan laatu: (1) hänen välittämistä välittävä pedagoginen  suhteensa oppilaaseen, (2) hänen tradition välittämisen vaatima didaktinen suhde oppilaaseen, (3) opettajan ryhmänhallintaan liittyvä sosiaalinen suhteensa koko ryhmään. Opetuksen laatua voi tiivistää käsitteeseen pedagoginen hyvinvointi.

Opetuksen laatu tunnistetaan intuitiivisesti, kun sitä nähdään. Haasteena on sanallistaa se. Niinikään on tunnistettava epälaatu, laaduttomuus. Rehtorin keskeinen tehtävä laadun hallinnassa on vahvistaa näitä suhteita. Toivon, että koulut, jotka liittyvät laatukriteerien jalkauttamishankkeeseen, jaksavat viedä työn opetuksen konkreettiin laatuun saakka.

ISTUN (taas) lentokentällä ja pohdin iloisia asioita, mutta myös vakavia asioita, joista tiedotan, kun luvan saan.

Ei kommentteja: