Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

OAJ:n puheenjohtajapaneeli tänään


KUVA: Klo 14.32. Uudet valtuuston jäsenet ovat ryhmissä pohtineet eri teemoja. Meneillään on ryhmätöiden esittely. Paneeli alkaa klo 15.30. - ja ensimmäinen paljastus- Paneelia vetää Lauri Karhuvaara.

TÄNÄÄN klo 15 maissa alkaa Vantaalla Pilotti-hotellissa OAJ:n puheenjohtajaehdokkaiden paneeli. Pedagogiikkaa ja koulupolitiikkaan blogin tutkiva journalisti on paikalla ja välittää tänne realiaikaisesti parhaat kysymykset ja osuvimmat lohkaisut. (Mikäli mokkula toimii).

Mukana siis neljä ehdokasta aakkosjärjestyksessä Risto Kangas, Päivi Koppanen, Pekka Lempiäinen, Olli Luukkainen. Kolme miestä ja yksi nainen.

KLO 15.15. Mainoksia jaetaan. Kahvitauko


KUVA: Puheenjohtajaehdokkaat potretissa klo 15.27.

Nyt paneeliin

Lauri Karhuvaara psyykkaa porukkaa. Paneeli päättyy klo 17. Ehdokkaat tulevat lauteille yksi kerrallaan. Kullakin 1 min aikaa. Risto Kangas esittelee itseään juuri. Luoanopettaja. Opettajaperheen lapsi. Työmarkkinapoliitikko.

Päivi Koppanen. Kotitalousopettaja. Maisteri. Ura OAJ:n luottamuspuolella.

Pekka Lempiäinen. OAJ:ssa luottamusuraa, järjestöaktiivi. Mitannut kannatuksensa kolmessa vaalissa.

Olli Luukkainen. 20 vuotta kenttäkokemusta. Nyt OAJ:ssa, koulutuspolitiikassa. Järjestön toimikunnassa. Luokanopettaja. Tohtori. Ollut myös työnantajapuolella. Johtamiskokemusta

Sitten alkaa kysymyspatteri... (olen väreillä erottanut kohtia, joissa on retorisen pelin "tuomarin" tulkintaa)
 • Mikä on OAJ:n pj:n tärkein tehtävä. Päivi: keulakuva Pekka: Oivaltava ajattelija. Näkee kauemmaksi. Johtaa tiimiä. Risto: tarkkaa virkamiesmäisyys, Ei hengenpaloa saa olla liikaa. Jäseniin karismaattisuutta johtajuus? (Hmm).
 • Onko OAJ onnistunut edunvalvonnassa. Olli: On varsin hyvin. Myös koulutuspolitiikassa. Osaava-hanke. Tehty rinnakkaisversio erityisopetuslaista (muistaa kehua myös ammatillisia)
 • Epäoikeudenmukaista palkassa. Pekka kritisoi Ollia itsekritiikin puutteesta. Kaikki sisäiset ongelmat jäi korjaamatta: eri opettajaryhmien erot. Koulutuspolitiikkaa ei ole seurattu. Esim, yo-uudistus, opettajat tekevät ilmaista työtä. (Hyvä kääntö)
 • Päivi: koulutuspolitiikkaa tehdään jalat irti maasta.
 • Risto: ei ole mukana opettajien neuvotteluissa. Katsoo nyt ulkopuolisena Jukosta. Tuntee hyvin opetusala pöydän ongelmat: opettajat riitelee keskenään tässä pöydässä. Mihin rahallinen raha riittää? Olli (paikkaa vastaustaan): Ongelmana työtä josta ei makseta mitään.
 • Pekka: Valtiota vetänyt Juko. Yliopistoväki valmiina työtaisteluun. Jukolla kunnianhimottomat tavoitteet. Syntyi neuvottelutulos. Kaikki oleelliset kysymykset jäikin auki. Lakkovaroitus peruttiin. Millaisen vastuun neuvottelujohtaja ottaa? Totuus koko sopusta toisenlainen. Tietokatkoksia oli. (Pekka hyökkää tosi lujaa). (Risto näytti mokaavan). Olli: palaa epäoikeudenmukaisuuksiin. On keskusteltava työajoista, työn määrästä. Päivi: Uudet tehtävät maksetaan samasta potista.
 • (Turusta otetaan kysymys: miten tasa-arvoinen kohtelu saataisiin aikaan). Jokaisella 40 s aikaa. Pekka: Nyt piiloudutaan työnantajan selän taakse. Tavoitteen asettelua terävöitettävä. Jostain asioista kynnyskysymys. Risto: Pitemmällä aikavälillä puretaan. Kaikki korotusvara teksteihin. Olli: tarvitaan konsensusta (keskustelu ei etene...). Päivi: onneksi on mahdollisuus sopia valtuustossa. Muistelee toimintaohjelmaa.
 • Kysyy Pekalta: Jos sinusta olisi suurin palkkapoliittinen tavoite? Pekka: Ansiotaso suhteessa työmäärään.
 • Risto: Paluuta Tupoon ei ole. Vahvat liitot pärjäävät. OAJ on tunnustettu.
 • Olli: Vahvojen liittojen asema vahvistuu. Opetustyön arvostus on korkea. Se pitää takoa mammonaksi. Työolosuhteisiin kohdistuva vaikuttaminen.
 • Pekka iskee rajusti. Paikallinen sopiminen työnnetty paikallisen tason ongelmaksi. Päivi puolusti liukumien vuoksi. Olli: Työnantaja tarjoaa mallia täkynä, kun sovitaan paikallisesti. Mutta silti leikkauksilla imuroidaan pois vastaavasti järjestelmästä pois. Ostetaan omalla rahalla! Risto (saa pisteitä): jos valtuusto päättää, neuvottelijoiden toimittava sen mukaan. Paikallinen sopiminen tulee lisääntymään. OAJ.n aparaattia pitää virittää. Päivi uskoo koulutukseen sijoittamiseen.
 • Mitkä ovat suurimmat koulutuspoliittiset tavoitteet edunvalvonnallisesti? Olli: oppilaiden erilaistuminen. Pekka: Tuntijaolla laajat heijastusvaikutukset. Päivi: Koulutuksen järjestäminen koko Suomessa. Risto: Väestörakenteen muutos.
 • Puoluekannat. Päivi (kesk.). Pekka (Kokoomus). Muut sitoutumattomia. Pekka: puolue-elämä ei vaikuta OAJ.ssa.
 • Taimela-Helenius kysyi kokonaistyöajasta. Olli: en ole ajamassa. Päivi: paikallisen toteutusratkaisu ratkaisee, onko hyvä? Risto: kokonaistyöaika kokeilu hiipui. Ei kannata luopumista opetusvelvollisuusratkaisuista. Pekka: OAJ:n hallitus lakkautti kokonaisbudjettikokeilun, jota tehtiin nollatasolla. Tasokorotusta vaatii jos halutaan kokonaisbudjettia.
 • Millä osa-alueilla pitäisi OAJ:ta kehittää? Päivi; eri politiikat linkittymään toisiinsa. Pekka: lisättävä luottamushenkilöiden aseman vahvistaminen. Valtuusto ei ole ollut kuin kerran 8 vuoden aikana koolla kun sopimus on tehty. Risto: Toimistossa 120 henkilö töissä, heistä voimaa.
 • Lastentarhurit halutaan ovtesiin. Olli: ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.
 • Ehdotettiin kahden vuoden kautta. 2 vuotta sopii Ristolle, Pekka, Päivi ja Olli eivät.
 • Miksi haluat puheenjohtajaksi. Olli: Varsin laaja verkosto, suhteet. Pekka: Järjestö antanut paljon, antanut itsekin paljon. Hoitanut hommat. Uskoo itseensä. Päivi: Laaja kokemus. Tuntee opettajat. Ysin-opettajille: raaputelkaa Päivi ammattiopettajan takaa. Risto: Vuodesta 1982 asti mukana opettajien edunvalvonnassa. Tuntee järjestökentän hyvin. Neuvottelutoiminnan ytimessä mukana.

4 kommenttia:

Risto Kangas kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Martti kirjoitti...

Moi Petri.

Harmi, jos koet raportin asenteelliseksi. Se on ruma sana; se viittaa tarkoitukselliseen jonkin osapuolen kaltoinkohteluun. Tarkoitus oli lisätä mielenkiintoa puheenjohtaja-kisaan tarkastelemalla keskustelua retorisen pelinä.

Subjektiivinen tällainen juttu tietysti on tuolla vauhdilla kirjoitettaessa ja jo otteeltaan.

Mutta minusta oli kiva kokeilla tällaista kirjoitustyyliä. Täytyy ensi kerralla erottaa paremmin fakta ja oma tulkinta esim. väreillä tms.

Martti

Kari Kinnunen kirjoitti...

Riston kommentti poistettu????

Martti kirjoitti...

Riston blogista lähetetty viesti on poistettu sen lähettäneen Petri Kääriäisen omasta toiveesta. Kyseessä ei ollut Risto Kankaan kommentti.