Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, marraskuuta 03, 2008

Kaupunginjohtajan esitys

Kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen tiedotti tänään, että Espoo käynnistää toiminnan ja talouden tasapainotusohjelman. Tiedotteen mukaan tulojen notkahdus on jo tosiasia.

Henkilökunnalle pidetty esitys näkyy videona.

Kustannuskehitys halutaan sopeuttaa tulopohjan kasvun hidastumiseen. Suurpelto, Kehä I:n tunnelointi ja metro toteutetaan. Koulujen peruskorjaus jatkuu. Kun investointeja ei hidasteta, leikkauspaine kohdistuu käyttömenoihin.

Uuteen tilanteeseen valmistaudutaan (1) käyttämällä rahastoja ja muita puskureita, (2) ottamalla lainaa, (3) uudistamalla palvelurakenteita, jotta kaupungin henkilöstömäärän kasvua voidaan hidastaa olennaisesti. "Henkilöstömäärän kasvua tullaan hidastamaan olennaisesti". (4) Palveluprosesseja halutaan tehostaa ja yksinkertaistaa. Keinoina ovat sähköinen asiointi, tukipalvelujen keskittäminen, uudistuvat toimintakonseptit sekä eri toimijoiden selkeät roolit ja työnjaot. Niinikään keinovalikoimaan taitaa kuulua (5) palveluverkon ja (6) toimitilojen käytön tehostaminen.

MITÄ TÄMÄ tarkoittaa kouluille? Hyvä uutinen on, että peruskorjaukset jatkuvat esityksessä. Auroran lisärakennus ja peruskorjaus alkaisi vuonna 2013. Hyvää ehkä lupaa myös kaupunginjohtajan lausunto Hesarissa: " Äkkinäisiin säästöliikkeisiin kaupunginjohtaja Kokkonen ei näe syytä tai mahdollisuutta. "Me emme voi sulkea tuotantolaitoksia niin kuin teollisuus voi tehdä. Emme voi laittaa ovia kiinni ja sanoa, että ei hoideta lapsia eikä kouluteta oppilaita."

Kaupunginjohtajan esityksessä keskeinen säästökeino on henkilöstömäärän kasvun hidastaminen. Tavoite on vaikea toteuttaa kouluissa, tilanteessa, jossa oppilasmäärät ja oirehtivien oppilaitten osuus kasvavat. Niinikään opetuspalveluita on tosi vaikea- ainakin alakouluissa- siirtää nettiin. Toivottavasti palveluverkon tehostaminen ja toimitilojen käytön tehistaminen eivät tarkoita koulujen lakkauttamista ja yhdistämistä. Jo nyt pääosassa kouluja on tosi ahdasta. Eikä iltavuoroa kouluihin.

Taloudentasapainotusohjelma tuodaan valtuustolle huhtikuussa 2009. Sitten nähdään.

Ei kommentteja: