Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, toukokuuta 11, 2007

Viikin normaalikoulussa

KUVA: AURORAN opettajien johtoryhmä teki eilen opintomatkan Helsingin yliopiston harjoittelukouluun, joka toimii v. 2003 käyttöön otetuissa Viikin upeissa tiloissa. (MH)

SUOMALAISEN peruskoulun upeiden pisa-tulosten takana on korkeatasoinen opettajankoulutus. Suomalaisen opettajankoulutuksen erikoisuuksia on harjoittelukoulujärjestelmä. Opettajaksi opiskelevat pääsevät meillä harjoittelemaan opetusta erityisesti harjoittelun ohjaukseen erikoistuneissa yliopistojen alaisissa normaalikouluissa. Näissä opettajat ovat huippuluokkaa- esim. meidän Sirpa Wassimme on tämän ja ensi lukuvuoden niissä hommissa.

KOULURAKENNUS on komea ja useakerroksinen. Samassa rakennuksessa on alakoulu, yläkoulu ja lukio- ja ensi syksystä alkaen myös esikoulu. Luokkahuoneet ovat standardia väljempiä, ja ne ryhmttyvät usein kolmen luokan soluiksi joilla on oma yhteinen aulatila vessoineen. Piirtoheittimet on korvattu dokumenttikameroilla- mutta smart-boardeja heillä ei ollut käytössä. Luokkien seinillä on oppilaiden töitä, ja tilaa jakavia sermejä käytettiin.

AIMME kiertää luokissa. Koululla oli upea iso auditorio, jossa parhaillaan harjoiteltiin kevätjuhlaa. Wassin luokka hallitsi jo hyvin countrytanssin. Jumppasaleja oli kaksi, ja toisessa oli saunakin. Aulat ja käytävät olivat väljiä. Käytävillä oli koneita oppilaita varten. Kuvataiteen luokassa (ateljee) oli tietysti macceja. Opettajilla oli omia työhuoneita, ja neuvottelutiloja riitti.

KUVA: Upein näkemämme luokka oli kansainvälisestikin arvostetun Mervi Wäreen luokkaa. Katsokaa: oma roolipukutanko! (MH)

KOULULLA oli kertakaikkisen upea kirjasto, jossa oli parhaillaan pystytettynä satuteltta. Siellä kutoset lukivat Topeliuksen satua pienille oppilaille. Hieno idea! Vaikka koulussa liikkuu päivittäin yli 1000 ihmistä, tunnelma oli rauhallinen ja iloinen. Koululounaan valmistaa Amica, mutta tällä kertaa emme jääneet maistamaan pinaattikeittoa. Rakennuksessa oli myös komeita taideteoksia, joita sai tarkastella eri kerroksista. Värimaailma oli hillitty.

KUVA: Oppaanamme toimi alaluokkien rehtori Pirkko Manner

VIIKIN normaalikoulun alakoulussa oppilaita on noin 400. Luokat ovat kooltaan pieniä: oppilaita on noin 24. Yläkoulussa vielä vähemmän noin 16. Maahanmuuttajia on jo 12 %. Erityisluokkia koulussa ei vielä ole. Aamuhoito klo 7.30-10 on vanhemmille ilmaista. Iltapäivähoito sen sijaan maksaa.

OLI MUKAVA nähdä vanhoja tuttuja- talossa on nimittäin yhä porukkaa, jonka kanssa sain tehdä töitä lähes 20 vuotta sitten, kun harjoittelukoulu oli Haagassa. Ja yhä porukassa oli vielä kaksi lehtoria, joiden luokissa sain itse harjoitella opetusta.

Ei kommentteja: