Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, huhtikuuta 20, 2024

Matti Nokela: Hyvinvoiva työntekijä ja tuloksellinen ryhmä

Kurssikaverini Matti Nokela on kirjoittanut useita kirjoja. Muutama viikko sitten julkaistiin tämä uusin, 47 sivua lyhyt opus.

Kirjoitustyyli on vänkä. Tosi isoja ja vaikeitakin työelämän asioita kuten  päihdeongelmat, työuupumus ja kriisit käsitellään napakasti, selvällä arkisuomella ja arkijärjellä.

Itseäni kiinnosti eniten mukavasti Bionin ryhmäteoriaa  soveltava kirjan osa, jossa opastetaan ymmärtämään, kuinka  joustava johtaja  rakentaa työntekijöistään tuloksellisesti toimivaa ryhmää ja   tarvittaessa puuttuu ryhmäytymis-prosessiin. Tässä keskeisiä työkaluja ovat kirkkaat tavoitteet, selkeä työnjako, kannustaminen,  pelisäännöt ja toiminnan seuraaminen ja napakka puuttuminen.

Minulla on parin viikon kuluttua koulutuskeikka, jonka aiheena on taas kerran luokan/opetusryhmän työrauha. Monet kirjan ajatukset saattavat sopia myös  työkaluiksi työrauhan rakentamiseen ja sen vaatimaan jatkuvaan huolenpitoon.  

Ryhmän jatkuvasta rakentamisesta 

Kirjoittaja tiivistää ryhmän kehityksen kolmeen vaiheeseen

  1. Toriryhmä = ollaan samassa tilassa, ilman yhteistä tavoitetta, eikä tunneta toisia
  2. Perusryhmä = ihmisillä on sama, yhteinen tavoite
  3. Yhteistyöryhmä = yhteisen tavoitteen lisäksi on  tutustuttu toisiin ja ryhdytty yhteistyöhön.  Nyt keskitytään työhön, opitaan toisilta, autetaan ja kannustetaan, innostutaan. Ryhmässä vallitsee hyvä ilmapiiri.  Jokainen käyttää energiaansa työhön, noudattaa pelisääntöjä, on tahdikas, myönteinen ja rakentava ja edustaa koko ryhmää.

Kehityksessä voi tulla takaiskuja. Tavoitteet eriytyvät. Yhteistyö alkaa ontua. Ihmisten välille syntyy säröjä. Joku astuu toisen varpaille. Mennään jomman kumman puolelle. Syntyy klikkejä. Osa seuraa syrjästä.  Tunneilmasto heikkenee.  Työnteko on hukassa. Ryhmän kriisi voi edelleen syventyä. Ennen niin toimiva työryhmä muuntuu taistelu-pakoryhmäksi tai poteroryhmäksi. 

Hyvä johtaja on joustava. Hän pitää huolta rakenteista ja luo henkeä, mutta myös seuraa ja valvoo. Vaikka hän pääasiassa johtaa innostamalla ja  valmentamalla, hän  myös tarvittaessa puuttuu asioihin  napakasti.

Kun työnteko alkaa hukkua, joustava johtaja puhaltaa pelin poikki,  palauttaa ryhmän  takaisin perusryhmätilaan,  kirkastaa tavoitteen selkeäksi, paaluttaa perustehtävän, selkeyttää työnjakoa ja tehostaa toimintaa. Jos tilanne on oikein paha, hän hankkii ulkopuolista apua.

Paitsi ryhmä poteroon voi pudota myös yksittäinen henkilö. Hän ei enää suoriudu. On tekevinään.  Joustava johtaja osaa ottaa asian puheeksi kahden kesken Korjaava palaute tulee  antaa varhaisesti  (hauska 5+1 sääntö, viisi yritystä kehumalla ensin)  ja sen antoon kannattaa valmistautua. Nokela ehdittaa rakennetta: 

  1. Luottamuslause > 
  2. minua huolestuttaa..
  3. faktat.. 
  4. Älä kysy miksi vaan mitä nyt  tehdään 
  5. sovitaan seuranta (aluksi tiivis,) ja 
  6. loppuun toiveikkuutta: Kyllä tästä selvitään.
Jolle tämä auta, joustava johtajaa ohjaa vahvemman avun piiriin (kuntoutukseen)

Kirjoittajasta


Matti Nokela valmistui Helsingin OKL:sta luokanopettajaksi ja jatkoi opiskelua erityisopettajaksi.  
Hän on toiminut nuorisopsykiatrisen sairaalan erityisopettajana ja rehtorina sekä AV-kouluttajana. Nokela on tehnyt yli 30 vuotta  työtä johdon ja henkilöstön työnohjaajana, työhyvinvointi-valmentajana sekä kriisikouluttajana työpaikoilla. 

Tämän kirjasen voi tilata Basam Booksin nettisivuilta.

Ei kommentteja: