Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, huhtikuuta 14, 2024

Kasvun ja oppimisen lautakunta kokoontuu (taas)




























Kasvun ja oppimisen lautakunnalla on tämän viikon keskiviikkona jo toinen kokous tässä kuussa. Edellinen oli etäkokous viime viikolla. Kaupunki ei olekaan julkaissut siitä tiedotetta. Jännää

Lautakunta kuuli ja merkitsi tiedoksi Espoon kaupungin toiminnallisen päiväkoti-suunnitteluohjeen. Siinä pyrtään velvoittamaan rakentamaan tilat  lasten tarpeiden kannalta tasa-laatuisiksi.

Tiedoksi merkittiin myös suomenkielisen varhaiskasvatuksen toimintakertomus vuodelta 2023. Paljon tehdään hyvää työtä, mutta pula tiloista ja henkilökunnasta pakottaa keksimään erikoisia ratkaisuja.  

Niinpä oli tehtävä myös päätös korottaa yksityisille toimijoillie myönnettävää tukea ns. starttirahaa, Sitä myönnetän jatkossa about 3000 € jokaista uutta varhaiskasvatus-paikkaa kohti.

Lautakunta kuittasi vastaukset kahteen valtuustoaloitteeseen. Toisessa oltiin huolissaan  lasten ja nuorten sähkötupakoinnin kitkemisestä. Toinen valtuustoaloite herätti runsaammin  keskustelua. Siinä oltiin syvästi huolissaan, kuinka  tasa-arvoisesti nykykouluissa kohdellaan liikuntavammaisia lapsia. Virkahenkilöiden valmistamaan vastaukseen tehtiin tiukentavia lisäksiä.

Lautakunnalle esiteltiin myös virkahenkilöiden ja johtokuntien tekemät päätökset. Kuulimme myös millaisin toimin Espoossa on reagoitu Vantaan karmeaan kouluampumiseen.

Ensi keskiviikon asialistalla on kaksi varsin vaikeaa asiaa: 
 
1. Lukuvuoden 2024–2025 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokilla 1–6. Espoo päättää vuosittain rajat, joista ”pääsee” mihinkin kouluun. Aina esim. ekaluokkalaiset eivät pääse oikeasti lähimpään kouluun, joko siksi, että sinne ei mahdu tai siksi, että luokista tulisi taloudellisesti liian pieniä. Nyt yhteyksiä on otettu mm.  Toppelundin koulun alueella.

2. Toinen vaikea päätös koskee Espoon yhteislyseon opiskelijoiden lukiokoulutuksen järjestämista  lukuvuodesta 2027-2028 alkaen (siis kolmen vuoden kuluttua). Taustalla on hinku yhdistää lukioita ja samalla kasvattaa niiden kokoa. Huh.Huh. 

Ei kommentteja: