Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, kesäkuuta 14, 2022

Valdemar(ttIi 4/2022

KESÄKUUN kaupunginvaltuuston kokous oli maanantaina 13.6. Kaikki demaripulletit pysyivät täysin kun me varat olimme valppaina. Kahvitauon jälkeen meitä tarvittiin jo kolme: Martti, Heini ja Taru. (Kaikki kävivät myös puhujapöntössä)

KOKOUS oli taas  lähikokous. Niinpä ennen kokousta tarjottiin päivällinen: Uusilohi maistui.

LISTALLA oli 24 kohtaa. Ensimmäisiä asioita oli uuden puheenjohtajiston valinta ja vanhan kukitus. Pari viimeistä asiaa pöydättiin  seuraaviin kokouksiin. Kello oli jo paljon 23.05.

Pisimpään  puhututti  116 miljoonan €:n kasvuun kohdistuva TaKe sopimuksen päivitys. Sopuun pääsivät kokoomus, demarit, persut, rkp ja LiikeNyt

Juuri valtuuston toiseksi puheenjohtajaksi valittu Markku Sistonen  kysyi oikeutetusti, ovatko kaikki mediassa ja salissa puheenvuoroja käyttäneet olleet oikeasti samassa kokouksessa kuin hän. Siksi erilailla lopputukoksesta on viestetetty. 

Veroja voidaan korottaa vuonna 2024 jos niin silloin halutaan. Maria Guzenina kävi muistuttamassa, että TakEssa ei lakkauteta yhtään koulua eikä kirjastoa. Jos lakkautuksia joskus tulee, päätökset tehdään lautakunnissa.

Sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneet  napisivat. Ja myös persut kiukuttelivat, vaikka olivat mukana sopumuksessa. RKP kävi ilmoittamassa, että päätöstä lakkautusuhan alla olevan Pakankylän koulun muuttamisesta kaksikieliseksi ei ole tehty.

Oli pakko mennä pönttöön ihmettelemään, miksi poliittinen koneisto tekee päätöksiä niin, ettei varmisteta, että kaikki ymmärtävät sopimuksen tekstin ja käsiteet samalla lailla.

Osavuosikatsauksessa 2022/1 nähtiin, että Espoon oma talous kehittyy hyvään suuntaan. Mutta kun mukaan otetaan konserni, niin olemme todella velkainen.
 

Listan kolmas tosi tärkeä kohta oli Teemu Haapalehdon johdolla tehty kotouttamissuunnitelma. On erittäin tärkeää löytää keinot vahvistaa maahanmuuttajaoppilaiden koulumenestystä. Tärkeä avain tässä on suomen kielen osaaminen. Ja työttömät töihin

Itse kävin pöntössä puhumassa siitä, että olisi löydettävä lisää keinoja saada maahanmuuttajavanhemmat opettelemaan lastensa opetuskieltä-

Persut haastoivat riitaa. Hehän eivät halua kotouttaa maahanmuuttajia  vaan kotiuttaa heitä. Heillä oli oma vastaesitys, joka kaatui komeasti.

Hannele Kerolan muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Näin suunnitelmasta poistetttin erityisen indeksin laskeminen sille, kuinka paljon vieraita kieliä puhuvia lapsia pitäisi tasata eri koulujen kesken,

Tuneteita   herätti myös valtuustoaloite, joka käsitteli väkivaltaa. Yksimielisesti hyväksyttiin toivomus, että kiusattu ei saa joutua vaihtamaan koulua, vaan koulu vaihtakoon kiusaaja.

Valtuustolle esiteltiin myös Kestävä- Espoon hankkeessa laadittua uutta johtamismallia: Vaikuttavuudella johtamista. Kyse on maailmalla vauhdilla leviävästä tiedolla johtamisen mallista. Mutkikkaamma systeemisessa maailmassa kaikkiin muutoksiin liittyy riskejä. Kokoamalla ns. big dataa eri muuttujien välisistä yhteyksistä voidaan ymmärtää, millaisilla ratkaisuilla on oikeasti vaikuttavuutta haluttuun suuntaan. Löytyykö ns. viputekijöitä, joilla saadaan haluttua vaikuttavuutta  edullisesti? Vai onko harkittu tekijä niin vahvasti puskuroitu, ettei sen kautta saada vaikutusta.  Näin voidaan esim. selvittää tuottaako  panostus  maahanmuuttaja lasten äitien työllistymisen kasvu aikuisten oikeasti odotettuja hyötyjä. Analyysin lisäksi tarvitaan harkittuja indikaattoita, joilla mitataan edetäänkö oikeaan suuntaan vai tarvitaanko korjausliikkeitä.  

Kotalan kokoonopanoon tehtiin muutoksia. Inka Hopsu siirtyy valtuuston puheenjohtajistoon, ja hänen tilalleen varapuheenjohtajaksi nousee Jenni Koski. Myös Hopsun varajäsen vaihtui. Uusi on Anja Markkanen.

Kiitos taas pulpettikaveri Aulikille.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ollaan kyllä Bemböle skolanissa saatu huomata että päätökset lautakunnassa ei päde jos päätöstä ei Kaupunginhallitusta miellyttää. TaKe sovkuddar ei ole yhtään hyvää sanottavaa

Martti Hellström kirjoitti...

Hei

Näin komentoketju menee. Nyt TakEen on kirjattu, että lautakunta on se taso, jossa lakkautuspäätös tehtäisiin. Lautakunnassa on vahva yhteinen tahtotila, että lakkautuksia ei nyt tehdä. Jos tästä pidämme kiinni on löydettävä 3,8:n %n leikkaukset jostain muualta