Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, kesäkuuta 04, 2022

Peruutuspeilissä lukuvuosi 2021-22

Lukuvuoden ehdoton eko-teko oli  omien vanhenpien valokuva-albumien
" kuolinsiivous"








Eiköhän se  ala olla tässä:  "Lukuvuosi" 2021-22.  Miksi "Lukuvuosi"? Siksi, että 12 edellistä kuukautta on todella luettu. Ja sitten tuotettu sisältöjä luetun pohjalta. Ja sitä paitsi  


peruskoulumiehen aivot on ohjelmoitu lukuvuosirytmiin. Miksi kronikka ja miksi blogissa? Neljä syytä: Tässä iässä aika kiitää. Tässä iässä muisti haurastuu. Tässä iässä muutenkin kuulema ihminen alkaa muutoinkin tykätä muistelemisesta- ja kaiken ikäisille pysähtyminen ja reflektointi tekee hyvää.  Ja lopuksi: haluaisin tällä pikku jutulla rohkaista muitakin samaan harrastukseen :-)


Elokuu 21


Takana oli pitkä kuuma kesä. Kaukon sanoin: " Eikö tämä ole onnea!" Tosin puolisolle oli moni yö liian helteinen.

Korona kesti ja kesti.Ajeltiin Marjun kanssa mielenterveys- miniloma. Ajettiin Porvooseen, Loviisaan, Kotkaan ja Haminaan kauniissa kesäilmassa. Yksi yö hotellissa.


Mr. Milton (pojanpoika) aloitti ekaluokan. Oli jännää saada seurata ruotsinkielisen koulun touhuja.


Kesäkuussa 2021 pidetyissä kuntavaaleissa olin pudonnut 2. varaksi.  Toki harmitti. Samalla loppui Valdemari-lehden toimittaminen. Ja tuli lisää omaa aikaa. Lukuvuoden aikana olin muutaman kerran valtuustossa. 

Sain pestit Kasvun ja oppimisen lautakuntaan  ja Kestävä-Espoo ohjelmaryhmään.

Elokuun lopussa juhlittiin Omniassa Sampo Suihkon 70-vuotispäivää. 

Sain pitää siellä 15 minuutin puheen Omnian 40 vuoden historiasta. Löysin siihen nastan rakenteen.

Jelppasin Bymanin Reijoa, ja laitoin blogiin näkyviin taas "juristiikka-testin" opettajaksi opiskeleville.

Elokuvissakin käytiin ensimmäisen kerran 1,5 vuoteen. Terveysturvallisesti. "Vielä yksi".

Syyskuu 21

Elokuussa 2020 alkanut Sampo Suihkon tarjoama vuoden mittainen keikka päätyi syksyllä 2021 käsikirjoituksen luovuttamiseen. (Kirjan julkistus siirtyi koronan vuoksi helmikuulle 2022.)

Otin vastaan pestin Poreen toimituskuntaan.  Ideana oli koota vuoden aikana kasaan kirjoituksia NPDL- hankkeen innostavista  vaiheista. Mukana oli kovia kouluttajia: Peter Johnson, Paula Vorne, Vesa Äyräs ja  Tarja Tuomainen.

Jännintä oli päästä Jätkäsaareen Editan kunnon studioon tekemään  videohaastattelua. Editan tiloissa pidettiin aikanaan monia turor-opettaja- valmennuksia.

Syyskuun alussa teimme vaimon kanssa miniretken Turkuun.  Teki hyvää. Takaisin ajettiin vanhan Hiidenkiven vuokramäkin maisemissa.

Espoon Perinneseura oli pitkästä aikaa mukana SyysMatin markkinoilla. Kirjoja meni kaupaksi. Uutta oli kortilla maksu.

Pidin  muistaakseni  jo kolmannen kerran luennon opsista uunituoreille luokan-opettajaopiskelijoille. Tällä kertaa etänä ja volyntäärinä.

Lokakuu 21

EKOAY:n perinteinen päättäjäseminaari pidettiin toisen kerran Itämeren sijasta satamassa.Tärkeitä teemoja. Isoja huolia.

Lokakuussa Noora pyysi minua kouluvaariksi Auroraan omalle 1N-luokalleen. Hoidinkin pestiä koko lukuvuoden 1 päivä/vuosi. Huippuprojektina teimme keväällä  kivat nukketeatterielokuvat.

Lokakuussa sain kertoilla sveitsiläiselle toimittajalle Cygnaeuksen sieltä saamista vaikutuksista. Pasi Sahlberg oli ilmiantanut minut. Lehti ilmestyi netissä marraskuussa ranskankielellä.

Marraskuu 21

Marraskuussa minut valittiin Espoon demarien kunnallisjärjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022.

Minulla oli taas maisteriharjoittelun ohjausta;  tällä kertaa Jupperin ja Viikin kouluilla. Se on mukavaa hommaa. Since 1979! 


Espoon Perinneseura ry. julkaisi Ulf Johanssonin "Bemböle"-kirjan suomeksi, ja esittelytilaisuudet olivat succee. 

Käynnistimme myös komean Espoo vuonna 1972 -projektin valmistelun.

Seurakuntaneuvostossa Valitsimme Espoon Tuomiokirkko-seurakunnalle Antti Kujanpään seuraajaksi  uuden kirkkoherran Ari Paavilaisen,  ja hänen siunausmessussaan luin elämäni ensimmäisen kerran esirukouksen.

Joulukuu 21

Joulukuussa alkoi tosi nasta keikka: OPH:n työryhmätyä 6. luokan kriteerien päivittämisestä. Se jatkui kesäkuuhun saakka pääasiassa etänä.

Kuun alussa  tuli ensilumi. Sitä sitten riittikin.

Ihana joulu. Pikkuäijät meillä ja lapset myös. Hyvää ruokaa. Hyvää musiikkia.  Sukurakkautta.


 


Tammikuu 22

Uutta vuotta juhlittiin Syrjälöiden kanssa,  tällä kertaa Järvenperässä.

Koronatilanne paheni taas. Saatiin kevään aikana lisä piikit. Jokavuotinen Tipaton-terveysprojekti vietiin läpi 4 viikossa.

Pidin Hämeenkylän opettajille proBono koulutusta.. Osallistava 90 minuutin  etäluento zoomilla "Yhteisopettajuudesta". 1o minuuttia monologia ja sitten 5 min ryhmissä dialogia. Paikalla 60 opettajaa.


Tammikuussa alkoi taas opetusharjoittelun ohjaus. Se jatkui hihtikuuhun alkuun saakka. Minulla oli neljä harjoittelijaparia, yksi Mäntymäellä toinen Tehtaankadun ala-asteella ja kaksi Viikissä.

YLIOPISTOpestiin liittyi   myös työaikaa tutkimuksen tekoon. 


Olen ollut mukana vuodesta 2017  ns. OpeUra-hankkeessa jossa on selvitelty ensimmäisten maisteriluokanopettajiksi valmistuneiden vuosikurssien urapolkuja. Osa heistä on jo siirtymässä eläkkeelle. Tutkijaryhmään kuuluva lisäkseni Pertti Kansanen, Riitta Jyrhämä ja 
Pekka Rokka
Ryhmä kokoontui taas ahkerasti, ja työ eteni hienosti.  

Olin mukana demarien aluevaaliehdokaslistalla. Vaalit olivat kuun lopulla. En mennyt läpi. 

PRORectorin ALVITkin maksettiin.

Helmikuu 22

Helmikuussa riitti lumitöitä. Ja Espoo 1972-projektin töitä. Itse kirjoitin useita kouluun liittyviä esseitä.

Suruja:

Nuuksion koulusta tehtiin lakkautuspäätös äänestäen.. Nyyh. Olin toukokuussa koulun jäähyväisjuhlissa.

24.2. kauhea uutinen: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tätä kirjoitettaessa sota jatkuu yhä.  Blogi täyttyi pitkään tämän sodan vastaisista aforismeista.


Maaliskuu 22

Kuukauden iloinen perjantai oli 4.3: Omnia-kirjan julkistuslounas livenä Henricuksen kabinetissa. Mainio lounas, alkukeitto, lohta ja  jälkikakku. Innostavaa keskustelua. 

Kasvun ja oppimisen lautakuntaan tuotiin jo toinen koulunlakkautuesitys. Emme päästäneet läpi.



Tehtiin  vaimon kanssa miniloma Tampereelle.  Kahdessa eri hotellissa. Hauska idea. Teki hyvää. 

Tosi pitkästä aikaa teatterissa. Heta oli kova.



Tuliaisena uusi tulostin. Rakas vanha Canon 990  halvaantui.

Suru-uutisia mahtui maaliskuuhuunkin. Sistosen Helena nukkui pois. Hänen siunattiin 12.3.

Perinneseura julkisti Mauritz Hellströmin kirjan "Oivalluksia Espoosta vuosien varrelta"  Tapiolan Kulttuurikeskuksessa kolmannen kerroksen Kuutio-tilassa! Juhlavieraana oli mm. Leikarit.

Maaliskuun iso juttu oli veroilmoituksen päivitys. Perinteisesti siihen on kannattanut  panostaa. Paperipino vietiin Kallioon.

 


Huhtikuu 22


Il
oa kuukauteen toi mm. ARS-22. Ja tiiviit OpeUra-tapaamiset.

Surua JJ:n kuoleman vuoksi helpottu kaunis siunaustilaisuus ja  niin lämminhenkinen muistotilaisuus.

Helsingin Sanomat julkaisi laatimamme muistokirjoituksen. Se on lähetetty myös Etelä-Suomen Sanomiin ja Opettaja-lehteen. Toivotaan, että se mahtuu myös niihin.




Toukokuu 22

Toukokuu oli tiivis probono-kirjoitusjuttujen aikaa. Muistokirjoitus JJ:n kuoleman johdosta. Artikkeli Rexi-lehteen Rehtorista vuonna 2030, Lippajärveläisten lehteen Koulunkäynnistä Lippajärvellä ja  artikkeli opettajapolvien kronikasta. Se on vielä kesken.

Perinneseuran kevätseminaarin teemana oli 50-vuotias Espoon kaupunki Sellon kirjastossa. Usean kuukauden työ tuotti tulosta. Hyvin meni.



Yhteistyö EKOAY:n kanssa jatkui päättäjätapamisessa  Haikaranpesässä.

Pitkästä aikaa ulkomailla vaimon kanssa. Viikko Mallorcalla! Lähtö 30.4. ja paluu 6.5. Teki kutaa! Espoolaisopet oli sinä aikana lakossa.  Historia havisee

Kuukauteen mahtui myös nasta veljesten perhelomaretki Tukholmaan moikkaamaan Pentti-serkkua. 





Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja!


Eli mitä sitten? 

Koko lukuvuoden sain olla 67 vuotta nuori. Eläke on tullut tilille pian 8 vuotta. Elinvoimaa on vielä tallella. Ei kipuja.  Mutta kyllä ikääntyminen näkyy. Kohtalo kolhii kavereita ja ystäviä.

Omat verkostot harvenevat, kun yhteistyökumppanitkin jäävät eläkkeelle.

Aika monella- niin minullakin on sellainen tunne, että Korona on rankasti syönyt elämästä makua. Mm. monet mielenkiintoiset työjutut ovat anomalia-tilassa. Ja vielä enemmän jurpii Venäjän aloittama raaka sota. 

Juuri siksi on tärkeää reflektoida ja sanoa itselleen ihan ääneen myös iloisia ja merkittäviä asioita. Huomata hyvä, kuten palkittu KT Kaisa Vuorinen kehottaa.

Mitä hyvää siis Martille kuului lukuvuoden 2021-22 aikana? Mm. 
  • Aforismi-harrastus rikasti aamuja. Siinä yhdistyy aivovoimistelu ja askarteluharrastus.
  • Joulu. Joulu.
  • Kaikki raha ei loppunut :-)
  • Korona väisti lähes koko pientä sukuamme
  • Lukuvuoden 2021-22 alkaessa blogin laskuri oli kirjannut  1 900 000 käyntiä. Lukuvuoden  lopussa luku oli 1 997 499. Nastaa.
  • Olin mukana tekemässä tärkeitä toimia niin kunta- kuin seurakuntapolitiikassa ja yhdistyksissä. 
  • Olin tuottelias sisällön tuottaja, vaikka välillä blogitus tökki.
  • Oma perhe ja suku on tosi tärkeä juttu. Sain olla Nooran apuna Aurorassa. Sain kuljettaa,  hoitaa ja kannustaa pikkuäijiä. 
  • Omnian tarina valmistui. Opin huikean paljon. Näkökulmani koulutukseen laajeni.
  • OpeUran artikkelit edistyivät
  • Retket, taidenäyttelyt ja matkat olivat ihania virkistysretkiä.
  • Silta moniin juuriin jatkui. Ex-OKL:lle. Auroran kouluun. EKOAY:een. Moniin nuoruuden ystäviin.
  • Vaikka sivukeikat olivat aika jäissä tai tarkemmin muuttuivat volyntäärihommiksi, se että joku haluaa kuunnella tai lukea, on hieno juttu.

Ei kommentteja: