Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, tammikuuta 15, 2022

Vuoden 2021 parhaat kuvat teksteineen

Vuosi 2021 on pulkassa.  Mitä siitä jäi mieleen muuta kuin Trumpin tappio - onneksi? Ja korona? Kaivoin esiin 12 vuoden parasta kuvaa.


KUVA 1

Shakkia. Vuoden uusi harrastus. Pikkuäijätkin mukana. Vuoden aikana sai hoitaa, kuljettaa ja nukuttaa. Ylivoimaiset suosikit: futis, futiskortit, futispeli ja minigolf.


KUVA 2


Joulu. On se huikea juhla. Ihanaa ruokaa ja seuraa. Käytiin tutun perheen kanssa joululounalla oikein Kulosaaren kasinolla. 

Perinteinen piensukukokous aattona tällä kertaa broidilla Sompasaaressa.  Sitten valoa Hietaniemeen poisnukkuneille. 

Niin monesta sai olla kiitollinen. Kaikilla lapsilla töitä ja koti. Kaikki väistivät viruksen. 

Ja tänä vuonna myös pikkupojat aaton ukilla ja mummilla. Ja joulupukki muisti osoitteen.

KUVA 3

Vuoden tärkein duuni oli kirja Omnian tarinasta. Sain tehdä sitä vuoden 2020 elokuusta alkaen vuoden ajan kaksi päivää viikossa.  Matka oli huima: video-haastatteluja, web-lähetyksiä.

Opin tosi paljon. Kirjan julkistusta on lykätty koronan vuoksi.


KUVA 4



Toinen pesti, josta todella nautin on maisteri-harjoittelun ohjaus. Tänä vuonna sain ohjata valmistuvia luokan-opettajia kahdessa periodissa. Hienoa oli vetää myös keväällä yliopistolla aikuiskasvattajille aikuisdidaktiikan ryhmää ja perehdyttää voluntäärinä juuri opintojaan aloittavia opetussuunnitelmaan ja työrauha-kysymykseen.

Muutoin keikkojen määrä oli ihan toista kuin esim. vuonna 2019.  Vedin keväällä sessiot varhennetun kielen opetuksen maikoille ja kesän alussa Kaarinan rexeille. Sparrasin myös marraskuuhun saakka erään koulun rehtoria mentorina. Ja oppiva-verkostossa muisteltiin NPDL:n tuloa Suomeen oikein video tekemällä.

Vapaaehtoistyötä tein mielelläni OPH:n arviointisessioissa.

KUVA 5

Kesäkuussa oli kuntavaalit. kahden kauden valtuutettu putosi varavaltuutetuksi. Työ jatkuu kasvun ja oppimisen lautakunnaksi muuttuneessa Ovalassa ja  uusi pesti on Kestävä Espoo- ohjelmaryhmässä.  Samalla keveni hommat, kun Valdemari-nettilehden  toimitustyö loppui. 

Yhteistyö EKOAY:n kanssa jatkui vilkkaana. Vedin myös erityisopettajille webinaarin "Case Espoo".

Marraskuussa tuli vielä pesti kunnallisjärjestön vpj:ksi. Ja suostuin aluevaaliehdokkaaksi.

KUVA 6

Kesä oli aivan upea. Ja Oittaalla vesi puhdasta ja virkistävää. Yöllä pyöri tuuletin, mutta kuumaa oli, liiankin.

Kävimme yökylässä Hartolassa ja Padasjoella.

Kesällä ilmestyi myös hauska aukeaman juttu Kaukon urasta juupajokelaisessa lehdessä.Minä ja Jonte-broidini kerroimme lapsuusvuosistamme taitelijaperheessä. Innostava ja lämminhenkinen Zoom-kokemus.

KUVA 7

Mielenkiintoista touhua riitti koko vuoden ajan eri yhdistyksissä. Espoon Perinneseura ry. julkaisi Ulf Johanssonin "Bemböle"-kirjan suomeksi, ja esittelytilaisuudet olivat succee. Olimme pitkästä aikaa mukana SyysMatin markkinoilla. Käynnistimme myös komean Espoo vuonna 1972 -projektin valmistelun.

Muissa yhdistyksissä toiminta oli koronan vuoksi selkeästi vaisumpaa.

KUVA 8

Vuoden alussa - kun tautitilanne hellitti - myös OpeUra heräsi henkiin. Kirjoitimme jutun ensimmäisten maisteri-luokanopettajien urapoluista Luokan-opettaja-lehteen. Minulta pyydettiin vielä erillinen kolumni ratkaisu-ehdotuksista esiin nousseisiin ongelmiin.

Olipa mukava olla taas mukana myös Suomen Luokanopettajien toiminnassa. Vedin heille erillisen webinaarin teemasta yhdessä Marko Jokisen kanssa. 

KUVA 9

Joulun alla tartuin vuosia seisoneen hommaan: kävin läpi Raunin ja Kaukon valokuva-albumeja, ja silppusin kuvia. Talteen otin tässä "kuolin-siivouksessa" kuitenkin satakunta aarretta.


KUVA 10

Aforismi-harrastus jatkui, vaikka alkaa jo olla tosi vaikeaa löytää yhtä huikausevia viisauksia kuin vaikkapa kolme vuotta sitten. Joulun aikaan julkaisin sekä blogissa että facebookissa oikein sarjan jouluafoja. 

Blogitus jatkui ja vanhojen kirjojen esittely. Heinäkuussa  ylittyi blogissa  rahapyykki 1 900 000 käyntiä.

KUVA 11

Lokakuussa Noora pyysi minua lisäkäsiksi Auroraan omalle 1N-luokalleen. Näin ikäänkuin palasin vanhaan kouluuni, nyt kouluvaariksi. Perehdytin itseäni tärkeää tehtävään lukemalla koken eiden "kollegoiden" juttuja. Nyt on sitten saanut auttaa ja oppia itse. Vetää musiikkia, laulua ja yhteissoittoa. Työn alla on idea nukketeatteri-projektista. Nuket on jo hankittu.

KUVA 12
Olkoon tämä viimeinen kuva. Tänä vuonna ei käyty ulkomailla, mutta muutamia minilomia tehtiin. Kesällä seikkailimme Vasikkasaaressa ja  x-saaressa. Teimme autoretken Turkuun ja Porvoo- Loviisa-Kotka-Haminaan. Ja ne tulivat tarpeeseen. 

Kirkkokuva palauttakoon mieliin  myös luottamustyön seurakunnassa. Valitsimme Espoon Tuomiokirkko-seurakunnalle uuden kirkkoherran, ja hänen siunausmessussaan luin elämäni ensimmäisen kerran esirukouksen.


Ei kommentteja: