Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, tammikuuta 23, 2022

Minun vuoteni 1954

Lainasin kirjastosta jo toisen "Sinun vuotesi" -sarjan julkaisun. Tämäkin tietokirja on  80-sivuinen.  Se kertoo omasta syntymävuodestani. Syntyi silloin muitakin: mm. John Travolta, Jukka-Pekka Palo ja Ben Zyskowitz.

Töytäri Juhani ja  Rasiainen Reino. (2011) Sinun vuotesi 1954. Positiivarit oy.

Millainen maailma oikein silloin oli. Jäsennän poimintoja  ns. PESTLE-analyysin ryhmiin.

 (P) POLITIIKKA 
Korean sota saatiin päätökseen, mutta Kirjan mukaan maailmanpolitiikkaa hallitsi kylmä sota. Maailma jakautui itään ja länteen. Suomi oli puristuksessa näiden kahden blogin välissä. Yhdysvallat julisti kommunistipuoleen laittomaksi. Kongresiin hyökättiin. Mao valittiin Kiinan johtajaksi.

Suomen ja Saksan sotatila julistettiin päättyneeksi.

Suomessa käytiin eduskuntavaalit. Demarit, maalaisliitto ja SKDL olivat suurimmat puolueet. Vaalikausi oli 3 vuotta. Maalaisliitto valitsi presidenttiehdokkaakseen vuoden 1956 vaaleihin Urho Kekkosen.

 (E) TALOUS  
Taloudessa alkoi mennä hyvin.  Maaliskuussa loppui kahvinsäännöstely. Suomen ja Neuvostoliiton välille  sovittiin kauppasopimus.Suomi lyhensi sotavelkaansa USA:lle. Pohjoismaiden välille ei enää vaadittu työ- eikä oleskelulupaa. Autokauppa oli vielä säännösteltyä. Joulun alla  pula ja puute alkoivat olla taakse jääneitä murheita. Nylon-sukista oli kuitenkin yhä pula.

Sairaanhoidon rationalisointi johti siihen, että potilaan kohtaamiseen ei ollut aikaa.

 (S)  SOSIAALINEN ELÄMÄ 
Valtaosa suomalaisista asui vielä  puutaloissa, ja ne ja ruoka lämmitettiin haloilla. Tulipalot olivat yleisiä. Mutta rakennustuotanto oli kiihtymässä.

Suomalaisia kiihdytti Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisen aiheuttama kirjasota. Pilkkaako Linna sotilaita? Kotimainen rillumarei-elokuva kukoisti. Komediat ja farssit kiinnostivat. Myös missit kiinnostivat. Lenita Airisto nousi Suomen neidoksi,Tuorein Miss Suomi oli Yvonne de Bruyn. Siveettämien lehtien (mm. Kalle) julkkaisu haluttiin estää.  Radiota kuunneltiin- myös luvatta. Kello kävi eikä Veikko Hakulista näkynyt kilpaladulla (kirvelevä tappio 30 km:n MM-hiihdossa, mutta voittoja myös). Suomi voitti Ruotsin YU-" maaottelujen maaottelussa".

Oppikoulukomitea ehdotti vuonna 1954, että keskikoulu olisi 4-vuotinen ja että ylioppilastutkinto korvattaisiin oppikoulun päästötutkinnolla s.19

Poliepidemia eli "lapsihalvaus" uhkasi levitä kesällä.

Syksyllä Suomesta pääsi ilman viisumia kaikkiin pohjoismaihin ja 12:een muuhun maahan.

 (T) TEKNIIKKA  
Ensimmäinen atomikäyttöinen sukellusvene Nautilus laskettiin vesille. Bikini-atollilla pamautettiin vetypommi. Myös neuvostoarmeija oli saanut vety- ja atomipommeja.

Turussa alkoi pörrätä ensimmäisiä ULA-takseja. Ja junaradoilla "lättähatut".

 (L) LAIT  
Eduskunnan vaalikausi pidennettiin huhtikuussa 4-vuotiseksi.

 (E)  YMPÄRISTÖ 
Atomiaseet loivat myös ympäristöuhkaa.
 

 

Ei kommentteja: